Hur man är en bättre berättare när du är socialt angelägen

Vet du hur man berättar en historia så att du engagerar din lyssnare ? Om du har social ångest, kanske du inte har mycket erfarenhet att berätta historier. Din rädsla för att vara centrum för uppmärksamhet har förmodligen hållit dig tillbaka från att erbjuda mer än en mening eller två i taget.

Även om du kanske aldrig blir en stor berättare eller har folk som hänger på ditt varje ord, kan du säkert lära dig att lära dig intressanta anekdoter på bästa sätt att engagera dina lyssnare.

Här är 8 sätt att vara en bättre berättare.

Välj lämplig tid och målgrupp

Var uppmärksam på vem du berättar för din berättelse innan du börjar. Tänk också på tidpunkten för när du berättar för en historia. Till exempel bör du inte berätta historier med vuxeninnehåll när det finns barn närvarande.

Även om du inte vill överväga saker och göra dig för angelägen om att vara lämplig, måste du också överväga dessa frågor.

Använd en krok för att engagera lyssnaren

När du börjar berätta en historia börjar du med tråkiga detaljer? Börjar du beskriva vad du hade för lunch den dagen? Bli inte förvånad om folk snabbt ställer ut dig om du inte hakar dem direkt.

Det bästa sättet att engagera din lyssnare är att skapa en krok som gör att de vill veta mer. Du kanske säger något som "Du skulle aldrig tro på vad som hände med mig idag", eller "Jag har den skrämmaste historien att berätta".

Rita dina lyssnare direkt från början så att de väntar på vad du måste säga. Ditt jobb som berättare är inte bara att beskriva händelser utan att göra dem intressanta nog att vara värdiga en historia som du vill berätta för andra.

Håll det kortfattat

Det finns inget värre än att lyssna på någon som går på en historia som tycks ha ingen slut och ingen mening.

Om du berättar om dessa typer av berättelser kan du snart hitta din målgrupp som nickar av.

Håll publiken intresserad och fascinerad genom att hålla fast vid viktiga detaljer och göra din historia så kortfattad som möjligt. Använd färgglada ord för att förmedla ditt budskap istället för att gå in i skrämmande detaljer.

Markera känslomässiga element

Engagera lyssnarens känslor . Oavsett om du framkallar glädje, sorg, överraskning eller ilska, uppmuntrar känslor att hålla lyssnaren uppmärksam.

Din berättelse kommer också att leva om du inkluderar känslomässiga element. Snarare än att bara hålla fast vid faktana, var noga med att prata om hur du kände och hur andra kände sig som ett resultat av händelserna som ägde rum.

Rusa inte

Om du har social ångest kan du bli frestad att skynda dig igenom din historia för att få det över med. Försök att öva att berätta din historia i rimlig takt. Gå långsamt så att dina lyssnare har tid att smälta vad du måste säga.

Om du inte är säker på om du pratar för fort, försök spela in din röst eller ta en video eller fråga en familjemedlem eller vän om din talesats.

Poke Fun på dig själv och ingen annan

Att säga roliga saker om dig själv under en historia är ett bra sätt att göra dina lyssnare bekväma.

Men kasta inte roligt på dem runt dig. Berätta inte historier som gör att andra känner sig dåliga om sig själva eller måste hålla sig för sig själva. Att berätta en historia som blir skratta på bekostnad av någon annan visar tanklöshet och själviskhet.

Variera din frekvens av tal och volym

Förutom att du inte talar för snabbt, bör du också försöka variera hur mycket du talar. Snabba upp för de spännande delarna och sakta ner för att lägga till drama.

Du kan också tala tyst eller högt i olika delar av berättelsen för att lägga tonvikt på vad du säger. Se bara till att du inte talar så tyst, att andra har problem med att höra dig.

Fråga lyssnare att föreställa sig

En del av ditt jobb som berättare är att måla en bild för dina lyssnare. Be dem att föreställa sig något specifikt i din berättelse. "Kan du visa mig ..." är en bra fras för att komma igång.

Kom ihåg att även de största storytellersna praktiserar i förväg. Var inte rädd för att träna din berättelse flera gånger innan du tar den ut offentligt. Du kommer att få förtroende och också ha en chans att stryka ut några av de frågor som nämns ovan.

källor:

Förbättra dina sociala färdigheter. Berätta historier i konversation.

Scott H. Young. Förbättra dina samtal med berättelser.

Conversation Matters. Storytelling Structures.