10 Fakta om Sigmund Freud

1 - Sigmund Freud var den äldsta av åtta barn

Imagno / Hulton Arkiv / Getty Images

Freud föddes som Sigismund Schlomo Freud den 6 maj 1856. Hans far Jakob var en 41-årig ullhandlare som redan hade två barn från ett tidigare äktenskap. Freuds mamma, Amalia, var tjugo år yngre än hennes man. Felet i hans fars affärer tvingade familjen Freud att flytta från sitt hem i Freiberg, Moravia till Wien.

Freud hade sju syskon, men han beskrev sig ofta som sin mors speciella favorit - hennes "gyllene Siggie". "

Jag har funnit att människor som vet att de är föredragna eller begåvade av sina mammor, ger ett bevis i sina liv av ett egendomligt självförtroende och en oförskräcklig optimism som ofta ger upphov till verkliga framgångar, sade Freud en gång till.

2 - Freud var ursprungligen en advokat och användare av kokain

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crack.jpg

Innan de skadliga effekterna uppdagades användes kokain ofta som smärtstillande och euforisk. Det användes till och med i vanliga hushållsprodukter, inklusive sodapop och halspastabletter. Freud utvecklade ett intresse för de potentiella antidepressiva effekterna av kokain och förespråkade inledningsvis dess användning för en rad olika ändamål. Efter att de beroendeframkallande och skadliga biverkningarna av kokain blev kända, led Freuds medicinska rykte något som ett resultat.

3 - Sigmund Freud var grundaren av psykoanalysen

Allmängods

Det är inte ofta att en enda tankeskola kan tillskrivas en enskild individ. I Freuds fall tjänade hans teorier som grunden för en psykologiskola som snabbt skulle stiga till att bli en dominerande kraft under det tidiga årets vetenskap om sinnet och beteendet. 1899-publikationen av hans bok Tolkningen av drömmar fastställde det grundläggande underlaget för de teorier och idéer som bildade psykoanalysen . Vid 1902 var Freud värd för veckoslut i hemmet i Wien. Dessa informella möten skulle så småningom växa till Wien Psychoanalytic Society.

4 - Freud blev en läkare för att gifta sig med den kvinna han älskade

När Freud var 26, blev han kär i en 21-årig kvinna som heter Martha Bernays och de blev förlovade två månader senare. Som en fattig elev som fortfarande lever med sina föräldrar betalade Freuds vetenskapslaboratorium inte tillräckligt för att stödja en familj. "Min söta tjej, det smärjer mig bara att jag ska vara så maktlös för att bevisa min kärlek till dig", skrev Freud till Martha.

Sex månader efter att de möttes gav Freud sin vetenskapliga karriär och blev läkare. Han tillbringade tre års träning vid Wiens allmänna sjukhus och kunde sällan se sin fiance som hade flyttat till Tyskland. Efter fyra års väntan gifte sig Freud och Bernays den 14 september 1886. Paret fortsatte med att ha sex barn.

Historiker har länge spekulerat emellertid att Freud senare hade en affär med sin svägerska, Minna Bernays.

5 - Sigmund Freud utvecklat användningen av "talkterapi"

Medan Freuds teorier ofta kritiseras eller avvisas av dagens psykoterapeuter, fortsätter många att utnyttja den berömda psykoanalytikerens metoder till viss del. Talkterapi spelar en viktig roll i psykoanalytisk terapi och har blivit en viktig del av många olika terapeutiska tekniker. Med hjälp av talkterapi letar terapiverkenaren efter mönster eller signifikanta händelser som kan spela en roll i kundens nuvarande problem. Psykoanalytiker tror att barndomshändelser och omedvetna känslor, tankar och motivationer spelar roll i psykisk sjukdom och missförhållande beteende.

6 - Freuds dotter, Anna, var också en berömd och inflytelserik psykolog

Bibliotek av kongress / offentlig domän

Anna Freud började sin karriär påverkad av hennes fars teorier. Hon var dock långt från att bara leva i sin fars ganska långa skugga. Anna Freud gjorde egna egna bidrag till psykologi. Hon grundade barnpsykoanalys och sammanfattade egoets försvarsmekanismer i hennes bok The Ego och Defense Systems (1936).

7 - Freud antas aldrig riktigt "Ibland är en cigarr bara en cigarr"

Medan det berömda citatet ofta upprepas och tillskrivs Freud, finns det inget bevis på att han någonsin faktiskt sa att "ibland är en cigarr bara en cigarr". Freud var en livslång cigarrrökare, rökning upp till tjugo om dagen enligt hans biograf Ernst Jones.

Som historien går, frågade någon en gång Freud vad den cigarr han så ofta rökt symboliserades. Svaret är tänkt att föreslå att även den berömda psykoanalytiker trodde att inte allt hade en underliggande, symbolisk mening. I själva verket är citatet troligen uppfinning av en journalist som senare felaktigt identifierades som ett citat av Freud .

8 - Sigmund Freud besökte USA en gång i sitt liv

1909 inbjöd den amerikanska psykologen G. Stanley Hall Sigmund Freud att prata om psykoanalys vid Clark University. Medan han ursprungligen avböjde erbjudandet blev Freud slutligen övertygad av Halls uthållighet. Freud reste till Amerika med sina kollegor Carl Jung och Sandor Ferenczi.

Efter att ha träffat AA Brill och Ernst Jones spenderade gruppen flera dagars sightseeing i New York innan de reser till Clark University där Freud levererade en serie av fem föreläsningar om historia och uppkomst av psykoanalys. "När jag steg på plattformen," såg Freud ut som "realiseringen av en otrolig dagdröm: Psykoanalysen var inte längre en produkt av illusion - det hade blivit en värdefull del av verkligheten.".

9 - Sigmund Freud tvingades lämna Wien av nazisterna

När nazisten invaderade Österrike blev många av Freuds böcker brända tillsammans med andra berömda tänkare.

"Vilka framsteg vi gör", sa Freud till en vän. "Under medeltiden skulle de ha bränt mig, nuförtiden är de nöjda med att bränna mina böcker."

Freud och hans dotter Anna var båda ifrågasatta av Gestapo innan hans vän Marie Bonaparte kunde säkra sin passage till England. Bonaparte försökte också rädda Freuds fyra yngre systrar men kunde inte göra det. Alla fyra kvinnorna dog senare i nazistiska koncentrationsläger.

10 - Sigmund Freud hade mer än 30 läkarmottagningar för att behandla munkreft

Psykoanalytiker Sigmund Freud på sitt kontor i Wien, Österrike ca 1937. Bild: Hulton Archive / Getty Images

Freud hade varit en tung cigarrrökare hela sitt liv. 1939, efter att hans cancer hade ansetts vara oanvändbar, bad Freud sin läkare för att hjälpa honom att begå självmord. Läkaren administrerade tre separata doser morfin och Freud dog den 23 september 1939.

referenser

Grubin, D. (2002). Young Dr. Freud: En film av David Grubin. Devillier Donegan Enterprises.

Wallace, I. (1975). "Dr. Freud besöker Amerika. Folkets Almanacka.

11 - Läs mer om Freud

Om du har haft den här artikeln kanske du vill lära dig mer om Freuds ganska anmärkningsvärda liv, teorier och arv. Se till att utforska följande länkar för att hitta många fler artiklar och resurser som är relaterade till Freud.