Dark Chocolate, Hälsa och Stress Relief

Fråga: "Jag har hört att mörk choklad är bättre för dig än mjölkchoklad, och kan även ge några fördelar. Är det sant? Vad säger forskning om mörk choklad och hur kan den användas för stressavlastning och hälsa?"

Svar: Ja, den goda nyheten för chokladälskare överallt är att mörk choklad har visats av forskning för att få verkliga stressavlastande egenskaper och hälsoeffekter!

Här är en av de senaste studierna som ser lovande ut för mörk choklad och stressavlastning.

Fördelarna med Dark Chocolate på stress

En klinisk prövning som publicerades online i ACS Journal of Proteome Research visade att att äta cirka en halv och en halv mörk choklad per dag i två veckor minskade nivåer av stresshormoner hos personer som kände sig mycket stressade . De fann att mörk choklad också delvis korrigerade andra stressrelaterade biokemiska obalanser!

I studien identifierade Francois-Pierre Martin, Sunil Kochhar och kollegor minskningar av stresshormoner som kortisol och andra stressrelaterade biokemiska förändringar hos frivilliga som betygsatta sig som mycket stressade och åt mörk choklad i två veckor. Studien ger starka bevis på att en daglig konsumtion av 40 gram under en period på 2 veckor är tillräcklig för att modifiera metabolismen av friska humana volontärer, säger forskarna i ett pressmeddelande.

Som en del av studien citerar forskarna växande vetenskapliga bevis på mer fördelar i samband med mörk choklad:

Detta är dock den första studien av sitt slag som visar, i människa, exakt hur mörk choklad kan hjälpa till med stress.

Det är lugnande nyheter att mörk choklad kan vara så fördelaktig, eftersom kroppens stressrespons kan få oss att kräva mer godis och emotionell ätning ger vanligtvis viktökning om vi inte är försiktiga. En liten mängd mörk choklad, åtnjutit medvetet, kan vara en effektiv och trevlig metod för att lindra stress hos dem som inte har någon medicinsk anledning varför de inte kan njuta av det.

Här finns mer information om användningen av mörk choklad som ett stressavlastningsverktyg, liksom andra resurser som kan relatera till dig:

Källa:
Martin, FJ et al. Metaboliska effekter av mörk chokladförbrukning på energi, Gut Microbiota och stressrelaterad metabolism i fritt boendeämnen Protome Journal of Research , 7 oktober 2009.