Är det OK att röka en cigarett efter att ha avslutat?

Det finns ingen sådan sak som bara en cigarett

Som ex-rökare är stolta över att säga, reser sig cigaretter i förpackningar. Den stora majoriteten av ex-rökare som röker en cigarett efter att ha slutat kan inte sluta där och hamna i ett fullblodt rökfall .

Om du bestämmer dig för att fortsätta och röker bara en, är chansen att du kommer tillbaka till rökning så mycket som du brukade för länge. Kasta inte dig själv så att du kan kontrollera nikotin när du får en smak av det.

Det fungerar bara inte för nikotinmissbrukare. Det enda sättet att behålla odjuret är att hålla nikotin ur ditt system.

Om du släpper och röker en cigarett

Om du glider och rökt en cigarett, känner igen att du lätt kan återfalla helt, men du har inte gått så långt. Leta efter taktik för att göra det svårare att ta en annan rök. Nå ut till ditt sociala stöd. Låt inte känslor av misslyckande snowball tills du ger upp att sluta.

Fråga dig 7 frågor innan du röker en cigarett

Om du absolut inte kan skaka tankar om att röka och är orolig, håller du på att grotta och röka, sluta allt. Sätt dig ner med en penna och papper och svara ärligt på frågorna nedan. Eller svara på dessa frågor i förväg och ta med dig för att granska när det behövs.

Att ta en ärlig titt på dessa frågor och deras svar hjälper dig att hitta balans när uppmaningen att röka verkar så viktig att du är redo att kasta allt du har arbetat för bort och ge in. Håll ditt minne grönt och förlora inte syn på orsakerna till att du slutat röka . De är inte mindre sanna idag än de var när du slutade, men om du inte är försiktig kan de känna sig mindre kritiska.

Ge inte beroendeframkallande tankar

När många människor slutar röka går de igenom en hel del skräptänkande - det inre slaget mellan nikotinberoende och själva. Tidigt i rökuppehållet kan dialogrutan verka oändlig. Rösten i ditt huvud försöker övertyga dig om att röka är beständig, irriterande och ansträngande.

Denna fas av nikotinuttag är tillfällig . Ju mindre uppmärksamhet du ger till ohälsosamma tankar om att röka, desto bättre. Men hur kan du göra det?

Det är viktigt att inse i förväg att de mentala försvagningar som du kommer att uppleva efter att du stubbar ut din senaste cigarett är en vanlig del av återställningsprocessen. Var inte panik och tro att du misslyckas eftersom du vill ha en cigarett. Tänk på den inre prataren som ett tecken på helande, för det är precis vad det är.

Distraherar dig från rökning tankar

Tiden kommer att minska tränandet av tankar som utlöser begär att röka.

Under tiden, använd distraktion som ett verktyg för att skryta dig själv ur en dålig tankegång när rökningstankar kommer upp.

Skapa en lista över aktiviteter du kan göra med ett ögonblick, så att du inte lämnas kämpar när du vill röka träffar. Var proaktiv och vet att med varje uppmaning du övervinnar registrerar din hjärna nya sätt att hantera. Med tiden blir det lättare att omdirigera dig själv, och med mer tid kommer tankesätten att röka helt och hållet att förlora sin makt.

Vissa dagar blir värre än andra. Sådan är rökning, och det är livet. På dagar då enkla distraktioner inte fungerar och du känner dig upprörd och olycklig, dra ut en annan lista - en som beskriver belöningar som är skräddarsydda för dina intressen.

Skapa en lista med belöningar

Många människor tenderar att försumma sin egen komfort till förmån för andras behov som är viktiga för dem. Du sätter dem först på listan, och medan detta är beundransvärt, måste du ta hand om dina egna behov, särskilt när du slutar med tobak.

Sätt en lista på sätt att skämma bort dig själv. Inkludera saker som du vet kommer att få dig att må bra och föryngra din kropp och sinne efter en hård dag. Idéer kan innehålla:

Gör din godis självgivande och skuldfri. Du jobbar hårt för att återhämta sig från en hård beroende, och en liten positiv förstärkning går långt.

Om allt annat misslyckas och cigarettbehov inte kommer att ge dig någon fred, kom ihåg att ignorera och gå till sängs tidigare än vanligt. Imorgon blir en bättre dag.

Nå ut för online support

Du kan ringa eller skriva in National Cancer Institutes quitline eller registrera dig för deras livechatt, inklusive en realtidslänk till en rådgivare. Även om du inte är en person som gillar att delta i forum eller gruppsupport, sluta in och ta en titt genom ett supportforum för rökningstopp. Gå med i en aktiv grupp av människor som befinner sig i alla skeden, och det finns ingen tvekan om att din motivation kommer att stärkas av vad du läser där.

Cigaretter erbjuder dig inget värde

Sanningens sanning är att rökning inte ger dig något av värde, och den tomma känslan du har att rökning brukade fylla kommer att gå iväg i tid ... så länge du inte röker . Återhämtning från nikotinberoende kan känna att det aldrig kommer att sluta, men det är bara inte sant. Det tar tid att omprogrammera gamla föreningar, men det tar inte för alltid. Var tålamod med dig själv och låt helingsprocessen ske, oberoende av hur lång tid det tar. Näda och skydda ditt slutprogram eftersom det är vägen till det hälsosammare och lyckligare livet som du förtjänar.