Allt om akut stress

Vad du bör veta om akut stress

Det finns flera olika typer av stress, och inte alla är nödvändigtvis ohälsosamma. Akut stress är en av de minst skadliga typerna av stress, vilket är bra för att det också är den vanligaste typen. Vi upplever akut stress flera gånger under hela dagen. Akut stress upplevs som ett omedelbart upplevt hot, antingen fysiskt, känslomässigt eller psykiskt.

Dessa hot behöver inte vara mycket hotande - de kan vara svaga stressorer som en väckarklocka, en ny uppgift på jobbet eller till och med ett telefonsamtal som behöver besvaras när du slappar av i soffan och telefonen är över rummet. Akut stress kan också vara allvarligare, som att dras över för fortkörning, komma in i ett argument med en vän eller ta ett test. Hotet kan vara verkligt eller föreställt; Det är uppfattningen om hot som utlöser stressresponsen.

Under ett akut stressrespons aktiveras det autonoma nervsystemet och kroppen upplever ökade nivåer av kortisol , adrenalin och andra hormoner som ger en ökad hjärtfrekvens, snabbare andning och högre blodtryck. Blod shuntas från extremiteterna till de stora musklerna, förbereder kroppen att slåss eller springa iväg. Detta är också känt som kamp-eller-flyg-svaret .

Akut stress kan enkelt hanteras eftersom det inträffar och då är det över.

Det tar inte avgiftsbeloppet på hälsan som kommer med kronisk stress eftersom det är möjligt och relativt lätt att återhämta sig från akut stress. Enkel avslappningsteknik kan fungera snabbt av ditt stresssvar inte löser sig i ett avkopplingssvar på egen hand.

Upprepade fall av akut stress kan dock medföra mer av en vägtull.

Antingen flera fall av olika akuta stressorer (en serie orelaterade stressiga händelser) eller upprepade händelser av samma akuta stressorer (upplever samma stress flera gånger) kan ge upphov till en tillstånd av kronisk stress där kroppens stressrespons ständigt utlöses. På grund av detta är det viktigt att ha en stresshanteringsplan. Följande steg kan minska risken för att dina akuta stressfaktorer lägger till mer signifikanta stressnivåer.

Eliminera stress när det är möjligt

Skära ner på de små saker som upprepade gånger stressar dig - dina toleranser - kan minimera dina övergripande stressnivåer. Du kan också vidta andra åtgärder för att minimera livsstilspänningen. Du kan inte eliminera all stress (du vill inte heller), men du kan klippa ut stress där det är möjligt och det kan verkligen lägga till.

Lär avkopplingstekniker som fungerar för dig

Det innebär att hitta sätt att slappna av din kropp och lugna ditt sinne . Du kan inte alltid förutsäga stressorerna i ditt liv, men du kan vända ditt stressrespons när du stöter på dessa stressorer.

Adoptera Resilience-Building Vanor

Ja, vissa vanor kan bygga motståndskraft mot stress. Dessa inkluderar meditation, motion och mycket mer. Att ta på en av dessa vanor (eller flera) kan verkligen hjälpa dig att hantera akut stress samt kronisk stress.