Korthet i andetag och panikattacker

Panikattacker kan orsaka skrämmande fysiska känslor

Om du har panikstörning är du troligt bekant med symtomen på panikattacker . Hjärtklappningar, skakningar, skakningar , domningar och stickningar är bara några av de obekväma känslorna som ofta upplevdes under en panikattack.

Andnöd är ett annat vanligt symptom på panikattacker som kan leda till känslor av rädsla och extrem obehag.

Patienter med panikattacker beskriver ofta en oförmåga att andas, känner som om de inte kan få tillräckligt med luft i sina lungor. Andra rapporterar att det känns som om de kväv eller kvävas.

När du upplever andfåddhet kan du försöka svårt att andas in i kroppen genom att ta i luften. Det är inte ovanligt att du känner som om du har en allvarlig medicinsk nödsituation, såsom stroke eller hjärtinfarkt. Även om andfåddhet är ett vanligt symptom och sällan betyder en medicinsk fråga kan det öka känslan av rädsla och ångest under en panikattack.

Varför det känns som om du inte kan andas

Stressresponsen för flyg eller kamp är en term som används för att beskriva den medfödda mänskliga reaktionen på potentiellt skadliga situationer. Det antas att denna reaktion hjälpte våra förfäder att antingen fly från eller avvärja hot i sin omgivning. I det moderna livet kan detta svar inträffa i reaktion på stress som orsakas av vanliga problem som trafik, arbetsgränser eller ett argument med en älskad.

Forskning har visat att kamp-eller-flyg-svaret kan vara överaktivt eller lättare utlöst hos personer med ångestsjukdomar , vilket bidrar till överväldigande fysiska symptom på panik och ångest . Under en panikattack blir ditt flyg-eller-stridsspänningsrespons aktiverat, vilket signaliserar att du är i fara.

Kroppen förbereder sig för en snabb flykt eller strid genom somatiska känslor som hjälper kroppen att fokusera på en av dessa två uppgifter.

När flyg-eller-kamp-svaret sätter in under en panikattack kan det orsaka en förändring i ditt andningsmönster. Din andning kan bli mer grund, snabb och begränsad. Sådana förändringar i andning kan minska mängden koldioxid som cirkulerar genom blodet. Genom att minska koldioxidhalten kan andfåddhet bidra till ytterligare fysiska symptom, inklusive lätthet, bröstsmärta , yrsel och svimhet.

Sätt att klara av andnöd

Det finns flera sätt att hjälpa till att hantera andningsproblem under en panikattack:

Söker professionell hjälp

Om du regelbundet är andfådd vid panikattacker, är det viktigt att söka läkarvård.

Även om de ofta är förknippade med panikstörningar, upplever panikattacker ofta också med andra ångeststörningar, såsom generaliserad ångestsyndrom ( GAD ), social ångestsyndrom ( SAD ) och posttraumatisk stressstörning ( PTSD ). Endast din läkare eller kvalificerad psykisk sjukvårdspersonal kommer att kunna diagnostisera dig på lämpligt sätt. Din läkare hjälper dig att skapa en behandlingsplan som kan innehålla alternativ som föreskrivna läkemedel , psykoterapi och självhjälpsteknik.

Källa:

American Psychiatric Association Diagnostic and Statistical Manual of Mental Illnesses , 5: e upplagan. 2013.