Hantera färdigheter Personer med PTSD kan använda sig för att hålla lugnet

Du upplever sannolikt frekvent och intensiv ångest och stress om du har PTSD, men du känner dig till exemplen på att hantera färdigheter som följer kan visa sig vara fördelaktiga. Lyckligtvis finns det ett antal hälsosamma hanteringsförmågor som fungerar otroligt bra för att hantera ångest när det uppstår. Diafragmatisk andning , progressiv muskelavslappning , mindfulness , distraktion och beteendeaktivering är alla hanteringsstrategier som kan hjälpa dig att göra det säkert genom intensiva upplevelser av ångest och stress.

Att ta coping färdigheter att använda

Dessa hanteringsförmågor är emellertid inte alltid lätta att genomföra. Ångest och stress driver oss ofta för att undvika , och detta undviker ofta formerna av ohälsosamma beteenden, som att dricka . Även om dessa undvikande beteenden kan fungera otroligt bra på kort sikt misslyckas de ofta på lång sikt, vilket ytterligare ökar stress och ångest. Häftiga hanteringsstrategier kan å andra sidan vara mycket svåra att genomföra på kort sikt eftersom de ofta tvingar oss att närma oss vår nöd.

Eftersom sunda hanteringsstrategier kan vara svåra att genomföra, tar de ofta lite övning innan de fungerar väldigt bra. Därför är det väldigt viktigt att när man lär sig en ny copingstrategi, lägga undan gott om tid för att träna det och bli bekant med hur det fungerar. Till exempel, om din terapeut instruerar dig i hur du använder diafragmatisk andning för att hantera ångest, se till att du lägger bort en viss tid varje dag för att utöva färdigheten, oavsett om du upplever ångest eller inte.

Det kan vara till hjälp att hålla reda på din övning genom ett självövervakningsformulär . Genom att öva varje dag kommer du att bli bekant med hanteringskunskapen och bättre cementera den som vana.

Första praxis när lugn

När du först lär dig en ny förmåga att klara dig, träna den vid en tidpunkt då du inte stressas eller upplever ångest.

Det kan tyckas kontraintuitivt eftersom det här är varför du lär dig färdigheten i första hand! Men du vill först bli van vid hur färdigheten fungerar innan du provar det med ångest. Detta kommer att garantera framgång när du så småningom använder den som svar på ångest eller stress.

Tänk på det som om du lär dig hur man cyklar - när du först lärde dig, började du antagligen inte ut på en utmanande kurs fylld med stenig terräng och branta backar. Istället använde du förmodligen träningshjul och cyklade på en plan yta. Du kanske har ens haft någonstans där om du föll. Du först behövde lära dig grundläggande färdigheter för att balansera innan du gick vidare till mer utmanande situationer. Detta är exakt samma tillvägagångssätt som vi måste ta för att lära oss nya hanteringsförmåga.

Slutligen, var noga med att lära sig nya hanteringsförmåga. Det kan ta lite tid att bli bekant med en ny hanteringskompetens. Det är en process. Med regelbunden övning och tålamod kan du utveckla en hälsosam coping skicklighet repertoar som kan hjälpa dig att navigera även de mest stressiga situationer.