En dag i livet för en tonåring med social ångestsyndrom

Vad det är som att leva med SAD som tonåring

I en tidigare artikel tillhandahölls en beskrivning av en dag i livet för någon med social ångestsyndrom . Målet med den artikeln var att lägga till en personlig prägel på de informativa artiklarna på den här webbplatsen. Kanske artikeln beskriver dina egna symtom eller de som du känner till.

Som ett nytt tillskott till den här serien är här en dag i livet för en tonåring med SAD .

Även om många av de symtom som upplevs av tonåringar med social ångest är samma som hos vuxna, kan de situationer som de möter dagligen vara annorlunda.

På många sätt kan de utmaningar de möter vara ännu svårare. Socialt och akademiskt tryck kan ofta göra socialt ångest symtom värre.

Kanske är du en tonåring med social ångest och denna historia låter mycket som dig.

Eller kanske du är en förälder, lärare eller annan vuxen som känner en tonåring som verkar alltför rädd, angelägen och blyg. Kommer idag vara den dag du räcker ut för hjälp eller erbjuda den till någon annan?

Den här beskrivningen är baserad på berättelser som berättas av läsare av denna hemsida, liksom flera sanna berättelser om ungdomssammenhängande tonåringar, inklusive "Kirstin's Story: No Place to Stand", "Rae: Min sanna berättelse om rädsla, ångest och social fobi" och "Vad du måste tänka på mig: Ett förstahandskonto av en tonårs erfarenhet av social ångestsyndrom."

Detta är ett fiktivt konto och inte baserat på någon persons erfarenheter.

Jag klättrar uppstigningen i min högstadium och vet vad som ligger framåt.

Jag har inga vänner på den här skolan så det är en lång dag av ensamhet. Jag kommer alltid tidigt för att jag är rädd för att vara sen för klassen. Jag kunde inte stå för tanken på att gå sent och att alla skulle se på mig.

Sedan jag anländer tidigt, passerar lärarna mig ofta. Jag håller mitt huvud nere så att vi inte behöver säga "hej" till varandra och den besvärlighet som skulle innebära.

Jag vet vad de tänker.

Vad är fel med henne?

Varför har hon inte någon att prata med?

Jag anländer till min första klassklass och lyssnar på prataren runt mig. Alla pratar om sin helg. Jag håller huvudet nere och försöker att inte fånga någons öga.

Under klassen gör jag detsamma med läraren i hopp om att han inte kommer att fråga mig en fråga.

Ibland fungerar det och ibland gör det inte. Om jag ställde en fråga stöter jag snabbt på ett svar, känner mitt ansikte blått ljusrött eftersom alla ögon är på mig.

Under lunchen brukar jag sitta ensam eller med en grupp barn som jag brukade veta men har inget gemensamt med längre. Jag vet att de undrar varför jag sitter med dem när jag aldrig pratar.

Ibland frågar någon mig en fråga. Som vanligt börjar jag panik , känner mitt hjärta börjar kappa och orden blir fast i min hals.

Jag säger så lite som möjligt.

Jag är säker på att alla undrar vad som är fel med mig.

Så mycket som möjligt har jag schemalagd mina klasser för att undvika att tala offentligt . Tyvärr kan det inte helt undvikas.

När jag har en presentation eller ett tal för att jag oroa mig för det månader i förväg. Natten innan jag blir liten till ingen sömn, och dagen för jag är ett nervöst vrak.

Om det är under min sista klass kan jag inte koncentrera mig på hela dagen. När jag äntligen står upp för att tala mitt hjärta slår så högt är jag säker på att alla kan höra det. Mina händer skakar och det gör min röst också. Jag har problem med att få andan. Jag är säker på att alla tycker att jag är galen eller att det finns något riktigt fel med mig.

Utanför skolan är jag inte riktigt inblandad i någon verksamhet. Jag har inte deltidsarbete som de flesta andra barn eftersom jag är för rädd för att söka eller gå till en intervju. Jag spenderar de flesta nätter och helger hemma och läser eller gör läxor.

Jag har inte pratat med någon om hur jag känner för att jag är

1) för generad, och

2) orolig att de kommer att tro att jag gör ett berg ut ur en molehill.

Jag borde kunna göra dessa saker, eller hur? Det är bara en karaktärsbrist som jag har sådana problem med sociala situationer. Om jag försöker riktigt hårt skulle jag kunna bli mer utåtriktad och kunna klara mig.

Min musiklärare försökte prata med mig en gång om min ångest. Hon kunde se hur ängslig jag fick och frågade mig vad som var fel men jag borstade det bara.

Jag var för generad att prata om hur jag kände mig; som om hon skulle tro att jag var galen eller något. Det är ganska ironiskt att anledningen till att jag inte kan prata med någon om att vara rädd för människor är att jag är rädd för människor!

Ibland blir jag riktigt nöjd med hur sakerna är; Jag tror att jag kanske skulle vara lite deprimerad ibland. Det bär bara på dig när ångest är ständigt med dig.

Jag är både angelägen och hoppfull om framtiden. Jag hoppas att när jag är klar med gymnasiet blir det lättare.

Förhoppningsvis kan jag börja färsk någonstans så att ingen känner mig och arbetar med mina rädslor. Kanske vid något tillfälle får jag upp modet att få den hjälp som jag antagligen verkligen behöver.

Ett ord från

Både medicinering och terapi (som kognitiv beteendeterapi) är effektiva vid behandling av social ångestsyndrom (SAD). Mycket mer är känt om ångeststörningar nu än 20 år sedan. Om du lever med social ångest och väljer att söka hjälp, finns det många alternativ att bli bättre. Under tiden fortsätter du att göra det genom varje dag. Läs historier om andra tonåringar med samma problem som du och delta i onlineforum om social ångest.

Kanske önskar du att någon skulle ta sig tid att fråga dig vad som är fel. Kanske, om du bara kunde prata med en person om hur du känner, kan du kanske komma över det här problemet som förbrukar varje ögonblick i ditt liv. Vem kommer den personen att vara? Välj någon, och gör idag dagen där du delar hur du känner.