Vanliga äktenskapsproblem och lösningar

Källor för äktenskapsproblem

Relationer erbjuder underbara fördelar för välbefinnande, livslöjd och stresshantering, men ingen är utan sina utmaningar. Dessa problem kan påverka ett par, men genom att arbeta genom dem kan de antingen stärka sitt band eller skjuta dem, beroende på hur de hanterar de utmaningar de står inför. Att arbeta genom äktenskapsproblem på ett hälsosamt sätt kan vara mycket svårt, särskilt eftersom stressorer i ett äktenskap kan komma från många olika källor.

Följande är några av de vanligaste källorna till äktenskaplig stress och äktenskapsproblem.

Pengar problem

Stressen att slåss över pengar utgör ett av de mest ofta citerade äktenskapsproblemen som par står inför. I allmänhet, när par engagerar sig i konflikter om pengar, är deras tvist verkligen symbolisk för något annat maktkamp, ​​olika värderingar och behov eller andra frågor som omger pengar. Men i svåra ekonomiska tider kan ekonomisk stress faktiskt orsaka mer generell stress, mer konflikt över saker som inte är relaterade till pengar, såväl som pengar-centrerade argument. (Till exempel när en partner är extremt stressad om pengar, kan de vara mindre tålmodiga och mer stressade i allmänhet, de kan då välja slagsmål med den andra partnern om orelaterade saker utan att ens förstå det!)
Läs hur man slutar slåss över pengar

Problem med barn

Tillkomsten av barn ger en annan potentiell källa till äktenskapsproblem.

Barn är underbara och kan ge underbara och meningsfulla presenter till våra liv. Att ha barn kan dock leda till ytterligare stress i ett äktenskap eftersom barnets vårdnad kräver mer ansvar samt en förändring av roller, ger mer foder för oenighet och påfrestningar och minskar den tid som finns tillgänglig för bindning som ett par.

Denna kombination kan testa även de starkaste av obligationerna.
Läs mer om föräldrar och stress

Daglig stress

Dagliga stressorer behöver inte jämföras med äktenskapsproblem, men de kan förvärra problem som redan finns. När en partner har haft en stressig dag, kan de vara mer benägna att vara otåliga när de kommer hem, de kan hantera konflikter mindre kompetent och kan ha mindre känslomässig energi att ägna sig åt att vårda sin partner och deras relation. När båda parter har haft en svår dag, förstärks detta förstås bara. Som med ekonomisk stress kan allmän daglig stress testa tålamod och optimism, vilket ger par med mindre att ge varandra emotionellt.
Läs mer om typer av stress och stresshjälp

Upptagen scheman

Äktenskapsproblem kan bero på alltför upptagna scheman av några anledningar. För det första kan par som är mycket upptagen finna sig allmänt stressade också, särskilt om de inte tar hand om sig själv med kvalitetssömn och god näring . Dessutom kan de finna sig mindre kopplade eftersom de har mindre tid att spendera tillsammans och mer separation i sina liv. Slutligen, om de inte arbetar tillsammans som ett lag (även om deras ansvarsområden är helt separata om de inte samordnar för att täcka alla ansvarsområden väl), kan de slåss om vilka som tar hand om vilka hushålls och sociala ansvar.

Återigen, medan upptagna scheman inte automatiskt leder till äktenskapsproblem, presenterar de inte en utmaning som behöver fungera.
Läs mer om att upprätthålla en hälsosam livsstil

Dålig kommunikation

Kanske är den största förutsägelsen för äktenskapsproblem dålig kommunikation eller negativ kommunikation som visar skadliga attityder och dynamik inom relationen. Negativ kommunikation är så skadlig faktiskt att forskaren John Gottman och hans team har kunnat förutse med en mycket hög grad av säkerhet vilka nygifta par senare skulle skilja sig, baserat på att titta på deras kommunikationsdynamik i några minuter!

Hälsokommunikation är nyckeln; ohälsosam kommunikation kan leda till stora äktenskapsproblem.
Läs upp på hälsosamma kommunikationsförmåga

Dåliga vanor

Ibland upplever par äktenskapsproblem som skulle kunna lösas om de två kunde märka sina vanor och ändra dem. Människor gör inte alltid ett medvetet beslut att argumentera över småaktiga saker, nag och vara kritiska, eller lämna röra för den andra att rena, till exempel. De blir upptagna eller distraherade, stress bygger och de går på autopilot. Då finner de sig själva efter samma mönster som de inte hade insett att de valde i första hand. Människor kommer bara in i negativa mönster för att relatera, falla i lata personliga vanor, eller komma in i en ruta som de fortsätter ut ur vana.
Är du i en rutt? Se dessa glada äktenskapstips

Lyckligtvis kan dessa äktenskapsproblem bearbetas. Även om endast en partner medvetet försöker förändras, kan varje förändring medföra ett förskjutning i förhållandet dynamiskt, vilket kan ge positiva resultat. Läs mer om att upprätthålla ett lyckligt äktenskap .