Vad är sociala ångest hierarkier?

Pivotal del av beteendeterapi

Social ångest kan vara ett försvagande tillstånd som påverkar ditt sociala liv , familj och karriär . Beroende på din form av ångest kan du vara nervös i alla sociala situationer eller kan bara utlösas av mycket specifika tillfällen. Sociala ångest hierarkier är en ordnad lista över situationer som utlöser ångest från minst till de flesta ångest-inducerande triggers.

Denna process är en väsentlig del av beteendeterapi.

Ångesthierarkier hjälper dig att verbalisera situationen som skrämmer dig specifikt, till exempel exakta inställningar, antal personer runt dig eller din roll. Genom att bryta situationen ner i steg kan du se exakt vilka delar av sociala inställningar som gör dig nervös. De olika stadierna ger dig en process att konfrontera dina rädslor på ett gradvis och säkert sätt.

Fastställa din ångest hierarki

För att bestämma din ångesthierarki, kommer din terapeut att arbeta med dig för att upprätta en lista utifrån situationer som gör dig angelägen. Den mest störande situationen är placerad på botten, störst störande på toppen.

När listan är bestämd, hjälper din vårdgivare dig att arbeta igenom listan steg för steg tills du når slutskedet.

Nedan är en exempelhierarki för någon med social ångest som blir nervös blandande på fester:

  1. Delta i ett samtal med en kompis
  2. Engagera sig i ett samtal med en ledig bekant
  3. Ingår i ett samtal med en okänd person
  4. Leende på människor som du inte känner till vid en fest
  5. Prata med en person som du inte känner till vid en fest
  6. Delta i en konversation med tre vänner på en fest
  1. Delta i en konversation med okända personer på en fest
  2. Ingår en fest eller händelse där du inte känner någon

Desensibilisering och social ångest hierarki

Desensibiliseringsbehandling syftar till att avlägsna rädsla från dina ångestframkallande situationer och ersätta den rädslan med avslappningstekniker för att få ett lugnt och rationellt svar. Det finns tre delar av desensibiliseringsprocessen:

Det är viktigt att inte skynda sig igenom den här processen. För människor som är angelägna om att stoppa sin sociala ångest, rusar de ofta igenom stegen och kommer att hamna i själva verket skada deras behandling. Genom att arbeta långsamt genom processen kan du se till att du är verkligen bekväm och avslappnad. Om du går till nästa steg leder till ångest, kan du återgå till ett mindre steg för att bygga på din avslappningsutbildning.

Din terapeut kan rekommendera att du bara går igenom hierarkin under terapinsituationer, så din vårdgivare kan se till att du är säker och bekväm under hela processen. Antalet sessioner som krävs för att arbeta genom hierarkin varierar från person till person. Vissa fobier kan erövras i så lite som fyra till sex sessioner. mer allvarliga fall kommer att behöva flera månader av behandling.

Källa:

McLeod, S. "Systemic Desensitization". Enkel psykologi, 2008.