5 sätt din hjärna spelar trick på dig

Och vad du kan göra om dem

Din hjärna är en underbar sak, men det är verkligen inte perfekt. Ibland glömmer du viktiga detaljer, till exempel din förfallna tandläkarutnämning eller ett möte med en klient. Eller det kan misslyckas med att märka väsentliga saker i din miljö, vilket leder till att du gör misstag som kan göra att du blir skadad, sätter dig själv i riskzonen eller är helt enkelt irriterande. Om du någonsin har glömt att notera var du parkerade bilen och spenderade det som kändes för alltid vandra runt letar du efter det, vet du hur det går.

Du kan vara benägen att skriva av dessa typer av misstag som enkla fel eller att skylla på saker som stress eller tidsmässig tid. Faktum är dock ibland hjärnflöde är problemet. Och det är oundvikligt. Men förstå hur det kan hända kan hjälpa dig att hantera det, så att du kan ta hand om dig själv och din familj, vara säker och känna att du har grepp om ditt liv.

1 - Ditt sinne gillar att ta genvägar

Thomas Barwick / Stone / Getty Images

En av de största bristerna i din hjärna är att ibland är det bara vanligt lat. När du försöker lösa ett problem eller fatta beslut, faller ditt sinne ofta på tumregler eller lösningar som har fungerat bra tidigare. I många fall är detta ett användbart och effektivt tillvägagångssätt. Genom att använda genvägar kan du snabbt fatta beslut utan att behöva arbeta med alla möjliga lösningar. Men ibland kan dessa mentala genvägar, som kallas heuristics , ge dig upp och orsaka misstag.

Till exempel kanske du är rädd för att flyga på ett plan eftersom du omedelbart kan tänka på flera tragiska, högprofilerade flygolyckor. I själva verket är resor med flyg faktiskt mycket säkrare än att resa med bil, men eftersom din hjärna använder en mental genväg som kallas tillgängligheten heuristisk , luras du på att flyga är mycket farligare än det verkligen är. Att veta detta kommer inte hålla dig säkrare men det borde säkert hålla dig saner under flygningen.

2 - Din tanke är svepad av dolda biaser

Tara Moore / Getty Images

Dessa är predispositioner som kan påverka hur du uppfattar människor (som haloeffekten ), hur du uppfattar händelser ( efterföljande bias ) och vilka aspekter av en situation som du uppmärksammar när du fattar ett beslut ( tilldelningsförskjutningen ).

En annan är bekräftelseskänslan , som kan leda till att du lägger större vikt eller ens söker efter saker som bekräftar vad du redan tror samtidigt som du ignorerar eller diskonterar någonting som motsätter sig dina befintliga idéer.

Sådana kognitiva fördomar kan förhindra dig från att tänka tydligt och göra exakta beslut - om din ekonomi, din hälsa och till och med de sätt som du interagerar i världen.

3 - Din hjärna gillar att spela skuldspelet

Tara Moore / Getty Images

När något dåligt händer är det bara naturligt att leta efter något att skylla på. Ibland tvivlar vi på verkligheten för att skydda vårt eget självförtroende. Med andra ord kan vi ha skruvat upp men vill inte ta ansvar för det.

Till exempel, efter en dag ute på stranden finner du att du har blivit mycket solbränd. Du kan bestämma solskyddsmedel du använde var defekt, snarare än att äga upp till det faktum att du aldrig kom runt för att återansöka den.

Varför engagerar vi oss i det här skuldspelet? Forskare tror att många av våra tillhörande fördomar fungerar som ett sätt att skydda vårt självkänsla och skydda oss från rädsla för misslyckande. Enligt det här tänkandet händer dåliga saker till dig på grund av saker utanför din kontroll. Å andra sidan - och det är inget ohälsosamt om detta så länge det är sant) - dina framgångar är resultatet av dina egenskaper, färdigheter, ansträngningar och andra interna egenskaper.

4 - Din hjärna kan vara blind för att förändras

Besim Mazhiqi / Getty Images

Det är så mycket som händer i världen när som helst det kan vara svårt för hjärnan att ta i varje detalj. Som ett resultat är det ibland svårt att helt sakna stora förändringar som händer precis framför våra ögon. Detta kallas förändringsblindhet . I studier, när konversationspartner bytades under en kort avbrott, märkte majoriteten av personerna inte ens förändringen.

Forskare tror att några saker kan hända när det här händer. Om du är upptagen med att koncentrera dig på en sak måste du helt enkelt ställa ut stora mängder annan information som din hjärna inte kan hantera vid den tiden.

Förväntningar kan också spela en viktig roll. Skulle du förvänta dig att en person plötsligt omvandlas till någon annan medan du pratade med dem? Naturligtvis inte så det är inte så förvånande att du kanske saknar ett stort skifte i din situation eller miljö.

5 - Ditt minne är inte så skarpt som du kanske tror

ST Yiap / Getty Images

Minne är inte som en videokamera, utan att behålla händelserna exakt som de uppstår. Det är mycket mer ömtåligt, felaktigt och mottagligt för inflytande än du tror.

Till exempel visar forskning att det är förvånansvärt lätt att få någon att ha falska minnen av händelser som inte egentligen inträffade. I en studie fann forskare att titta på en video av andra människor gör något som faktiskt ledde deltagarna att tro att de hade utfört själva uppgiften.

Vi tenderar också att glömma enorma mängder information, från triviala detaljer vi går in i varje dag till viktig information som vi behöver. Minneekspert Elizabeth Loftus föreslår att det finns några viktiga orsaker till dessa minnesfel. Att misslyckas med att hämta informationen från minnet, faller offer för konkurrerande minnen, misslyckas med att lagra information i minnet, och medvetet glömma smärtsamma minnen är bara några av de möjliga bakomliggande orsakerna till glömska.

Slutgiltiga tankar

Din hjärna kan ha anmärkningsvärda saker, från att komma ihåg en konversation du hade med en kära vän för att lösa komplexa matematiska problem. Men det är långt ifrån perfekt. Så vad kan du göra? Det finns inget sätt att undvika alla dessa potentiella problem, men att vara medveten om några av förspänningarna, perceptuella brister och minnetrick som din hjärna är mottaglig för kan hjälpa till.