Hur man kommer över ditt rädsla för att vara centrum för uppmärksamhet

Rädsla för uppmärksamhet är vanligt för personer med social ångestsyndrom (SAD) . Även om man undviker rampljuset kan det känna sig som en bra strategi att kontrollera din ångest, i det långa loppet lär du dig att du inte kan hantera att vara i rampljuset.

Använd exponeringsbehandling

Däremot introducerar du gradvis in i situationer där andra är inriktade på dig, hjälper dig att övervinna dina rädslor.

Denna process är känd som exponeringsterapi och är vanligtvis en del av ett kognitivt beteendebehandlingsprogram .

Du kan också utöva exponeringar på egen hand som en del av en självhjälpsplan. Tanken är att skapa en lista över rädda situationer som sträcker sig från minst ångestande till de mest ångestkännande. Långsamt går du igenom listan, förblir i varje situation tillräckligt länge så att din ångest minskar och du övervinna dina rädslor.

När man utövar exponeringar är det viktigt att inte använda partiella undvikningsstrategier eller säkerhetsbeteenden . Ett exempel på detta skulle vara att säga någon till din åsikt men göra det i en så tyst röst att du inte kan höras.

Om du ska delta i dessa situationer måste du fullt ut uppleva den ångest som uppstår och sänker sedan.

Förutom att öva i det verkliga livet kan du också "prova" situationer i din fantasi. Det här är ett bra sätt att komma igång och kan påverka hur du hanterar dem i verkligheten.

Nedan är en lista över potentiella saker för din rädslahierarki relaterad till att vara centrum för uppmärksamhet. Kom ihåg att skräddarsy denna lista till din speciella situation och se till att beställa objekten så att de enklaste kommer först.

Rädsla Hierarki

  1. Ha på dig något prickigt. Ha på sig något som gör att du sticker ut i en folkmassa.
  1. Spilla maten. Istället för att vara rädd för att skaka och släcka din mat, gör det med avsikt.
  2. Knacka något över i en butik. Låtsas att fumla och knacka över en matskärm i en mataffär.
  3. Snubbla över dina ord. Är du rädd att resa över dina ord? Gör det med avsikt och skryta vad du försöker säga.
  4. Ringa ett telefonsamtal framför människor. Istället för att vänta att vara ensam för att ringa, gör det framför andra människor.
  5. Prata högt. När du ringer ett samtal talar högt så att alla i hörseln hör dig.
  6. Ge din åsikt om ett hett ämne. Om alla diskuterar en film eller aktuell händelse, ge din åsikt till gruppen.
  7. Besvara en fråga i klassen. Om du är student, lägg upp handen och ge ett svar nästa gång din lärare frågar klassen en fråga.
  8. Delta i en sport. Ta del i en sport som kommer att kräva att du är centrera av uppmärksamhet någon del av tiden, såsom baseball, volleyboll eller hästskor.
  9. Spela ett spel. Spela ett festspel eller kortspel som Trivial Pursuit eller Euchre.

Använd ovanstående lista för att skapa din egen rädsla hierarki för att vara centrum för uppmärksamhet. Om du upptäcker att din ångest är svår eller att du inte kan möta dessa typer av situationer, bör du överväga att kontakta din läkare eller en mentalvårdspersonal för diagnos och behandlingsplan .

Källa:

Antony MM, Swinson RP. The Shyness and Social Anxiety Workbook. Oakland, Kalifornien: New Harbinger; 2008.