Hur Retail Therapy används för stresshantering

Förhållandet mellan shopping och stress

Har du någonsin hittat dig själv att köpa något du inte behöver, för att göra dig lycklig? Spenderar du mer när du stressas? "Retail Therapy" är en metod för stressavlastning som många använder medvetet eller omedvetet - det är en handling att köpa dig lite lite för att öka ditt humör när du känner dig låg, och det kan bli vanligare än du tror.

Hur vanlig är detaljhandelsterapi?

Retail terapi (och även dess mer intensiva kusin, tvångsmässig shopping) kan vara vanligare än människor inser. En studie utförd av en Penn State forskare undersökte en grupp vanliga shoppare, som alla hade köpt sig en behandling under den senaste veckan, och fann att 62% av dessa inköp hade gjorts i ett försök att lyfta humör. En annan studie om demografi av tvångsmässig köp fann att kvinnor och de som var yngre (sena tonåren) var mer benägna att detta beteende.

Hur shopping påverkar oss när vi är stressade

När vi är stressade reagerar vi på att shoppa annorlunda. Precis som vi naturligtvis kan kräva godis för att lyfta våra humör, och när vi reagerar positivt på andra nöjen i livet, tenderar människor att känna starkare impulser för att köpa sig godis för ett humörförhöjning när de stressas. Den tidigare nämnda undersökningen av kunder fann att 82% hade bara positiva känslor om dessa inköp och att det positiva humörförhöjningen som följde dessa inköp var långvarig, vilket visar att inköp som gjordes som en "pick-up" var i stort sett immun mot " köparens ånger "känslor.

Men när denna typ av köp blir mer kompulsiv, speciellt när pengarna är täta kan det känna sig ganska annorlunda. När shopping blir primärt och kroniskt en övning i humörförbättring kan andra problem uppstå på grund av oavsiktliga konsekvenser. De som är benägna att tvångsmässigt köpa kan uppleva extrema nivåer av skuld, ångest och frustration, känslan av förlust av kontroll och konflikter i hemmet.

Den uppenbara shopping-och-stress-paradoxen

Eftersom detaljhandelsterapi verkar vara en halkig lutning för många - det som kan börja som en relativt ofarlig stämningsbooster kan eventuellt växa till en tvång som dränerar finanser, orsakar konflikt och till sist lägger till betydande mängder stress - det är bäst att vara försiktig om du befinner dig engagera dig i denna typ av beteende. Att ge dig själv en behandling från tid till annan är bra (och är till och med en rekommenderad strategi för att uppnå mål ), men att låta dina utgifter komma ur kontroll är uppenbarligen kontraproduktiv.

Friskare alternativ

Om du befinner dig i en liten detaljhandelsterapi då och då kan det inte vara det mest effektiva sättet att lindra stress, men det kan vara en bra humörförstärkare om det inte blir tvång. För att få den bästa fördelen av detaljhandelsterapi med minst negativa konsekvenser har många människor funnit följande strategier för att vara till hjälp:

Som med alla råd, om du upptäcker att du inte kan hantera dina spänningsrelaterade utgifter och misstänker att din inköp är out of control, är det en bra idé att prata med en professionell för ytterligare support och expertis.

källor:

Atalay, A. Selin; Meloy, Margaret G. Retailterapi: En strategisk satsning på att förbättra humör. Psykologi & Marknadsföring , Jun2011.

Dittmar, Helga. Kompulsiv köp - en växande oro? En undersökning av kön, ålder och godkännande av materialistiska värden som prediktorer. British Journal of Psychology ; Nov2005, vol. 96 Utgåva 4, p467-491.

O'Guinn, TC; Faber, RJ Kompulsiv Köpa: En Fenomenologisk Exploration. Journal of Consumer Research ; Sep89, vol. 16 Utgåva 2, s. 147-157.

Peterson, C. En primer i positiv psykologi. New York: Oxford University Press, Inc., 2006.