Hur tarmhälsan kan påverka din substansanvändning

Självmedicinera inte tarmproblem - se din läkare istället

Tarmhälsa är ett av de mest stigmatiserade hälsoproblemen. Det verkar som om alla har tarmproblem från tid till annan (mer än tre tarmrörelser om dagen betraktas som diarré, mindre än tre tarmrörelser per vecka betraktas förstoppning), de orsakar mer generande problem än mycket allvarligare problem. Även människor som använder ämnen, som ständigt lever med stigmatiseringen av narkotikamissbruk, kan ibland känna större pinsamhet om sina tarmproblem än deras narkotikamissbruk och vara ännu mer ovilliga att diskutera dessa problem med den person som mest sannolikt kommer att kunna att hjälpa dem-deras läkare eller vårdgivare.

Om du har en missbruk finns det specifika sätt att tarmproblem kan påverka dina chanser att återhämta sig. Dessutom är samtidiga villkor, inklusive de du inte ens är medvetna om, också viktiga för dig att veta om. Din substansanvändning kan till och med förvärras genom försök att självmedicinera tarmproblem som kan åtgärdas genom enkla diet- eller beteendemässiga förändringar. Men om du inte diskuterar dem med din vårdgivare kan du fortsätta att dra onödigt och fördröja att få den hjälp du behöver för din missbruk och eventuellt för behandlingsbara tarmproblem.

Så, hur påverkar tarmproblem din beroende? Här är några möjligheter:

Använda ett ämne för att få dig att gå "

Under åren har användningen av droger för att få en avföring startat varit betrodda för mig i skymmade toner. Oavsett om det är din pågående beroende av koffein , som börjar med en morgon koffein eller te för att vakna upp din tarm, en cigarett eller till och med en hård dryck eller en gemensam , så många människor med missbruk anser att det här är den enda vägen att gå .

De kan dock inte ha försökt de många enkla beteendeförändringar som kan förbättra tarmhälsan.

Förstoppning är ett vanligt problem, särskilt bland personer som lider av stress. Och de fysiologiska och psykologiska effekterna av vissa droger kan hjälpa till att slappna av i tarmarna. Men det finns mycket hälsosammare och övergripande mer effektiva sätt att reglera dina tarmrörelser, till exempel, se till att du är ordentligt hydratiserad, du tar tillräckligt med motion och att din diet innehåller tillräcklig fiber.

Om du vill försöka ta itu med din förstoppning på egen hand, finns det gott om råd i vår kroniska förstoppningsbehandlingsguide.

Om du följer detta råd är det inte tillräckligt och efter att ha försökt allt du fortfarande har problem med förstoppning, förtvivla inte. Din läkare kan hjälpa till med att utforska orsaken till problemet och kan ge dig hälsosammare alternativ för att förbättra din tarmhälsa. Och även om medicinsk marijuana kan användas för att behandla irritabelt tarmsyndrom, är det mycket säkrare att använda ämnet under ledning av en läkare än det är att självmedicinera.

Din läkare kommer också att kunna vägleda dig om användning av laxermedel, om de är till och med lämpliga i din situation. Återigen är det här bäst gjort i samarbete med din läkare, eftersom användningen av laxermedel med tiden kan skada matsmältningssystemet och kroppen kan bilda ett beroende av laxermedel för att fungera. Och vissa människor med ätstörningar, inklusive olika matvanor , får häftiga på laxermedel som ett sätt att rensa efter bingeing . Nog sagt.

Rökning för att hantera gas

Passande gas är normalt. Faktum är att de mest perfekt friska vuxna skickar gas upp till 20 gånger om dagen. Dock. vissa människor är extremt generad över flatulens, till den punkt där de kommer att röka, helt enkelt för att täcka upp lukt av gas.

Med tanke på den höga kostnaden för att röka, både ekonomiskt och med avseende på den negativa inverkan på hälsan, är detta en självnedbrytande strategi som ändå håller några rökare tillkopplade.

Jag har arbetat med ett antal rökare som inte verkar kunna klara av att sluta röka, som har erkänt det, särskilt i sociala situationer, att röka cigaretter eller marijuana maskerar förlägen av gas. Att erbjuda cigaretter till andra täcker upp den skamliga lukten av flatulens ännu mer effektivt, eftersom cigarettrökning stör sin kompisas luktsinne. Personer som lider av obehag av fångad gas kan också använda cigaretter eller marijuana för att slappna av sina tarmar och hjälpa dem att släppa ut gas.

Och de kan även känna sig för generad att diskutera det med sin läkare.

Men som med förstoppning finns det andra, mycket mindre dödliga sätt att hantera orsakerna till gas, detaljerad här i våra tips om gas och uppblåsthet. Det finns också många avslappnings- och andningstekniker som kan hjälpa dig att tryggt slappna av dina tarmar, liksom hela din kropp. Om ingen av dessa tillvägagångssätt är tillräckliga, se din läkare för mer råd om din specifika situation.

Att låta diarré eller fekal inkontinens sätta dig av detox

En av de allvarligaste effekterna av skammen som vissa människor känner för tarmproblem är deras undvikande av livräddande avgiftningsbehandling för substansanvändning. Vissa narkotikamissbrukare har det motsatta problemet med förstoppningen som beskrivits ovan. Överraskande trodde att det kan tyckas att vissa människor är så oroliga över diarré och eventuell inkontinens, om de slutar droger, att det får dem att få rätt medicinsk behandling för detox.

Människor som har använt heroin kan känna sig så upprörda av upptagningsförfarandet, i synnerhet den diarré som vanligtvis uppstår, att de vill undvika andra människor medan de går genom tillbakadragande, både sjukvårdspersonal och andra patienter. Detta är en allvarlig säkerhetsfråga, eftersom svåra abstinenssymptom, inklusive dehydrering som kan uppstå efter allvarlig diarré, kan vara livshotande. Det är också ett felaktigt sätt att tänka på problemet. Om någon kan hjälpa till att lindra dina abstinenssymptom, är det missbruksspecialisterna som arbetar i detox-anläggningar.

Det är sant att diarré, såväl som illamående och kräkningar, är symtom på heroinuttaget och uttag från andra opiater, inklusive opiatbaserade smärtstillande medel. Vissa människor använder även de förstoppande effekterna av dessa läkemedel för att kontrollera återkommande diarré. Men som med andra tarmsymtom finns det andra, mycket mer hälsosamma och effektiva sätt att kontrollera diarré .

Många av oss upplevde skamliga upplevelser av "tobaksolyckor" under barndomen, och tanken på att ha en som vuxen kan vara ultimat i social shaming för vuxna. Rädslan för fekal inkontinens kan vara tillräcklig för att få folk att försena upphörande opioider i åratal. Men kanske du borde fråga dig om den potentiella förlägen av några dagar diarré bland människor som antingen går igenom samma sak själv eller som är professionella som är väl medvetna om symptomen och hanterar dem varje dag, är verkligen som dåligt som att vara beroende av droger. Detox är överlägset det bästa stället att vara om du drar från alkohol eller opiater.

Varning: Tarmsymtom kan orsakas av ett annat tillstånd

Kanske den bästa anledningen att möta dina tarmsymtom, snarare än att försöka täcka dem med substansanvändning eller undvika att få lämplig behandling, är att de faktiskt kan orsakas av ett underliggande hälsotillstånd. Dessa andra villkor kan vara potentiellt allvarliga och mycket skadliga om de lämnas obehandlade.

Att hålla tyst om dina tarmsymtom och använda droger för att klara problemet kan hindra dig från att identifiera den verkliga orsaken till dina tarmsymtom. Till exempel finns det ett antal olika orsaker till diarré, liksom flatulens och förstoppning. Om orsaken adresseras direkt, oavsett om det är kost, beteende, som träning eller ätningsmönster eller behandling för ett underliggande tillstånd, kan det utrota den nöd som kan hålla dig i ett skadligt mönster för substansanvändning som bygger på social stigma och förlägenhet.

Incontinens är ofta ett symptom på eller samverkan med Alzheimers sjukdom och demens, som kan utlösas av långvarig alkohol- eller drogmissbruk. Eftersom alkohol eller drogförgiftning kan efterlikna demens och kan, för vissa människor, ibland resulterar i inkontinens, kan det vara svårt att veta om någon med aktiv missbruk är berusad eller lider av demens. Antag inte att de är, även om de verkar drabbade när du inte tror att de är berusade. Jag har personligen sett att människor som verkade extremt nedsatt av demens blir överraskande sammanhängande efter bara några veckors avhållsamhet.

Om du eller någon du bryr dig om upplever symptom på demens, är en bedömning och diagnos din bästa satsning på att få rätt hjälp. Det är vettigt att prata med din läkare om det.

> Källor:

> Azpiroz F, Hernandez C, Guyonnet D, Accarino A, Santos J, Malagelada J, Guarner F. Effekt av en låg-flatulogen diet hos patienter med flatulens och funktionella matsmältningssymptom. Neurogastroenterologi och motilitet: Europeiska unionens officiella gastrointestinala motilitetssamhälle , 26 (6): 779-785. 2014doi: 10,1111 / nmo.12324

> Brewerton T, Dansky B, O'Neil P, Kilpatrick D. Antalet divergerande rensningsbeteenden är förknippat med historier om trauma, PTSD och comorbiditet i ett nationellt urval av kvinnor. Ätstörningar 23 (5): 422-429. 2015.

> Drossman DA, Chang L, Schneck S, Blackman C, Norton WF, Norton NJ. En fokusgruppsbedömning av patientperspektiv på irritabelt tarmsyndrom och sjukdomssvårighetsgrad. Digestive Diseases & Sciences , 54 (7), 1532-1541. 2009. doi: 10.1007 / s10620-009-0792-6

> Hur du kan begränsa din gasproduktion. 12 tips för att hantera flatulens. Harvard Health Letter , 32 (12), 3. 2007.

> Lugoboni F, Mirijello A, et al. Hög förekomst av förstoppning och minskad livskvalitet hos opioidberoende patienter behandlade med opioidsubstitutionsbehandlingar. Expertutlåtande om farmakoterapi 17 (16): 2135-2141. 2016.