Hur man pratar med någon som har social ångestsyndrom

Tips för att ha en konversation med någon som har SAD

Att delta i en konversation med någon som är blyg eller som har social ångestsyndrom (SAD) kräver lite mer ansträngning från din sida.

Människor med SAD upplever ångest i både en-till-en och gruppsituationer och behöver ofta tid att bli bekväma innan konversation. Det finns ett antal steg som du kan vidta för att uppmuntra någon med SAD att prata mer och delta i samtalet.

  1. Berätta historier och dela saker om dig själv innan du frågar för mycket av personen med SAD. De flesta som är blyg eller socialt oroliga, tycker om att lyssna på andra mer än att prata om sig själva.
  2. När du börjar ställa frågor om den person som har SAD, var noga med att fråga öppna starttalare som "Vad tyckte du om Oscarerna igår kväll?" Håll dig borta från en rad frågor som kräver ja / nej svar som den andra personen kommer att känna som om det är en förhör.
  3. När du ställer frågor, var noga med att ge den andra personen gott om att svara innan du hoppar in med fler kommentarer. Människor som är blyg eller socialt oroliga kan behöva mer tid att formulera sina svar på frågor.
  4. Komplimanger den andra personen om någon aspekt av konversationen. Till exempel, säger "Jag gillade verkligen ditt perspektiv på hemma föräldrar." Att ge positiv feedback och låta den andra personen veta att du är förlovad och intresserad av konversationen kommer att gå långt för att uppmuntra vidare delning.
  1. Om du vet att personen med SAD har ett starkt intresse för ett visst område, ställa frågor om det ämnet . Du kanske upptäcker att när personen börjar prata om något som är välbekant och engagerande, rinner konversationen mer fritt.
  2. Var försiktig så att du inte invaderar den andra personens personliga utrymme och undvik att anta en "samtalstyp" i ditt ansikte. Match ditt kroppsspråk och hur du pratar med den andra personen för att få henne att känna sig mer bekväm.
  1. Fråga inte alltför personliga frågor om personen med SAD om du inte känner honom väl. Spara dessa typer av frågor för mer intima konversationer som äger rum efter det att du kommer att lära känna dig.
  2. Stör inte personen med SAD när hon pratar. Det tar mod och ansträngning för henne att öppna upp och avbrott kommer att störa hennes tänkande och kan utlösa känslor av ångest.
  3. När du lämnar samtalet , ange att du haft det att prata med den andra personen . Om så är lämpligt, förläng en inbjudan att samlas för en aktivitet. De flesta blygna eller socialt oroliga människor är mer avslappnade medan de är engagerade i en gemensam uppgift än när de deltar i småprat.

Sociala ångest och konversationsforskning

I en studie som publicerades i "Journal of Behavioral Therapy and Experimental Psychiatry" 2016 fann man att socialt engagerade deltagare bidrog mindre under konversation än icke-ängsliga kamrater och att detta ledde till att de var mindre gillade. I en annan studie publicerad i "Kognitiv beteendeterapi" 2016 visades att personer med SAD var mer benägna att undvika ögonkontakt under konversationen.

Vad betyder dessa resultat för dig - personen som pratar med någon med SAD?

Lita inte på dina instinkter!

Om någon inte tittar på dig och inte verkar intresserad av vad du säger vad kommer du sannolikt att dra slutsatsen?

A. Den personen är distraherad och inte uppmärksam på dig.

B. Den personen kan till och med ha något att dölja.

Sanningsenligt, om personen du talar med har SAD, är dessa båda delvis sanna. Men det är deras sociala ångest som distraherar dem och vad de försöker gömma - deras rädsla för att bli generad eller avvisad , rädd att du kommer att se sina händer skaka - några saker.

Så kom ihåg att vara tålmodig och undvik snabba bedömningar. Den person med SAD är intresserad av vad du säger och vill veta mer.

> Källor:

> Howell AN, Zibulsky DA, Srivastav A, veckor JW. Relationer mellan social ångest, ögonkontakt undvikande, statlig ångest och perception av interaktionsprestanda under en livekonversation. Cogn Behav Ther . 2016; 45 (2): 111-122. > doi >: 10,1080 / 16506073,2015,1111932.

> Mein C, Fay N, Page AC. Brister i gemensam åtgärd förklara varför socialt oroliga individer är mindre gillade. J Behav Ther Exp Psykiatri . 2016; 50: 147-151. > doi >: 10,1016 / j.jbtep.2015.07.001.