Hur vanlig är borderline personlighetsstörning?

Svaret kan överraska dig; det är vanligare än du tror

BPD är mycket vanligare än du kan tänka dig. En ny studie om förekomsten av psykiska sjukdomar i USA fann att omkring 1,6 procent av befolkningen har BPD. Medan det numret låter litet betyder det att det finns mer än fyra miljoner människor med BPD i USA ensam. Även om många människor aldrig har hört talas om BPD, är det faktiskt vanligare än många kända sjukdomar, som schizofreni .

Det finns en stor skillnad i prevalensen av BPD hos kvinnor kontra män. kvinnor är mycket mer benägna att diagnostiseras med BPD. Faktum är att cirka 75 procent av de som diagnostiserats med BPD i USA är kvinnor. Det är emellertid inte känt huruvida kvinnor är mer benägna att utveckla BPD eller om det beror på könsförskjutningar vid diagnosen BPD. Det kan till exempel vara att män med symptom på BPD är mer benägna att missdiagnostiseras med andra tillstånd som posttraumatisk stressstörning eller stor depressiv sjukdom.

Dessutom kan den 1,6 procenten statistiken inte vara korrekt eftersom många personer med BPD ännu inte har diagnostiserats eller de har blivit feldiagnostiserade. I en studie från Brown University, hade mer än fyrtio procent av de med BPD ursprungligen misdiagnosiserats som bipolär sjukdom. En hypotes för denna fråga är att bipolär sjukdom lättare behandlas genom medicinering, så det diagnostiseras vanligtvis så att symptomen snabbt kan hanteras med recept.

Misdiagnos kan vara ett allvarligt problem eftersom inga läkemedel har godkänts av Food and Drug Administration (FDA) för BPD och mediciner för bipolär sjukdom är ofta ineffektiva vid behandling av BPD. BPD-patienter som har misdiagnostiserats kan då utsättas för farliga biverkningar från deras recept.

Vissa patienter har rapporterat problem med endokrina och hjärtproblem efter att ha tagit dessa recept.

Medan bipolär sjukdom och borderline personlighetsstörning kan dela några symtom, är de väldigt olika sjukdomar. Bipolär sjukdom kan orsaka allvarliga depression eller humörsvängningar, men mellan episoder kan de med bipolär fungera normalt. De med BPD kan ha ett mer kroniskt tillstånd som kan orsaka självskadande beteende eller självmordstendenser.

När en patient med bipolär sjukdom snabbt cyklar kan de uppvisa destruktiva eller skadliga beteenden som mycket liknar BPD, så feldiagnos är extremt vanlig under dessa faser. Ett annat faktum som gör att de två är svåra är att vissa människor faktiskt kan ha båda sjukdomarna. Omkring 20 procent av dem med borderline personlighetsstörning har funnits har bipolär sjukdom också.

Slutligen går andra patienter med BPD odiagnostiserad eftersom de vägrar att söka behandling. Oavsett om de känner att de inte behöver hjälp eller att rådgivning kommer att vara värdelös, går många människor utan behandling och kämpar med BPD på egen hand.

Med dessa problem i åtanke är det troligt att antalet personer med personlighetsstörning i gränsen är mycket högre än 1,6 procent, men det är det enda numret som forskare har kunnat hitta bevis för att stödja.

> Källor:

> American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar, 5: e upplagan, textrevision. Washington, DC, 2013.

> Lenzenweger, MF, Lane, MC, Loranger, AW och Kessler, RC. "DSM-IV personlighetsstörningar i den nationella komorbiditetsundersökningen." Biologisk psykiatri , 62: 553-654, september 2007.

> Widiger, T. "Inbjuden uppsats: Sexbiaser i diagnosen personlighetsstörningar." Journal of Personality Disorders , 12: 95-118.

> Zimmerman, M. "Är bipolär sjukdom överdiagnostiserad?" Journal of Clinical Psychiatry . 2008, 935-940.