Sluta röka och viktökning

De flesta som slutade röka oroar sig för att gå ner i vikt. Det verkar gå med territoriet.

Medan en liten vinst är normal, kan alltför stor viktökning när du slutar röka skapa nya hälsoproblem och erodera din beslutsamhet att hålla sig borta från cigaretter.

Låt oss ta en titt på vad du kan göra för att hålla din vikt under kontroll när du går igenom processen för återhämtning från nikotinberoende.

Varför får folk vikt när de slutar röka?

Rökning ökar metabolismen något:

När du slutar röka är en vinst på mellan 5 och 10 pund under de första månaderna av upphörande normalt. Om dina matvanor har förblev detsamma som de var när du rökt, bör vikten komma tillbaka inom några månader. Lägg lite träning i din dagliga behandling som en snabb 30-minuters promenad, och du hjälper till med att påskynda viktminskningen eller kanske helt och hållet undvika det.

Varför vill jag äta mer?

Rökningstoppar kastar våra kroppar i början. Ökad aptit är en bieffekt av att sluta tobaks för de flesta människor.

Studier har visat att kvinnor har större risk än män för att återvända till rökning som ett sätt att undvika viktökning. Förstå vad som händer med våra kroppar när vi slutar röka och vad vi kan göra för att lindra obehag på konstruktiva sätt hjälper oss att hålla oss på rätt håll och hålla viktminskning på ett minimum.

Det finns ett antal val du kan göra för att minimera viktökning:

Träning

Som nämnts ovan utövar träning dopamin och är ett utmärkt sätt att stava av begär att röka. Det kan också hjälpa dig att hålla din vikt stabil. Skjut i minst en halv timmes träning, 5 dagar i veckan.

Det behöver inte vara en högintensiv aerob träning - en snabb 30 minuters promenad runt ditt grannskap kommer att fungera underverk för din kropp, sinne och själ.

Hälsosamma snacks

Sätta mellanmål i förväg så att när munchiesna slår, har du bra matval inom räckhåll:

Om du är oroad över viktökning, gör dig själv en tjänst och ta bort frestande, fetma livsmedel från ditt hem. Om du har ett starkt begär för en decadent efterrätt, är det bättre att gå ut på en restaurang och njuta av en enda servering, snarare än att ha en hel kaka som sitter på räknaren som ringer ditt namn varje gång du går genom köket.

Undvik alkohol

Inte bara är alkohol hög i kalorier, det är ofta en intensiv utlösare att röka. Dessutom tenderar alkohol att koppla av våra hämningar, och för en ex-rökare, som kan stava problem. Undvik de tomma kalorierna i alkohol, men ännu viktigare, lägg inte dig själv i risken för återfall genom att dricka tidigt i ditt slutprogram.

En utmaning åt gången

Människor som slutar röka bestämmer ofta att det är dags att rengöra sina liv också på andra områden. Det är bra, men var försiktig. Om du försöker göra för många självförbättringsprojekt på en gång riskerar du att misslyckas hos dem alla.

Håll dessa punkter i åtanke:

Om du får några pund medan du går igenom processen att sluta tobaken, så var det. Fördelarna kommer att påverka ditt liv såväl som de som älskar dig på mer positiva sätt än du kan tänka dig.

Du kan sluta röka utan att få mycket vikt. Låt inte rädslan för viktökning öka kedjan till en beroende som kommer att döda dig, givet chansen.

Vikt kan gå vilse, lungorna kan inte.