Hälsofördelar under de första nio månaderna av rökavbrott

Fördelar du kan uppleva efter att ha avslutat

Rökningstopp är hårt arbete för de flesta nya ex-rökare, så det är bra att veta att frukterna av ditt arbete inte tar lång tid att börja dyka upp.

Låt oss ta en titt på vad du kan förvänta dig under de första nio månaderna av rökningstoppet.

Fysiska förbättringar

Börja så tidigt som en månad efter att du slutat röka och fortsätta under de närmaste månaderna, kanske du märker signifikanta förbättringar i din andnings hälsa.

Du kommer förmodligen att uppleva några eller alla följande:

När angreppet av cigarettrök exponering för känslig lungvävnad slutar börjar cilia i lungorna att återfå. Detta orsakar ibland en ny hosta att tillfälligt dyka upp, eftersom jobbet med cilia är att flytta partiklar som vi andas in tillbaka ut ur lungorna. Cilia blir "fast" när de är täppa till tjära, men börjar fungera igen efter rökning, vilket hjälper till att ta bort cigarett tjära och andra toxiner från cigarettrök som finns i lungorna.

På samma sätt förbättras andningen ofta när vi slutar röka. Andnöd är ett tecken på KOL, en progressiv lungsjukdom som gör det svårt att andas. Det är främst en rökaresjukdom, och sluta tobaks är det bästa sättet att stoppa ytterligare skador.

Toxinerna i cigarettrök irriterar också bihålorna och kan orsaka trängsel och tråkiga luktsinne.

Ex-rökare märker också förbättringar med detta också under det första året av rökningstopp.

Det är viktigt att komma ihåg att läkning från nikotinberoende är en process , och medan vissa förbättringar händer snabbt kommer andra att komma mer gradvis.

Till exempel kan du märka att en vanlig hosta du har tagit med dig i åratal är mycket minskad (eller borta) inom några veckor efter att du slutat, men din luktsinne har inte förbättrats.

Sedan, månader till slut, inser du plötsligt att du kan lukta subtila dofter som har undanröjt dig länge. Detta är inte ovanligt, så förtvivlad inte om några av fördelarna inte uppträder på den tidslinje du förväntar dig.

Psykologiska förbättringar

Din känsla av bemyndigande kommer att börja växa under månaderna och du är fortfarande rökfri. Att sluta tobaks är en förtroendehöjare, och det har potential att få positiva förändringar till andra delar av ditt liv också.

Håll kursen. Även om märkbara fördelar börjar dyka upp under denna tidsperiod är rökfritt liv fortfarande nytt och bräckligt. Skydda och vårda ditt slutprogram genom utbildning om vad du kan förvänta dig när du återhämtar dig från nikotinberoende.

För allt arbete som krävs för att rensa de många föreningar som vi byggt upp mellan rökning och våra dagliga liv, är det ett måste. Att bryta dessa förbindelser och ersätta dem med friska svar är en del av processen att återhämta sig från nikotinberoende.

Rökningstoppet tar tid, så sätt sig in och låt de rökfria dagarna stapla upp. Snart nog kommer du att märka de förbättringar som anges ovan och så mycket mer. Förmånerna fortsätter efter ett år med rökningstopp .

källor:

Centers for Disease Control och Prevention. 2004 Surgeon General's Report: Poster: Inom 20 minuter att avsluta den 15 juli 2015.

National Institute of Health. National Heart, Lung and Blood Institute. Vad är KOL? . Uppdaterad 31 juli 2013.