De överraskande psykologiska fördelarna med musik

Lyssna på musik kan vara underhållande, men är det möjligt att det kan göra dig friskare? Musik kan vara en källa till nöje och tillfredsställelse, men forskning har också visat att det finns många olika psykologiska fördelar också.

Tanken att musik kan påverka dina tankar, känslor och beteenden kommer förmodligen inte så mycket av en överraskning. Om du någonsin har känt dig pumpad medan du lyssnar på ditt favoritframträdande rockämne eller flyttats till tårar med en livlig liveupplevelse, förstår du lätt musikens kraft för att påverka stämningar och till och med inspirera åtgärden.

Men de psykologiska effekterna av musik kan vara mer kraftfulla och vidsträckta än du antar. Musikterapi är en intervention som ibland används för att främja känslomässig hälsa, hjälpa patienter att hantera stress och öka psykologiskt välbefinnande. Några tyder även på att din smak i musik kan ge insikt i olika aspekter av din personlighet .

Musik kan slappna av sinnet, aktivera kroppen, och till och med hjälpa människor att bättre hantera smärta. Så vilka andra potentiella fördelar kan musik ge?

1 - Musik kan förbättra din kognitiva prestanda

BonninStudio / Stocksy United

Forskning tyder på att bakgrundsmusik eller musik som spelas medan lyssnaren huvudsakligen är inriktad på en annan aktivitet kan förbättra prestanda på kognitiva uppgifter hos äldre vuxna. Specifikt fann en studie att spela mer optimistisk musik ledde till förbättringar i bearbetningshastigheten, medan både optimistisk och downbeat musik ledde till fördelar i minnet .

Så nästa gång du jobbar på en uppgift, överväga att aktivera lite musik i bakgrunden om du letar efter en ökning i din mentala prestanda. Överväg att välja instrumental spår i stället för de med komplexa texter, vilket kan bli mer distraherande.

2 - Musik kan minska stress

Klaus Vedfelt / Getty Images

Det har länge föreslagits att musik kan bidra till att minska eller hantera stress . Tänk på stugan industrin centrerad på meditativ musik skapad för att lugna sinnet och framkalla avslappning. Lyckligtvis är det en trend som stöds av forskning. Lyssna på musik kan vara ett effektivt sätt att klara av stress.

I en 2013-studie deltog deltagarna i en av tre förutsättningar innan de utsattes för en stressor och sedan tog ett psykosocialt stresstest. Vissa deltagare lyssnade på avkopplande musik, andra lyssnade på ljudet av krusande vatten och resten fick ingen hörsel stimulering.

Resultaten föreslog att lyssna på musik hade en inverkan på det mänskliga stressresponset , särskilt det autonoma nervsystemet . De som hade lyssnat på musik tenderade att återhämta sig snabbare efter en stressor.

3 - Musik kan hjälpa dig att äta mindre

Johner Images / Getty Images

En av de mest överraskande psykologiska fördelarna med musik är att det kan vara ett användbart viktminskningsverktyg. Om du försöker gå ner i vikt kan du lyssna på mild musik och dämpa ljusen, vilket hjälper dig att uppnå dina mål .

Enligt en studie brukade människor som åt på lågt upplysta restauranger där mjuk musik spelades äta 18 procent mindre mat än de som åt i andra restauranger. Varför? Forskarna föreslår att musiken och belysningen bidrar till att skapa en mer avslappnad miljö. Eftersom deltagarna var mer avslappnade och bekväma kan de ha konsumerat sin mat långsammare och varit mer medveten om när de började känna sig fulla.

Du kan försöka sätta på det här genom att spela mjuk musik hemma medan du äter middag. Genom att skapa en avkopplande miljö kan du vara mer benägna att äta långsamt och därför känna sig fylligare tidigare.

4 - Musik kan förbättra ditt minne

Hero Images / Getty Images

Massor av studenter tycker om att lyssna på musik medan de studerar, men är det en så bra idé? Vissa tycker om att lyssna på sin favoritmusik när de studerar förbättrar minnet , medan andra hävdar att det bara fungerar som en trevlig distraktion.

Forskningen tyder på att det kan hjälpa, men det beror på en mängd olika faktorer som kan inkludera typ av musik, lyssnarens njutning av den musiken och till och med hur musikaliskt välutbildad lyssnaren kan vara.

En studie visade att musikaliskt utbildade elever tenderade att göra bättre på att lära test när de lyssnade på neutral musik, kanske för att denna typ av musik var mindre distraherande och lättare att ignorera.

Musikaliskt naiva elever lärde sig däremot bättre när de lyssnade på positiv musik, kanske för att dessa låtar framkallade mer positiva känslor utan att störa minnesbildningen.

En annan studie visade att deltagare som lärde sig ett nytt språk visade förbättring av deras kunskaper och förmågor när de praktiserade att sjunga nya ord och fraser jämfört med regelbundet talande eller rytmisk talande.

Så medan musik kan ha en effekt på minnet, kan resultaten variera beroende på individ. Om du tenderar att hitta dig själv distraherad av musik kan du vara bättre att lära dig i tystnad eller med neutrala spår som spelar i bakgrunden.

5 - Musik kan hjälpa till att hantera smärta

Cultura / Seb Oliver / Getty Images

Forskning har visat att musik kan vara till stor hjälp vid hanteringen av smärta. En studie av fibromyalgi patienter fann att de som lyssnade på musik för bara en timme om dagen upplevde en signifikant minskning av smärta jämfört med dem i en kontrollgrupp.

I studien tilldelades patienter med fibromyalgi antingen en experimentell grupp som lyssnade på musik en gång om dagen i fyra veckor eller en kontrollgrupp som inte fick behandling. I slutet av fyra veckorsperiod upplevde de som hade lyssnat på musik varje dag betydande minskningar i känslor av smärta och depression. Sådana resultat tyder på att musikterapi kan vara ett viktigt verktyg vid behandling av kronisk smärta.

En översyn av 2015 om forskning om musikens effekter på smärtlindring visade att patienter som lyssnade på musik före, under eller till och med efter operationen upplevde mindre smärta och ångest än de som inte lyssnade på musik. Medan du lyssnade på musik när som helst var effektiv, noterade forskarna att lyssna på musik före operationen resulterade i bättre resultat.

Granskningen tittade på data från mer än 7000 patienter och fann att musiklytare också krävde mindre medicinering för att hantera deras smärta. Det var också en något större, men inte statistiskt signifikant, förbättring av resultaten av smärtlindring när patienter fick välja sin egen musik.

"Mer än 51 miljoner operationer utförs varje år i USA och cirka 4,6 miljoner i England," förklarade studiens ledande författare, Dr. Catherine Meads, Brunel University i ett pressmeddelande. "Musik är en icke-invasiv, säker, billig intervention som bör vara tillgänglig för alla som genomgår operation."

6 - Musik kan hjälpa dig att sova bättre

Ezra Bailey / Getty Images

Sömnlöshet är ett allvarligt problem som påverkar människor i alla åldersgrupper. Även om det finns många sätt att behandla detta problem, liksom andra vanliga sömnstörningar, har forskning visat att lyssna på avslappnande klassisk musik kan vara en säker, effektiv och prisvärd lösning.

I en studie som tittat på högskolestudenter lyssnade deltagarna på klassisk musik, en ljudbok eller ingenting alls. En grupp lyssnade på 45 minuter avkopplande klassisk musik medan en annan grupp lyssnade på en ljudbok vid sänggåendet i tre veckor.

Forskarna bedömde sömnkvaliteten både före och efter ingreppet och fann att deltagare som hade lyssnat på musik hade signifikant bättre sömnkvalitet än de som hade lyssnat på ljudboken eller fick inget ingripande. Eftersom musik är en effektiv behandling för sömnstörningar kan den användas som en enkel och säker strategi för behandling av sömnlöshet.

7 - Musik kan förbättra motivationen

Sam Edwards / Getty Images

Det finns en bra anledning till att du lättare kan träna medan du lyssnar på musik - forskare har funnit att lyssna på snabbmusik motiverar människor att träna hårdare.

Ett experiment som syftar till att undersöka denna effekt uppdragen 12 friska manliga studenter med cykling på en stationär cykel med självtakande hastigheter. En tre olika försök deltog deltagarna i 25 minuter i taget medan de lyssnade på en spellista med sex olika populära låtar av olika tempos.

Okänd för lyssnare gjorde forskarna subtila skillnader i musiken och sedan uppmätt prestanda. Musiken lämnades med normal hastighet, ökade med 10 procent eller minskade med 10 procent.

Så vilken inverkan har förändrat musikens tempo på faktorer som cykelavstånd, hjärtfrekvens och njutning av musiken? Forskarna upptäckte att påskynda spåren resulterade i ökad prestanda när det gällde avstånd som omfattades, hastigheten på pedalerna och kraften utövade. Omvänt ledde nedtryckningen av musikens tempo till att minska på alla dessa variabler .

Intressant, deltagarna arbetade inte bara hårdare medan de lyssnade på de snabbare spåren, men de uttryckte också större njutning av musiken.

Så om du försöker hålla dig till en träningsrutin, överväg att ladda upp en spellista fylld med snabba melodier som hjälper till att öka din motivation och njutning av ditt träningspass.

8 - Musik kan förbättra ditt humör

Tim Robberts / Getty Images

En annan av den science-backed nytta av musik är att det bara kan göra dig lyckligare. I en undersökning av skälen till att folk lyssnar på musik upptäckte forskare att musik spelade en viktig roll i samband med upphetsning och humör. Deltagarna betygsatte musikens förmåga att hjälpa dem att uppnå bättre humör och bli mer självmedvetna som två av de viktigaste funktionerna i musik.

En annan studie visade att avsiktligt att försöka stärka humör genom att lyssna på positiv musik skulle kunna påverka inom två veckor. Deltagarna fick instruktioner att försiktigt försöka förbättra sin humör genom att lyssna på positiv musik varje dag i två veckor. Andra deltagare lyssnade på musiken men var inte inriktade på att bli lyckligare med avsikt. När deltagare senare bad om att beskriva sina egna nivåer av lycka, rapporterade de som avsiktligt försökte förbättra sina humör att känna sig lyckligare efter bara två veckor.

9 - Musik kan minska symtomen på depression

Gary Burchell / Getty Images

Forskare har också funnit att musikterapi kan vara en säker och effektiv behandling av olika sjukdomar, inklusive depression. En studie som framgår av World Journal of Psychiatry fann att förutom att minska depression och ångest hos patienter som lider av neurologiska tillstånd som demens, stroke och Parkinsons sjukdom, visade musikterapi inga negativa biverkningar, vilket betyder att det är mycket säkert och lågt -risk inställning till behandling

En studie fann att även om musik verkligen kan påverka humör är musiktypen också viktig. Forskare fann att klassisk och meditationsmusik erbjöd de bästa humörförstärkande fördelarna, medan tungmetall och techno-musik visade sig vara ineffektiv och till och med skadlig.

10 - Musik kan förbättra uthållighet och prestanda

Henrik Sorensen / Getty Images

En annan viktig psykologisk fördel med musik ligger i dess förmåga att öka prestanda. Medan människor har en föredragen stegfrekvens när de går och springar, har forskare upptäckt att tillägget av en stark rytmisk takt, som ett snabbt tempo, kan inspirera människor att plocka upp takten. Löpare kan inte bara springa snabbare när man lyssnar på musik; de känner sig också mer motiverade att hålla fast vid det och visa större uthållighet.

Enligt forskaren Costas Karageorghis från Brunel University är det perfekta tempot för träningsmusik någonstans mellan 125 och 140 slag per minut. Medan forskning har funnit att synkroniserande kroppsrörelser till musik kan leda till bättre prestanda och ökad uthållighet tenderar effekten att vara störst i fall av låg till måttlig intensitetsövning. Med andra ord är den genomsnittliga personen mer sannolikt att skörda fördelarna med att lyssna på musik mer än en professionell idrottare.

"Musik kan förändra känslomässig och fysiologisk upphetsning som en farmakologisk stimulant eller lugnande medel", förklarade Dr. Karageorghis till The Wall Street Journal. "Det har kapacitet att stimulera människor även innan de går in i gymmet."

Så varför höjer musik träningspasset? Att lyssna på musik medan du tränar sänker en persons uppfattning om ansträngning. Du jobbar hårdare, men det verkar inte som att du lägger på mer ansträngning. Eftersom din uppmärksamhet dirigeras av musiken är du mindre benägna att märka de uppenbara tecknen på ansträngning som ökad andning, svettning och muskelsårighet.

Slutgiltiga tankar

Musik har förmågan att inspirera och underhålla, men det har också kraftfulla psykologiska effekter som kan förbättra din hälsa och välbefinnande. Istället för att tänka på musik som ren underhållning, överväga några av de stora mentala fördelarna med att integrera musik i ditt vardag. Du kanske tycker att du känner dig mer motiverad, glad och avslappnad som ett resultat.

> Källor:

> EurekAlert. Lancet: Lyssna på musik förbättrar återhämtningen efter operationen och bör vara tillgänglig för alla som har en operation. 2015.

> Gold, BP et al. (2013) Trevlig musik påverkar förstärkningslärande enligt lyssnaren. Gränser i psykologi. 2013; 4: 541. Doi: 10.3389 / fpsyg.2013.00541

> Reddy, S. Optimal musik till gymmet. Wall Street Journal; 2013.

> Snyder, KL, Snaterse, M., & Donelan, JM Running perturbations avslöjar allmänna strategier för stegfrekvensval. Journal of Applied Psychology. 2012; 112 (8): 1239-1247.

> Wansink, B., & Van Ittersum, K. Snabbmat Restaurangbelysning och musik kan minska kaloriintag och öka tillfredsställelse. Psykologiska rapporter: Personal och marknadsföring. 2012; 111 (1): 1-5. doi: 10.2466 / 01.PR0.111.4.228-232.