7 steg för att skapa en livsplan

Att skapa en livsplan är viktig - och enklare än du kanske tror

Har du någonsin känt att du behöver klippa ut en del av stressen i ditt liv, träna mer eller ändra din kost? Eller vill du skapa större förändringar i ditt liv som att göra karriärbyte eller komma in i (eller ur) ett förhållande? Många människor har saker som de skulle vilja förändra i sina liv inom områdena stressavlastning och välbefinnande, och undrar hur man gör en livsplan .

Vi gör ofta inte dessa förändringar på grund av tröghet, brist på fokus eller andra faktorer. Att ändra sitt liv är ofta enklare att drömma än gjort. Genom att skapa en specifik handlingsplan och följa den kommer din process att bli mycket enklare och mindre stressande och dina chanser att lyckas kommer att bli betydligt större. Om du befinner dig på spåren, vänd bara om och försök igen. Här är enkla och effektiva steg att ta för att ta reda på ditt liv och börja på en ny livsplan.

Titta på vad som inte fungerar

När du bestämmer dig för hur man gör en livsplan hjälper det att veta vad du vill förändra och på vilka områden i ditt liv. Här är det där det hjälper till att få en journal och utvärdera olika delar av ditt liv. Detta kan vara i listform, berättande formulär, skapad som en tankekarta eller i ett annat format, men bör täcka de områden av livet som är viktigast för dig. För de flesta betyder det jobb, familj, wellness, ekonomi, andra stressområden och till och med hemmiljö.

Tänk på vad dina värderingar är i livet och bedöma hur dessa områden i livet arbetar för närvarande för dig.

Bedöma dina värden

När du gör en livsplan ska du arbeta runt dina värderingar - vad som är viktigt för dig och vad du hoppas kunna behålla i ditt liv. Värderar du familj, men tycker att du spenderar för lite tid med din familj eftersom du jobbar övertid på ett jobb som du hatar?

Värderar du fitness, men tycker du själv ser för mycket tv istället? Ofta inkluderar människor aktiviteter i sina liv som inte har något värde för dem utan att förstå det. För att vara säker på att du spenderar din tid klokt, bedöma vad du värdesätter mest i livet, och uppmärksamma hur du faktiskt beter sig kring uttrycket av dessa värden i ditt verkliga liv; var noga med att du inkluderar aktiviteter som uppfyller dessa värden.

Titta på framtiden

När du gör en livsplan hjälper det att planera inte bara månader in i framtiden utan år. Titta på dina värderingar och tänka på hur du vill ha de närmaste månaderna, år och fem år att vara (tom upp till tio år!) Och sedan arbeta bakåt kan verkligen förtydliga vad nästa steg kommer att ge dig en avlöning och kan hjälpa dig bestämma var du ska sätta din tid på. Om du till exempel vill arbeta i ett nytt fält kanske det är dags att göra anslutningar och leta efter arbetserfarenhet som du kan få i dina off-timmar. du kan ta små steg för att bygga upp för en större förändring i framtiden.

Planera dina steg

Titta på var du vill vara, och där du är nu kan du bryta ner vägen från "här" till "där" i små, hanterbara steg som du lättare kan ta.

På så sätt kan du lättare uppleva framgångar som kan behålla din motivation, titta på var du kanske behöver ändra din plan när du går och kan konsekvent lägga ett steg framför den andra och gå vidare. (Se detta för mer om att ställa in mål .)

Eliminera vägblock

När du planerar steg framåt, granska din lista med "vad som inte fungerar" och fundera på vad som håller dig tillbaka från dina mål, från att uppleva mindre stress , från att känna att du är där du vill vara. Gör sedan några nedskärningar. Klipp ut åtaganden, relationer och andra aspekter av ditt liv som dränerar dig och det är inte absolut nödvändigt.

Minimera vad du inte kan klippa ut. Titta på varje "dränering" som ett kompromiss - vill du ha dessa saker i ditt liv, eller vill du kunna ta steg mot de saker som är verkligen viktiga för dig? När du ser dessa konkreta val är förändringar enklare.

Ställa in strukturer

Skapa system i ditt liv som kommer att stödja dina önskade förändringar, så du behöver inte leverera all din egen fart. Om du vill börja träna oftare, gå med i ett gym, hitta en träningspartner och gör det till en del av ditt schema. Om du vill lindra stress, begå dig en regelbunden stressavlastningspraxis och lägg den till din rutin. Om du vill spendera mer tid med din make, starta en vanlig datum natt. Att ställa upp strukturer i ditt liv hjälper dig att följa igenom på de, "Jag borde börja ..." planer i ditt huvud och göra dem till en del av din verklighet.

Få kontinuerlig support

Be om hjälp från andra att hålla dig på rätt spår, delegera uppgifter som överbelastar dig, registrera dig för gratis nyhetsbrev eller gå med på sociala mediesidor om stressämnet (som de som erbjuds av den här webbplatsen) är sätt du kan få löpande stöd med förändringar du vill göra och underhålla i ditt liv. Fråga dig själv vilka resurser du behöver för att få dina planer att hålla fast, och gör vad du kan för att få de resurserna i ditt liv. Incheckning med dig själv regelbundet för att vara säker på att du håller fast vid den väg du ställer in med dina avsikter och om du befinner dig att släppa ut några av vad du värdesätter, försiktigt försiktigt dig tillbaka till en plats där du sätter vad du värdera mest till handling i ditt liv. Så här gör ändringarna förra.