Starta och stoppa ADHD-läkemedel

ADHD-grunderna

ADHD är ett tillstånd som är välkänt av de flesta föräldrar, lärare och barnläkare.

Barn med ADHD-symtom har vanligtvis problem med att uppmärksamma, få lätt distraherad och / eller hyperaktiv och impulsiv.

Starta ADHD-läkemedel

Det är ofta klart när ett barn behöver starta ADHD-läkemedel , eftersom deras ADHD-symptom orsakar någon form av försämring så att de har:

För dessa barn är en ADHD-medicinering - vanligtvis ett stimulansmedel - den rekommenderade ADHD-behandlingen för att rikta dessa kärn ADHD-symtom. Beteendeterapi, i stället för eller förutom en stimulant, rekommenderas också ibland.

Stoppar ADHD-läkemedel

Det är oftast mycket mindre tydligt huruvida ditt barn ska tas bort från ADHD-medicinen efter att han har haft det bra under en tid.

Ska han ta dem för resten av sitt liv, vilket kan tyckas rimligt för vissa föräldrar, eftersom många vuxna nu diagnostiseras och behandlas för ADHD?

Eller ska ditt barn sluta ta sina ADHD-mediciner:

I själva verket är ingen av dem verkligen bra skäl för att ett barn ska sluta ta sina ADHD-mediciner. Till exempel, om han helt enkelt har för många biverkningar, kan en lägre dos eller förändring av medicinen vara bättre än att bara stoppa mediciner helt och hållet.

Olyckligtvis, när ett barn har ADHD-medicinering och det går bra, vill många föräldrar och barnläkare inte "rocka båten" och fortsätter medicinen från ett år till det andra, och tänker aldrig på om det fortfarande är nödvändigt.

Det är viktigt att komma ihåg att American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP), i sin praxisparameter för behandling av barn med ADHD, konstaterar att:

"Patienterna bör utvärderas periodiskt för att avgöra om det finns fortsatt behov av behandling eller om symptom har överförts."

Som en del av denna bedömning kan vissa tecken på att leta efter det tyda på att ditt barn kanske kan sluta sin ADHD-medicin inkludera det:

Tänk på att inte alla barn kommer att kunna sluta ta sin ADHD-medicin när han blir äldre. ADHD-symtom är sannolikt aldrig utvuxna, även om hyperaktivitetssymptom minskar ofta när ett barn blir äldre.

Vissa barn kan, beroende på svårighetsgraden av ADHD-symptomen, hantera utan medicinering. Andra fortsätter att ta mediciner allt genom gymnasiet och även när de går ut på college.

När ska man stoppa ADHD-läkemedel

Om du tillsammans med din barnläkare och ditt barn bestämmer att stoppa hans ADHD-medicin kan vara en bra idé, är det viktigt att välja en bra tid att prova.

Att stoppa en ADHD-medicinering i början av ett nytt skolår eller annan hög stresstid är sällan en bra tid, och sätter nästan ditt barn upp till att misslyckas med ett försök av medicinering.

I stället vänta på en låg stresstid när ditt barn har en bra rutin på skolan - kanske efter en omgång test, när skolan kan vara lite lättare.

Även en semester kanske inte är en bra tid, eftersom ditt barn inte kommer att ha samma krav som han skulle i skolan, som att läsa, gå på klass, studera etc.

När du slutar sin medicin, var noga med att kontrollera regelbundet och se till att ditt barn fortsätter att fungera bra. Om hans ADHD-symtom blir mer uppenbara och påverkar hans skolarbete, hur han interagerar med hans vänner och familj eller annat, överväg då att prata med sin barnläkare om att starta om medicinen.

Vänta inte bara på ditt barns nästa rapportkort. Ge istället varje barns lärare ett ADHD-frågeformulär för att fylla i om två veckor, till exempel Vanderbilt Assessment Follow-up-formuläret. En förälderform är också tillgänglig, och båda kan betygas av din barnläkare för att försäkra dig om att ditt barns försök från hans ADHD-medicinering verkligen fungerar.

Tonåringar och ADHD-läkemedel

Eftersom icke-medicinsk användning av stimulanser eller missbruk av Ritalin och Adderall är ett ökande problem hos tonåringar och unga vuxna, skulle de flesta föräldrar troligen inte tro att att få tonåringar att ta sina föreskrivna ADHD-läkemedel skulle vara ett problem.

Tyvärr blir överensstämmelse med att ta ADHD-medicin ofta ett problem för tonåringar, både för tonåringar som har tagit medicinen i flera år och de som bara börjar ta något. Faktum är att växande känslor av självständighet bland tonåringar gör dem ofta resistenta mot att ta mediciner för kroniska tillstånd.

Du kanske kan förbättra tonårsöverensstämmelse, om en försöksfri medicin inte är ett bra alternativ, genom att:

Extra rådgivning och beteendeterapi är också bra alternativ om din tonåring motstår att ta medicinen och hans betyg, relationer och beteende hemma börjar bli lida.

källor:

AACAP. Övningsparameter för bedömning och behandling av barn och ungdomar med uppmärksamhetsbrist / hyperaktivitetsstörning. J. Am. Acad. Barn adolesc. Pychiatry, 46: 7.

American Academy of Pediatrics Clinical Practice Guideline. ADHD: Klinisk praxis för diagnos, utvärdering och behandling av uppmärksamhetsbrist / hyperaktivitetsstörning hos barn och ungdomar. Pediatrik. 108 (4): 1033.

Wolraich ML. Uppmärksamhetsunderskott / hyperaktivitetsstörning bland ungdomar: en genomgång av diagnos, behandling och kliniska konsekvenser. Pediatrik. 2005 juni; 115 (6): 1734-46.