Rationella svar och social ångest

Social ångest kan göra svåra att uppnå rationella svar

Om du har en social ångestsyndrom kan du undvika sociala situationer eller vara rädd för förlägenhet som inte står i proportion till den aktuella händelsen. Du kan vara orolig att säga något dumt eller rodnad från nervositet. Du kan tycka att detta är otroligt störande för ditt liv, skada relationer med vänner och kära och till och med skada din karriär.

Att undvika alla dessa situationer är inte praktisk på lång sikt.

Vet att du inte är ensam social ångest är en av de vanligaste ångeststörningar för både män och kvinnor. Många människor upplever episoder av social ångest i sina tonåringar , men söker inte behandling förrän i deras vuxen ålder. Vissa människor släckte att gå till behandling eftersom de tycker att det inte kommer att hjälpa till. De tror att social ångest är bara en medfödd del av deras personlighet. Men medan social ångest kan vara svår att övervinna, kan behandling med en vårdgivare som specialiserar sig på ångestsjukdomar hjälpa dig att hantera ditt tillstånd och interagera mer naturligt med andra utan en sådan pressande rädsla.

Hantera social ångest med rationella svar

Din läkare kan rekommendera att du genomgår ett kognitivt beteendemässigt ingripande, inklusive kognitiv beteendeterapi (CBT). Vissa program kommer att integrera olika metoder för ångest, till exempel avslappningsteknik och social och konversationskunskap, de kommer att gå vidare till mer intensiva former av ingripande, inklusive kognitiv omstrukturering .

Din terapeut kommer att arbeta med dig för att granska fredsinducerande situationer, som att ge ett tal och identifiera de ångestdrivna tankar som följer med det. Om du till exempel har ångest om att tala offentligt, kan du kanske irrationellt tro att folk kommer att skratta åt dig om du stotter eller ett dåligt tal kommer att förstöra din karriär.

När dessa irrationella tankar identifierats kommer din terapeut att hjälpa dig att ersätta dessa tankar med rationella svar. Du och din rådgivare kommer att konstruera dina nya svar efter en process för att gå igenom dina omedelbara tankar, bestrida dessa tankar med hjälp av diskuterade frågor och sammanfatta de viktigaste begreppen i disputationsprocessen.

I exemplet att ge ett tal kan din omedelbara tanke vara dina ångestdrivna tankar om att bli förödmjukad i allmänhet. Genom din behandling kommer du att inse att den här reflexiva tanken är irrationell genom att fråga dig själv frågor som "Om jag såg någon annan stotter, skulle jag tro att de var inkompetenta?" Genom att tänka på dina egna reaktioner på andras situationer och inser hur lite du ger dessa misstag någon tanke kan du hjälpa dig att lugna dig och acceptera att din rädsla inte är realistisk. Du kan sedan ersätta den rädslan med ett lärt rationellt svar som "Även om jag snubblar över mina ord betyder det inte att det finns något som är fel med mig eller att jag inte kan göra mitt jobb."

Att tänka mer adaptivt om dessa sociala situationer och ta ett steg tillbaka för att reflektera över dina reaktioner kan vara ett stort steg för att hjälpa dig att hantera social ångest och dina symtom.

Det är inte något som kan botas över natten, men med en bra terapeut och pågående behandling med hjälp av rationella svar kan du kontrollera sjukdomen. Detta kommer att gå långt för att hjälpa dig att kommunicera med andra, gå igenom din dagliga rutin och njut av tiden med dina nära och kära.

Källa:

National Collaborating Center for Mental Health. "Social ångestsyndrom: Erkännande, bedömning och behandling", 2013.