Stresshantering

En översikt över stresshantering

Vi upplever alla stress i våra liv. Eftersom de allra flesta hälsoproblem orsakas eller påverkas av stress är det viktigt att förstå hur stress påverkar din kropp och lär dig effektiva metoder för stresshantering för att göra stressarbete för dig snarare än mot dig.

Vad är stress?

Stress är din kropps svar på förändringar i ditt liv. Eftersom livet innebär en ständig förändring (allt från att byta plats från hem till jobb varje morgon för att anpassa sig till större livsförändringar som äktenskap, skilsmässa eller död hos en älskad), finns det ingen som undviker stress.

Det är därför ditt mål inte borde vara att eliminera all stress, men för att eliminera onödig stress och effektivt hantera resten. Det finns några vanliga orsaker till stress som många upplever, men varje person är annorlunda.

Orsaker till stress

Stress kan komma från många källor, som är kända som " stressorer ". Eftersom vår erfarenhet av det som anses "stressigt" skapas av våra unika uppfattningar om vad vi möter i livet (baserat på vår egen blandning av personlighetsdrag, tillgängliga resurser, vanliga tankemönster och mer ) kan en situation uppfattas som "stressfull "av en person och bara" utmanande "av någon annan.

Enkelt uttryckt kan en persons stressutlösare inte registrera sig som stressig för någon annan. Som sagt, vissa situationer tenderar att orsaka mer stress i de flesta människor och kan öka risken för utbrändhet . Till exempel när vi befinner oss i situationer där det finns höga krav på oss; där vi har liten kontroll och få val där vi inte känner oss utrustade där vi kan vara hårda dömda av andra och där konsekvenserna för misslyckande är branta eller oförutsägbara tenderar vi att bli stressade.

På grund av detta är många stressade av sina jobb , deras relationer , deras ekonomiska problem , hälsoproblem och mer vardagliga saker som rör eller upptagen scheman .

Läroförmåga att hantera dessa stressorer kan hjälpa till att minska din stressupplevelse.

Effekter av stress

Precis som stress uppfattas annorlunda av var och en av oss, påverkar stress oss på olika sätt som är unika för oss.

En person kan uppleva huvudvärk, medan en annan kan hitta magbesvär är en vanlig reaktion, och en tredjedel kan uppleva något av ett antal andra symtom . Medan vi alla reagerar på stress på våra egna sätt finns det en lång lista över vanliga erfarenheter av stress som sträcker sig från mild till livshotande. Stress kan påverka immunitet, vilket kan påverka nästan alla hälsoområden. Stress kan påverka mödan på många sätt också.

Om du upplever fysiska symtom som du tror kan vara relaterad till stress är det viktigt att du arbetar med att hantera stressen och prata med din läkare för att du ska göra vad du kan för att skydda din hälsa. Symtom som kan förvärras av stress är inte "allt i ditt huvud" och måste tas på allvar.

Att skapa en stresshanteringsplan är ofta en del av en plan för övergripande välbefinnande.

Effektiv stresshantering

Stress kan hanteras effektivt på många olika sätt. De bästa stresshanteringsplanerna innehåller vanligtvis en blandning av stressavlastare som behandlar stress fysiskt och psykiskt och hjälper till att utveckla motståndskraft och hanteringsförmåga.

Upptäcka ett brett spektrum av strategier för stresshantering, och sedan välja en blandning som passar dina behov kan vara en nyckelstrategi för effektiv stressavlastning.

Vanliga frågor om stress

Är stress oundvikligt skadligt för hälsan?
Faktiskt nej. Det finns flera olika typer av stress som sträcker sig från eustress , vilket är en positiv och spännande form av stress, till kronisk stress, som har kopplats till många allvarliga hälsoproblem och är den typ av negativ stress som oftast nämns i nyheten. Medan vi vill hantera eller eliminera de negativa typerna av stress, vill vi också hålla positiva former av stress i våra liv för att hjälpa oss att förbli vitala och levande. Om vi ​​upplever för mycket stress i våra liv kan även "bra" stress bidra till överdrivna stressnivåer, vilket kan leda till att du känner dig överväldigad eller har stressproblem utlöst alltför länge. Därför är det fortfarande viktigt att lära sig att slappna av med kropp och själ regelbundet och skär ner onödig stress när det är möjligt. Läs mer om stress och hälsa .

Hur kan jag säga när jag är för stressad?
Stress påverkar oss alla på olika sätt, inte alla som är negativa. (Faktum är att stressen i ett spännande liv faktiskt kan tjäna som en bra motivator och hålla sakerna intressanta.) När stressnivåerna blir för intensiva, finns det dock vissa stresssymptom som många upplever. Till exempel kan huvudvärk, irritabilitet och "fuzzy tänkande" alla vara symtom som du har för mycket stress. Medan inte alla som är stressade kommer att uppleva dessa specifika symptom, många kommer. Om du upptäcker att du inte inser hur stressad du är tills du är överväldigad, är det viktigt att lära dig att märka din kropps subtila signaler och ditt eget beteende, nästan som en extern observatör kanske. För att märka hur din kropp reagerar på stress, kan du prova denna kroppsskanning meditation (det hjälper dig att koppla av dig själv samtidigt).

Vad kan jag göra när jag känner mig överväldigad av stress?
Vi känner oss alla överväldiga från tid till annan; det är normalt. Även om det är praktiskt taget omöjligt att eliminera tider när händelserna samlas och kroppens stressrespons utlöses, finns det sätt att snabbt omvandla kroppens reaktion på stress, buffra skador på din hälsa och hålla tanken klar så att du kan hantera mer effektivt med vad som händer i ögonblicket.

Finns det ett sätt att bli mindre påverkad av stress?
I själva verket kan du, genom att utöva en vanlig stresshanteringsteknik eller två, eliminera en del av stressen du känner just nu och göra dig mer motståndskraftig inför stress i framtiden. Det finns flera olika saker du kan prova, allt från en morgon promenad till en kvälls journaling övning för att bara göra mer tid för vänner. Tricket är att hitta något som passar din livsstil och personlighet, så det är lättare att hålla fast vid.

> Källa:

> Lehrer, Paul; Woolfolk, Robert; Sime, Wesley. Principer och övning av stresshantering, tredje utgåvan. New York, New York: The Guilford Press.