Förstå missbruk och vad det är att vara beroende av

Om du aldrig har upplevt missbruk kan det vara svårt att förstå. Vad motiverar en missbrukare att fortsätta sin missbruk trots kostnaderna? Varje persons upplevelse av beroende är unik. Denna artikel är avsedd att uppmuntra förståelse för personer med missbruk , att inte representera eller stigmatisera någon individ eller grupper.

Känsla Apart

Tänk dig ett ögonblick, att du aldrig kände dig bekväm med vem du är.

Det kan bero på att du misslyckades med allt du försökte, eller för att du aldrig var nöjd med nivån på framgång du uppnådde. Det kan bero på att du hade tankar och känslor som gjorde att du kände dig annorlunda från andra människor, särskilt om du kände att du inte var så bra eller så älskvärd som andra. Eller kanske du faktiskt berättade eller visade att du inte var bra, värdelös eller att du existerade bara för att möta andras behov.

Inget av de saker som människorna runt dig kände sig bra om kände sig bra för dig, antingen för att du nekades dem, eller för att upplevelsen var ihålig och otillfredsställande på något sätt.

Hooked

Därefter kan du föreställa dig att du har en upplevelse - du dricker , tar ett läkemedel , vinner eller spelar, har sexuell erfarenhet , övermål eller köper något för dig själv, och plötsligt känns allt bra. Du känns som om framgång är lätt och rätt för dig, det kanske andra inte förstår, men nu känns det bra att vara vid liv.

Det finns äntligen något du kan lita på att känna dig OK.

Det kan vara lätt att få det som känns bra - för en matavgift , en snabb resa till hörnaffären och några dollar kan fylla på dina M & M-leveranser - eller det kan vara svårt, för en heroinmissbrukare kostar mycket pengar, betydande risker och interaktion med människor du inte kan lita på.

Men i jämförelse med tomheten för vad du kände förut, investerar du i chansen att du igen kan må bra om dig själv och om att leva är det som betyder något.

Att hitta hörande och uppleva följder

Visst, andra människor förstår inte. Men det gör bara att du vill spendera tid med människor som förstår, vars missbruk gör att de känner exakt som du gör. Du behöver inte ens prata om det med dem - mellan dig finns det redan en förståelse. Så nu känner du inte som en utomstående, du känner dig som en insider, en medlem av en hemlig klubb.

Naturligtvis finns det ett pris att betala. Du kan lägga på eller gå ner i vikt, uppleva hälsoproblem eller förlora mycket pengar, saker eller relationer. Men inget av det gjorde att du kände dig glad ändå, och åtminstone för en kort tid gör din missbruk.

Ju fler människor kritiserar dig, desto mer vill du söka tröst i den goda känslan du får från din missbruk. Ju fler andra föreläsar dig om vad du ska göra med ditt liv, desto mer övertygad är du att de inte vet vad de pratar om. Visst, du önskar vad de sa var sant, men under vet du att ett normalt liv aldrig var för dig.

Förutom att du längtar efter ett normalt liv.

Du önskar att du kan ta tillfredsställelse i de saker som verkar göra andra människor glada, till exempel examen, karriär och familj. Men för att få de sakerna eller för att uppleva dem som du vill, måste du tro på dig själv och att självförtroende alltid har utlöst dig.

Vill ha en bot och känna sig fast

De flesta missbrukare kämpar med ett dubbelliv. Du försöker hålla din missbruk hemlig från de flesta, mesteparten av tiden, även när det är ganska uppenbart för dem runt dig. Du har svårt att erkänna att det är ett problem att vara en missbrukare, oavsett hur flyktig din missbruk ger dig det ögonblicket att allt är okej.

Du vill ha en bot som kommer att ta bort din missbruk men kommer inte att sätta dig tillbaka där du började, med alla förluster du har byggt upp medan du har varit beroende av.

Och den här boten är möjlig för varje missbrukare. Men det betyder att de problem som orsakade missbruk i första hand innebär det djupa missnöje med dig själv och ditt liv och tar ansvar för hur ditt beteende påverkar andra människor. Det innebär att lära sig att uppleva en mildare känsla av glädje i de små sakerna i livet och klara av de många utmaningarna och imperfektionerna i livet utan att återgå till din missbruk.

Vilket innebär att acceptera att vara mänsklig, precis som alla andra.