En guide till förhållandet mellan marihuana och ångestsyndrom

Det kan ge kortfristiga fördelar, men det finns bättre långsiktiga lösningar

Om du har generaliserad ångestsyndrom (GAD) har du troligen försökt olika saker att hantera dina symtom och känna dig bättre. Som fler stater legaliserar marijuana, både medicinskt och rekreationsmässigt, vänder fler och fler människor till cannabis i hopp om att hantera sin ångest.

Självmedicinering med marihuana

När som helst du använder ett ämne för att klara av någon typ av symtom, kallas det "självmedicinskt". Ofta ger självmedicinering en omedelbar lindring av de obekväma symtomen, vilket förstärker dess användning.

Logiken är enkel: "Substance X får mig att må bättre när jag är orolig, så jag kommer att använda den igen så länge riskerna och följderna inte är för stora."

Marijuana kan skapa en lugnande upplevelse som tillfälligt lindrar symtom på ångest hos vissa människor. Men självmedicinering är inte ett idealiskt sätt att hantera din ångest. Det centrala problemet med att använda marijuana som ett ångesthanteringsverktyg är att det kan skapa ett psykologiskt beroende av ämnet. Eftersom effekterna av läkemedlet är snabbverkande kan mer sofistikerade hanteringsstrategier verka mindre mindre användbara först.

Dessutom kan långvarig användning av marihuana orsaka minnesförlust. Det kan också ha negativa konsekvenser för hjärnans motivationssystem.

Fysiska och psykiska reaktioner på marijuana

Marijuana kan påverka din kropp på många sätt bortom att bara få dig hög. Den höga känslan du kan uppleva efter rökning eller intag av marijuana beror på THC, vilket ger marijuana dess psykoaktiva effekter.

THC kan också öka din hjärtfrekvens, vilket, om du har ångest, kan få dig att känna dig ännu mer angelägen. I vissa fall kan marijuana också inducera ortostatisk hypotension, vilket kan orsaka symptom som liknar en panikattack som yrsel, illamående, känsla av svimning, förvirring och suddig syn. Att använda för mycket marijuana kan också leda dig att känna sig paranoid.

Hyppig användning av marijuana kan också leda till cannabishyperemesyndrom (CHS), vilket kan orsaka symtom, inklusive buksmärtor, illamående och kräkningar. De som har CHS, säger att deras symtom minskar ofta genom att bada. Det enda sättet att behandla syndromet är dock att avstå från att använda marijuana.

Sätt att hantera ångest bortom marijuana

Att plocka mer proaktiva copingstrategier, som kan läras genom rådgivning och självhjälpsböcker och utbildningswebbplatser, kan skapa varaktig förändring utan att de negativa delarna av utvidgad marihuanaanvändning är möjliga. Kognitiv beteendeterapi (CBT) och andra former av terapi kan också hjälpa till att bestämma den bakomliggande orsaken till din ångest.

Receptbelagda läkemedel är också att föredra för marijuana eftersom de långsiktiga riskerna är mycket mer minimala än användning av marijuana. Några anti-ångestläkemedel tas dagligen, medan andra tas episodiskt under perioder av extrem ångest eller panikattack. En psykiater eller din primärvårdspersonal kommer att kunna förskriva dig en anti-ångestmedicin, om du behöver en. Psykologer och socialarbetare, samtidigt som de är fördelaktiga för rådgivning och terapi, kan inte ordinera medicinering.

Om du har ångest, arbetar med en terapeut eller psykiater för att hantera ditt tillstånd samt eventuella symtom du kan uppleva, kommer du att få bättre hantering av ditt tillstånd i det långa loppet.