Emotionell äta: Varför binge du när du inte är hungrig

Medan ny forskning om näring verkar komma ut varje dag och låga carbdiet böcker topp de bästa säljarlistorna, fortsätter många människor att kämpa för att upprätthålla en hälsosam kost och hålla sig i form. Detta beror på att även om vi vet vad vi ska äta, finns det ytterligare faktorer som påverkar hur mycket och vilken typ av mat vi konsumerar. En av dessa faktorer är stress, som är kopplad till ökad känslomätning.

Emosionell ätning har många orsaker. Följande är några av de främsta anledningarna till att stressade människor äter:

Cortisol Cravings

Stress kan leda till ökade nivåer av kortisol , som kallas "stresshormonet". Cortisol har en fördelaktig funktion i kroppen, men överdrivna nivåer av kortisol orsakad av kronisk stress kan orsaka en massa problem i kroppen. Bland annat kan höga nivåer av kortisol skapa krävningar för salta och söta matar. Under tidigare århundraden gjorde det här möjligt för människor att fylla på livsmedel som skulle bibehålla dem under tider då maten är knapp. Men i modern tid och industrialiserade nationer, när mat är sällan knappt, orsakar denna tidigare adaptiva mekanism övervägande viktökning.

Socialt äta

Ofta kommer personer som är stressade att söka socialt stöd , vilket är ett bra sätt att lindra stress. Tyvärr för dieters, när människor träffas - särskilt kvinnor - tenderar vi att gå ut för en trevlig måltid.

Skrik på din väns axel över ett par heta fudge sundaes, gå ut för en natt på stan och en tallrik full av stekta aptitretare, dela en skål med flickor när du tittar på ett spel eller diskutera gory detaljerna om en mardröm datera över ostkaka med dina rumskamrater (inte detta inträffade i alla avsnitt av The Golden Girls ?) är alla sociala former av emotionell ätning.

Det kan få dig att må bättre på kort sikt, men du kan ångra det senare.

Nervös energi

När stressade eller oroliga blir många människor "oralt fidgety". Ibland leder det till nagelbettning eller tänderslipning, och det leder ofta till att äta när det inte är hungrig. Många människor, ut ur nervositet eller tristess, bara munch på chips eller dricka läsk för att ge munnen något att göra .

Barndomsvanor

Många av oss har tröstande barndomsminnen som kretsar kring mat. Om dina föräldrar brukade belöna dig med sötsaker, fixa dina boo-boos med en glasskaka eller göra din favoritmåltid (eller ta dig ut till en) för att fira dina framgångar, skulle du förmodligen vara i den stora minoriteten om du utvecklade inte några känslomässigt baserade bilagor till mat medan de växte upp. När i stressstunder kan få saker vara så starkt tröstande eller givande som din favoritmat. Eftersom många människor inte utvecklar mer effektiva hanteringsstrategier är denna typ av känslomätning mycket vanlig: människor äter för att fira, äta för att må bättre, äta för att hantera stressen att vara över den vikt du vill vara.

Fyllande känslor

En annan känslomässig anledning att många människor äter är att tysta obekväma känslor. Människor som är obekväma med konfrontation kan hantera frustrationer i sitt äktenskap med en bit tårta, till exempel, snarare än med öppen kommunikation.

Mat kan ta fokus på ilska, vrede, rädsla, ångest och en mängd andra känslor som vi ibland inte skulle känna, och används ofta för detta ändamål.

Medan det finns många orsaker till emotionell ätning, och det är en utbredd armatur i vårt samhälle, är det inte nödvändigtvis bra för oss, eftersom alla som tittar på deras vikt kommer att berätta för dig. Om du är en känslomässig eater är det viktigt att du är medveten om detta, hålla koll på dina utlösare och utveckla effektiva metoder för hantering av stress och hantering , så att din kropp blir hälsosam och du väljer din kost snarare än känner sig utom kontroll.

källor:

Stress System Felfunktion kan leda till allvarliga, livshotande sjukdomar e. NIH Backgrounder 9 september 2002.