Hur länge är OCD sist?

Det är ett kroniskt tillstånd, men du kan se stora förbättringar med korrekt behandling

Om du eller en älskare nyligen har diagnostiserats med tvångssyndrom (OCD), kanske du vill veta hur lång tid det kan ta för behandling för att få symptomen under kontroll.

Hur länge är OCD sist?

OCD är kronisk, vilket innebär att det är en sjukdom som du potentiellt kommer att kunna hantera (på någon nivå) för resten av ditt liv. Det finns tyvärr ingen botemedel, men många med OCD kan få stor kontroll över sina symptom med korrekt behandling.

Det är viktigt att komma ihåg att även om din OCD är under kontroll kan symtomen återvända, speciellt om du inte aktivt använder de hanteringsstrategier som du kanske har lärt dig i psykoterapi och / eller om du slutar ta några föreskrivna OCD-mediciner.

Ju tidigare du får behandling för dina OCD-symtom, desto tidigare kommer du troligen att må bättre. Det finns många hinder för OCD-behandling , och bara ungefär en tredjedel av personer med OCD slutar få den terapi som de behöver för att känna sig bäst. Så försäkra dig om att du förespråkar själv, tar dina symptom på allvar och ber om hjälp om du har problem med att hitta rätt läkare eller de resurser du behöver. Det är ett hälsotillstånd som alla andra.

Under behandlingen kan symtom bli värre först

Observera att dina OCD-symtom kan tyckas bli värre när du börjar behandlingen först. När man utför kognitiv beteendeterapi (CBT) är det inte ovanligt att initialt uppleva större ångest än vad du gjorde innan du började behandlingen.

Detta är naturligt och är ett resultat av att äntligen konfrontera många av de fruktade tankar, föremål eller beteenden som du tidigare undvikit.

Låt inte detta oroa dig eller förhindra att du följer igenom med din behandling. Du kommer sannolikt att se en förbättring av dina symtom då behandlingen fortsätter, så ge inte upp.

Hur lång tid tar det för terapi att arbeta?

Det är svårt att svara på den här frågan eftersom varje person är annorlunda. Mycket av denna variation beror på hur svår din OCD-symtom är, hur trogen du är i att fylla i dina läxor för behandlingsarbete, din terapeuts skicklighet, ditt förhållande till terapeuten, din insikt med avseende på effekten av symtom och hur motiverad du är att få dina symptom under kontroll.

Som sagt kan de flesta med OCD i allmänhet förvänta sig att ha slutfört mellan 12 och 20 terapi sessioner innan de ser en kliniskt signifikant minskning av deras OCD-symtom.

Hur ofta borde du ha behandlingstider?

Behandlingssessionens frekvens varierar beroende på många faktorer, inklusive svårighetsgraden av dina symtom och hur mycket de påverkar ditt liv negativt. Men i början av behandlingen kan det vara till hjälp att ha sessioner två gånger i veckan för att bygga momentum och sedan gå ner till veckosessions när tiden går vidare.

Underhållsterapi och boostersessions

Ofta krävs inte booster-sessioner för att behålla vinster som görs i terapi. Dessa booster sessioner kan behövas på och av hela ditt liv.

Det kan vara frestande att hoppa över dessa uppföljningssessioner, speciellt om du mår bra. Om du kämpar med det här, tänk tillbaka till det arbete du gjorde för att komma till den punkt där du är nu. En liten terapi nu för att behålla din frihet från OCD-symtom är värt att rädda dig från mer omfattande terapi längs linjen. Att fortsätta att hantera stress i ditt liv är också mycket fördelaktigt.

När OCD är svår

Om du upplever särskilt allvarliga symtom, bland annat att gå i ritualer större delen av dagen eller inte kunna lämna huset, eftersom dina besvär eller tvång är så dåliga, kan en långvarig behandling - ibland i månader - i ett intensivt behandlingsprogram rådas.

I dessa fall skulle du få mycket psykoterapi genom slutförandet av den dagliga exponerings- och responspreventionstiden (ERP).

Din egen personliga inverkan över din återställning

Den goda nyheten är att du mycket kan påverka hur lång tid det tar att dra nytta av psykoterapi . Ju mer konsekvent du är i att delta i behandlingssessioner och de fler läxor som du själv utför, desto snabbare kommer du att se resultat.

Kom ihåg att det blir bara hälften av slaget som blir bra du måste se till att du vidtar åtgärder för att hålla sig bra också.

> Källor:

> Benatti, B., Camuri, G., Dell'Osso, B. et al. Vilka faktorer påverkar vård och latens för behandling i allmänt ångestsyndrom, panikstörning och tvångssyndrom? . Internationell klinisk psykofarmakologi? . 2016. 31 (6): 347-52.

> Ost, L., Havnen, A., Hansen, B. och G. Kvale. Kognitiva beteendebehandlingar av obsessiv-kompulsiv sjukdom. En systematisk granskning och meta-analys av studier Publicerad 1993-2014. Klinisk psykologi Recensioner . 2015. 40: 156-69.

> Peselow, E., Pizano, D. och W. IsHak. Underhåll Behandling för tvångssyndrom: Resultat från en naturalistisk inställning. Annaler av klinisk psykiatri . 2015. 27 (): 25-32.