Lär dig skilja mellan implikt och exakt långsiktigt minne

Som någon student kan berätta, tar det ibland mycket arbete och ansträngningar att begå information till minnet . När du studerar för en stor tentamen kan det ta timmar med övning för att komma ihåg vad du studerade. Men några andra händelser, detaljer och erfarenheter går in i vårt minne med liten eller ingen ansträngning. Till exempel, på väg till klassen kan du höra en irriterande popsång på radion.

Dagar senare, hittar du dig själv fortfarande surrande samma melodi.

Varför verkar det som om vissa saker är så svåra att komma ihåg och andra saker så lätt? Vad är skillnaden?

Implicit och Explicit Memory

Information som du måste medvetet arbeta för att komma ihåg är känt som explicit minne , medan information som du kommer ihåg omedvetet och enkelt, är känt som implicit minne . Medan den mesta informationen om minnet tenderar att fokusera specifikt på explicit minne, blir forskare alltmer intresserade av hur implicit minne fungerar och hur det påverkar vår kunskap och beteende.

Explicit Memory

När du försöker avsiktligt komma ihåg något (som en formel för din statistik eller en lista med datum för din historiklass), lagras den här informationen i ditt explicit minne. Vi använder dessa minnen varje dag, från att komma ihåg information för ett test för att återkalla datum och tid för läkarens möte.

Denna typ av minne är också känt som deklarativt minne eftersom du medvetet kan återkalla och förklara informationen.

Vissa uppgifter som kräver användning av explicit minne inkluderar att komma ihåg vad du lärde dig i din psykologi klass , minns ditt telefonnummer, identifiera vem den nuvarande presidenten är, skriva ett forskningspapper och kom ihåg vilken tid du möter en vän att gå till film.

Typer av Explicit Memory

Det finns två stora typer av explicit minne:

  1. Episodiskt minne : Det här är dina långsiktiga minnen om specifika händelser, som vad du gjorde igår eller din gymnasietavläggande.
  2. Semantiskt minne: Dessa är minnen av fakta, begrepp, namn och annan allmän kunskap.

Implicit Memory

Saker som vi inte försiktigt försöker komma ihåg lagras i vårt implicita minne. Denna typ av minne är både medvetslös och oavsiktlig. Implicit minne kallas också ibland som icke-defekt minne eftersom du inte medvetet kan få det till medvetenhet.

Procedurella minnen , till exempel hur man utför en specifik uppgift som att svänga en basebollslag eller göra toast, är en typ av implicit minne eftersom du inte behöver medvetet återkalla hur man utför dessa uppgifter. Medan implicita minnen inte medvetet återkallas, påverkar de fortfarande hur du beter sig och dina kunskaper om olika uppgifter.

Några exempel på implicit minne inkluderar att sjunga en välbekant sång, skriva på datorns tangentbord, borsta tänderna och köra bil. Att cykla är ett annat bra exempel. Även efter att ha gått år utan att rida en, kan de flesta hoppa på en cykel och rida på det utan problem.

En demonstration av hur varje typ fungerar

Här är en snabb demonstration som du kan försöka visa hur implicit och explicit minne fungerar. Skriv följande mening utan att titta ner i dina händer: "Varje röd peppar är tantalizing." Nu, utan att titta, försök att namnge de tio bokstäverna som visas i den övre raden på ditt tangentbord.

Du har säkert funnit det ganska lätt att skriva ovanstående mening utan att medvetet tänka på var varje bokstav visas på tangentbordet. Den uppgiften kräver implicit minne. Att behöva komma ihåg vilka bokstäver som visas i den övre raden på ditt tangentbord är emellertid något som kräver explicit minne.

Eftersom du förmodligen aldrig har satt dig och avsiktligt begått ordern för dessa nycklar till minnet, är det inte något du enkelt kan komma ihåg.

> Källa