10 saker du aldrig bör säga till någon med social ångestsyndrom

Personer med social ångestsyndrom (SAD) sätts ibland på plats i en-till-en eller gruppsamtal. Vanligtvis kommer detta i form av en kommentar eller fråga som på något sätt skämmer ut, utmärker eller förvärrar ångest hos den som behandlas.

Nedan är 10 av de värsta sakerna du kan säga till någon med social ångest. Du kanske känner igen med några av dessa tidigare.

Medan du kanske har menat det oskyldigt, var medveten om att dessa kommentarer och frågor kan göra någon med social ångest mycket obehagligt.

Varför är du så tyst?

Även om frågan kan tyckas oskyldig för dig är det en av de mest ohjälpliga saker som kan sägas till en person med SAD. Inte bara utspår du någon som inte vill vara centrum för uppmärksamhet, men du uppmärksammar den personens ångest; Det är verkligen inget bra sätt att svara på den här frågan. Om du verkligen vill starta en konversation, försök att ställa frågor om frågor som personen är passionerad för eller dela en rolig historia du hörde. Han eller hon kommer att vara tacksam du tog ledningen.

Du behöver bara tänka positivt

Du skulle aldrig berätta för personer med fysisk funktionsnedsättning att de skulle komma över det om de tyckte positivt Det är lika dumt att säga det till någon med psykisk sjukdom. En person med SAD har problematiska tanke mönster utanför hans kontroll, och dessa mönster är inte lätt att förändras utan yttre ingrepp.

Även om du kanske tror att ditt råd är till hjälp, trivialiserar det problemet och ställer skyllet på personen för att inte kunna "tänka ut" störningen.

Du behöver bara möta dina rädslor

Denna kommentar går hand i hand med att tänka positivt. Även om en person med SAD behöver möta hans rädsla, måste det ske gradvis med professionell tillsyn.

Annars kan ångest bli så intensiv att rädslan ökas snarare än minskad.

Jag vet hur du känner; Jag är Shy, Too

Det finns inget värre än att höra att någon vet hur du känner när de uppenbarligen inte gör det. Om du känner dig lite nervös innan du ger tal , berätta inte en person med SAD att du vet hur han känner. Också, berätta inte för honom att du brukade vara blyg men du har över det och han kan också. Det minimerar sina känslor genom att jämföra det med din. Om du inte har diagnosen SAD kan du inte förstå hur en person med SAD känner.

Jag behöver dig att göra en presentation i vårt möte i morgon

Om du har en anställd med SAD , var noga med att ge den personen gott om uppsägning om sociala eller prestationsrelaterade jobbrelaterade förväntningar som presentationer, anställda luncher eller till och med lediga diskussioner i möten. En person med SAD reagerar inte bra på att sätta på plats. Om du verkligen värdesätter din anställd respekterar du hans behov av förvarning och ger det.

Varför dricker du inte?

Även om de flesta betyder bra när de rekommenderar att en person med SAD tar en drink för att lindra ångest, är det ett farligt förslag. Människor med SAD har ökad risk för missbruksproblem och det är aldrig bra att lita på ett ämne som en krycka.

Att dricka som ett sätt att klara av social ångest kan leda till utvecklingen av alkoholism .

Wow, ditt ansikte blev bara riktigt röd

Chansen är att personen vars ansikte bara blev röd vet att det hände. Och du pekar ut det gjorde det troligen att det blir tre nyanser ljusare. Människor som enkelt blöder , oavsett om de har SAD eller inte, tycker i allmänhet inte om att bli centrerade av uppmärksamhet när det händer. Det är inte något de kan kontrollera och det kommer bara att skämma bort dem mer.

Låt mig beställa för dig

Även om det kan vara frestande att prata för en person med SAD, undergräver båda människornas förtroende och tar bort en möjlighet för honom att öva sociala färdigheter .

Om du känner någon med sjukdomen , var tålmodig och stödjande, men tala inte för hans räkning.

Dina händer skakade under ditt tal

Återigen är chansen att den som ger talet vet att hennes händer skakade hela tiden. Att få reda på att andra människor märkte också kommer bara att göra saker värre. I stället hitta något positivt att säga om talet och gratulera henne med ett bra jobbat jobb.

SAD är inte en riktig sjukdom. Du är bara blyg

Attityden att personer med sjukdomen är helt enkelt blyg är en del av anledningen till att de flesta lider aldrig söker hjälp eller får behandling . SAD är mer än blyghet. Det är en störning som påverkar alla aspekter av det dagliga livet. Det är oansvarigt att diskutera legitimiteten av något om du vet lite om det och inte har upplevt det på första hand.

När du pratar med någon med SAD, kom ihåg att personen vill känna att du lyssnar och är intresserad av vad han har att säga. Framför allt, var inte kritisk, överbærande eller försök att bli för personlig. Hitta gemensamma intressen och ta det långsamt; du kan bara sluta göra en ny vän.

Källa:

Angst och Depression Association of America. "Tips för att hantera ångest och stress". 2015.