Vilka metaforer passar ditt liv?

Metaforer att beskriva, uppmuntra och motivera dig

Vissa människor ser livet som en strid. Varje möte är en kamp, ​​och om de inte vinner känner de sig som de har förlorat. Andra ser livet som ett äventyr. En ny dag ger nya möjligheter att utforska, och om något går illa idag finns det alltid imorgon.

Sammantaget hjälper metafor inte bara människor att beskriva och ge mening om sina liv, men kan tjäna som en källa till uppmuntran, motivation eller tacksamhet.

Det finns så mycket att säga om metaforer för livet. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste metaforerna och hur de kan användas för att inspirera dig (eller hjälpa dig att komma ur rutan) i ditt dagliga liv.

Metaforernas ursprung

Hur utvecklas dessa metaforer? Som barn börjar vi förstå och organisera världen. Om vi ​​tänker på hjärnan som ett arkivskåp, är barndomen när vi öppnar filerna och märker dem. Vi spenderar ofta resten av våra liv och lägger nytt material i dessa gamla filer. Om barndomen var frisk kan vi ha ett ganska bra arkivsystem. Om det var en kamp ser vi ofta kämpar för resten av livet.

Vi vet inte ursprunget till många livsmetapor, men många har stått tidstestet av goda skäl. Hur hjälper metaforer oss att känna oss av våra liv?

Användningar för metaforer i det dagliga livet

Metafor hjälper oss inte bara att definiera och beskriva en upplevelse, men de kan användas för att förbättra våra liv på många sätt.

Om du står inför en utmaning kan en metafor hjälpa dig att se den stora bilden och ge dig styrka. till exempel någon som går igenom cancerbehandling kan se resan som att klättra på ett berg.

Metaforer kan också ge en bild som hjälper andra att komma in i din värld. Det är sant att en bild ofta är värt tusen ord, men en ordbild (en metafor) kan ibland göra detsamma.

Slutligen kan en negativ metafor hjälpa dig att se att du inte har levt ditt liv så som du vill, och kan bara vara den stimulans du behöver för att göra ändringar just nu.

Vanliga metaforer för livet

Metaforer för livet är inte alltid uppenbara. Vi kanske måste stå tillbaka långt för att se mönster som detta i våra liv. Metaforer kan vara positiva eller negativa. Eftersom sättet vi ser på livet - vilket ofta är mycket lättare att förstå med en ordbild (metafor) - kan ha stor inverkan på hur våra liv raser, är det värt att tänka på vilka metaforer som passar det liv du lever idag. Det här är bara exempel och vi hoppas att du kommer att ta en stund att tänka på andra metaforer som kan beskriva ditt liv eller tjäna dig bättre.

En trädgård

Om du ser en trädgård som en metafor för ditt liv kan du se att relationer med familj och vänner kan odlas som blommor eller grönsaker. Förhållanden, som blommor, behöver regelbundet vattning. De behöver solsken. Ibland behöver de beskäras. Ibland behöver du gräva trädgården (eliminera giftiga vänner.)

Slutresultatet av noggrann och regelbunden vård, med aktuella insatser för insektsangrepp eller förfall, kan leda till växter (eller relationer) som växer och producerar syre som hjälper dig att andas och skapa skönhet när de blommar.

En strid

Du kan se en kamp som en metafor för ditt liv om allt är en tävling eller en kamp. I en strid vinner du alltid eller förlorar. Om en kamp representerar ditt liv kanske du vill se hur livet inte alltid handlar om att vinna eller förlora. Relationer är inte alltid en konkurrens. Ibland är det bättre att vara kärleksfull än att vara rätt eller vinna.

Ett uppdrag

Att se ditt liv som uppdrag kan vara positivt eller negativt. Du kan känna att du har talanger och gåvor du vill dela ut i stor utsträckning. Å andra sidan, genom att tro att du har sanningen, kan du känna att du måste övertyga andra om att din synvinkel är rätt.

Precis som med uppdrag genom historien kan ditt liv vara en plattform för att ge godhet till världen, eller i stället fördöma dem som inte vill höra dem.

En resa

En resa är en vanlig metafor för livet som det påminner oss om att destinationen inte är vårt enda mål. Liksom med någon form av resa, det finns tider när vägarna är raka (livet är på en jämn köl) och gånger när de slingrar. Det finns upp och ner och potholes längs vägen. Och det finns ofta underbara överraskningar och roliga upptäckter som du aldrig skulle ha upplevt om det inte var för den rutt du valde.

Ett äventyr

Ett äventyr kan också vara en vacker metafor för livet. Vi vet inte alltid vart vi ska, men spänningen i våra resor (dag till dag lever) lämnar oss upphetsade och redo att se nya saker.

En byggnad

En byggnad är en solid metafor för livet och kan vara en påminnelse om att en stabil grund behövs innan man bygger högre. När du har en fast grund på plats, vad det än betyder för dig, är det lättare att säkert lägga till golv och rum som kommer att stå utprovet av tid och väder.

En bergochdalbana

En berg-och dalbana kan vara en metafor för livet i allmänhet, eller i stället beskriva de hastighetsstötar vi alla stöter på. Till exempel vet människor med cancer alltför väl rollercoaster-effekten av en utmanande diagnos. Att använda metaforen på en berg-och dalbana illustrerar också hur många som har haft svårigheter förstår så bra. Du upplever inte helt de höga punkterna på din resa utan kontrast av dalarna. Som ett nytt bevis på denna teori visar studier nu att det diagnostiseras med cancer förändrar människor på positiva sätt samt introducerar utmaningar.

Ett glasmålat fönster

Metaforen i ett målat glasfönster illustrerar inte bara de olika ljus och färger som utgör vår värld, men skönheten i varje person och situation. Att odla en tacksam inställning genom att ta tid att se vad som inte är uppenbart med en snabb blick kan illustreras av denna metafor.

En bergsklättring

Att klättra ett berg är en stor metafor för många delar av våra liv. Det kan beskriva vår utbildning eller de steg vi tar i att klättra upp företagets stege. Livet består ofta av hierarkier. Denna metafor illustrerar också att det ofta tar hårt arbete, beslutsamhet och ibland ren uthållighet för att komma dit vi vill gå. De flesta bergsvägar är inte direkt uppför, men ta oss ner genom dalarna för att komma till nästa topp. Emotionell motståndskraft gör att du kan följa spåret när det faller innan det vrider hörnet och huvudet går upp igen.

Ett lopp

En tävling kan vara både en positiv och negativ metafor för livet. I metaforens bibliska mening kallas vi för att driva livets ansikte, inte bara för priset. En tävling kan också vara en negativ metafor som i vårt livs rotte race, och beskriver hur ibland vi är så upptagna att gå från en plats till en annan som vi aldrig riktigt slutar att njuta av ett visst ögonblick. I ännu en negativ bemärkelse kan en tävling beskriva praktiken att alltid hitta den snabbaste vägen, eller behöva följa med de ordspråkiga Joneses.

Ett domstolsrum

Om du ser livet som rättssal, kan livet vara utmanande. I ett rättssal ska allt i livet vara rättvist. Verkligheten är dock inte alltid rättvis. Goda människor dör unga och kriminella går fri. Om du försöker begränsa ditt liv till metaforen i ett rättssal öppnar du dig själv för upprepad besvikelse.

Språngbrädor

Stepping stones kan vara en metafor för livet på många sätt. I en negativ mening kan stepping stones beskriva fenomenen där vi knappt blir bekväma där vi är innan vi letar efter ett bättre jobb eller ett större hus. I en annan bemärkelse kan stepping stones vara en mycket positiv metafor av ett liv som levdes med mål i åtanke och en samvetsmedvetenhet om de steg som behövs för att komma dit.

I en annan bemärkelse, som de stenar som korsar en ström i en japansk trädgård, kan de beskriva hur vi ibland tar en omväg höger eller vänster längs vägen för att förhindra att negativa influenser kommer i kontakt med oss.

Ett klassrum

Livet är ett klassrum på så många sätt och det finns alltid nya lektioner att lära sig oavsett din ålder. Denna metafor kan vara en påminnelse om att hålla ditt sinne aktiv och lär dig genom hela ditt liv.

Ett fängelse

Ett fängelse kan vara en metafor för ett liv där du känner dig utom kontroll. Du kan känna att du inte har val och att andra har makten. Om det här är du kan det vara till hjälp att visualisera en nyckel till dörren, genom vilken du kan fly till din frihet, och vad som kan betyda i det verkliga livet. Att lära sig att reframe en situation som denna kan flytta ditt perspektiv och förändra allt.

Ett batteri

Ett batteri kan vara en livsmetapfor av att bli dränerad och laddad genom livet, som det dagliga avloppet av energi relaterat till arbete, följt av helger och kvällar att ladda upp. Ofta tar små tidsperioder att ladda med jämna mellanrum, vilket gör att batteriet är mindre benägna att dö (förlora all energi.)

Fördelar med positiva vs negativa livsmetapor

Vi har inga specifika studier som tittar på vanliga livsmetapor och välbefinnande, men vi vet att positivt tänkande är fördelaktigt på många sätt. En generell inställning av optimism har korrelerat med lägre frekvenser av cancer, hjärtsjukdom, stroke, andningssjukdom och infektion.

Bottom Line på dina egna metaforer för livet

Exemplen ovan är bara några av livsmetaforerna som illustrerar människors liv. Vilken metafor passar ditt liv? Fungerar de för dig eller orsakar de problem och begränsar dina val? Det är möjligt att byta metaforer eller ändra din (till exempel att lägga till nyckeln till fängelsecellen), men det kan ta lite ansträngning.

Att ta sig tid att tänka på metaforerna som passar ditt liv kan användas för att hitta mönster som inte fungerar bra för dig, att motivera dig i positiva riktningar och för att hjälpa dig att klara de hinder vi alla med jämna mellanrum möter. Tänk på ditt livsmetapor idag, men sluta inte där. Periodiskt ompröva ditt livs metaforer. Är de positiva metaforer som ger dig lugn och tillfredsställelse, hjälper dig att nå mål eller låter dig se skönheten runt dig? Eller är de negativa metaforer som begränsar ditt liv?

De specifika metaforerna du väljer ska vara de som passar dig ensam, inte någon annan. Bra mental hälsa inkluderar att ha livsmetapor som hjälper dig att se den stora bilden av ditt liv. Efter att ha funderat på dina livsmetapor, lär du dig om andra sätt på vilka du kan bli en positiv tänkare och minska stressen i ditt liv.

> Källor:

> Kim, E., Hagen, K., Grodstein, F. et al. Optimism och orsaksspecifik mortalitet: En prospektiv kohortstudie. American Journal of Epidemiology . 2017. 185 (1): 21-29.