Tips för att hantera allmän talande ångest

Offentligt talad ångest , även känd som glossofobi, är en av de vanligast rapporterade sociala rädslorna. Medan vissa människor kan känna sig nervösa för att ge ett tal eller en presentation, om du har social ångestsyndrom (SAD) , kan allvarlig ångest ta över ditt liv.

symtom

Du kan oroa dig veckor eller månader före ett tal eller en presentation, och du kommer förmodligen att ha extrema fysiska symptom under en prestation som följande:

Dessa symtom är ett resultat av kamp eller flygrespons - en rush av adrenalin som förbereder dig för fara. När det inte finns något verkligt fysiskt hot kan det kännas som om du har tappat kontrollen över din kropp.

Kan det vara social ångestsyndrom?

Offentligt talad ångest kan diagnostiseras som SAD om det stör ditt liv - till exempel

Om du har intensiva ångestsymptom medan du talar offentligt och din förmåga att leva ditt liv, så kan du ha SAD som du vill ha .

Behandling

Lyckligtvis hanteras offentligt talad ångest relativt enkelt med hjälp av kortsiktiga behandlingsmetoder som systematisk desensibilisering och kognitiv beteendeterapi (CBT) . Om du lever med allmäntalande ångest som orsakar dig stor nöd, fråga din läkare om hänvisning till en terapeut som kan erbjuda dessa tjänster.

Självhjälp

Förutom traditionell behandling finns det ett antal strategier som du kan använda för att hantera talangst och bli bättre på att tala offentligt i allmänhet. Utan traditionell behandling, kommer emellertid inte ångestsymtom att försvinner på egen hand.

Offentlig talangst: Tips för att förbereda sig för att ge ett tal

Oavsett om du ger ett tal vid ett bröllop, på aktieägarförening eller i ett högskolklassrum finns det strategier som du kan använda för att ge dig ett ben när det gäller att hantera ångest.

Allt från miljön som du talar om för att du behåller ögonkontakt med publiken kan påverka din ångestnivå samtidigt som du talar offentligt.

Gör inte misstaget att inte investera tid och energi när du förbereder dig bra för ditt engagemang. Även om du har SAD , med rätt behandling och tid investerat i förberedelser kan du lära dig hur du levererar ett bra tal eller en presentation.

Offentlig talang ångest: Tips för dagen för ett tal

Som en person med SAD är det viktigt att sätta ihop en rutin för att hantera ångest på dagen för ett tal eller en presentation.

Skapa en rutin som du vet kommer att sätta dig i rätt sinnesstämning och ge din kropp förmågan att behålla ett avslappnat tillstånd. Dessutom kan du lära dig hur du adresserar din publik på ett sätt som påverkar förtroendet och håller folk intresserade av vad du säger.

Ett ord från

Så här sätter du allt du har lärt dig tillsammans för att hantera din ångest i allmänhetens talang.

källor:

> Blöte AW, Kint MJW, Miers AC, Westenberg PM. Relationen mellan ångest och oro i allmänhet: en recension. J Ångest Disord . 2009; 23 (3): 305-313. doi: 10,1016 / j.janxdis.2008.11.007.

Grice GL, Skinner JF. Mastering Public Speaking. 5: e upplagan Boston: Allyn & Bacon; 2004.

> Dra CB. Nuvarande status för kunskap om allmänhetens ångest. Curr Opin Psykiatri . 2012; 25 (1): 32-38. doi: 10,1097 / YCO.0b013e32834e06dc.