Hur man hjälper en vän Hantera en stressig kris

Stress kan vara en svår börda att bära ensam

Tider av kris och stress slår oväntat och slår hårt. På grund av de fysiska och känslomässiga effekterna av stress är det viktigt för oss att ha några strategier för stresshantering när en kris träffar. Eftersom effekterna av stress kan vara smittsam, bör lindring av stress inte vara en börda för att någon ska bära ensam. Att ha en vän under en stressig livshändelse kan göra en stor skillnad.

Hjälper din vän-stress under en kris

Men det kan vara svårt att veta hur man hjälper en vän. Här är några strategier för att erbjuda stöd till familjemedlemmar och vänner i nöd:

 1. Ta med mat
  Det finns en anledning till att föra mat är den klassiska "bra granne gesten:" Det är lämpligt för ett brett spektrum av relationer, från mycket nära enbart bekantskap, och det hjälper verkligen människor att må bättre när de går igenom en kris. Ta med din egen måltid och släpp av den, eller hjälp att samordna din grupps livsmedelsinsatser (så hela kvarteret visar inte alla med mat på samma natt), och du gör en riktig service.
 2. Låna ut en hand
  När människor upplever kris blir de ofta överväldigade. Att bara komma från en dag till nästa kan vara utmanande och dränering. Erbjudande att låna vilken typ av hand som helst kan behöva vara ett underbart sätt att stödja din vän. Oavsett om det tar ut papperskorgen för en granne, handlar mat till en vän eller tar din mammas hund till veterinären, hjälper det till att hjälpa de dagliga uppgifterna som kan visa sig vara för mycket för någon i kris är ett utmärkt sätt att hjälpa till.
 1. Få ut dem
  När du står inför en sjukdom eller kris eller när du är vårdgivare är det möjligt att bli så konsumerad med krisen att det är svårt att komma ut och göra saker som skulle lindra stress, som att träna eller se en film. Som en stödjande vän, ibland hjälper det bara att ta en älskad ut och hjälpa till med att komma undan i några timmar. Att ta någon till middag, gå en promenad i parken eller att se en upplyftande film kan vara en rolig väg att låna ut.
 1. Ge ett öra
  Ibland kan du inte hitta en lösning eller åtgärda människors problem. Ibland är allt du kan göra lyssna. Lyckligtvis är det nog att göra stor skillnad för det mesta. (I själva verket är en bra, stödjande lyssnare ibland mycket tröstare än den bästa rådgivaren!) Att låna ett stödjande öra eller en axel att gråta på kan vara svårare än det låter (vilket är en del av varför terapeuter är efterfrågade) , men det kan vara transformativt för den vän som behöver en bra lyssnare. (Se den här artikeln för tips om hur du lyssnar på dina lyssningsförmågor .)
 2. Peka på dem till resurser
  Om du är nära nog med någon, och du ser att de kanske behöver mer support än du kan ge, kanske du vill peka dem i riktning mot andra resurser utöver att erbjuda vad du kan hjälpa till med. Att hjälpa dem att hitta en terapeut eller en stödgrupp eller andra resurser som finns tillgängliga i samhället kan vara till nytta för personer som är för överväldigade att titta på egen hand eller behöver ha ett yttre perspektiv för att känna igen när de behöver ytterligare hjälp.

Även små gester kan hjälpa en vän eller granne klara en mycket svår tid. Att vara där kan hjälpa dem att stressa och hjälpa deras hälsa.