Methamphetamines

Crystal Meth (Methamphetamine) Addiction

Metamfetamin eller kristallmet är ett stimulerande läkemedel som på många sätt liknar amfetamin, den näst mest populära klassen av illegala droger efter marijuana i världen. Meth syntetiserades tillbaka på 1880-talet och användes allmänt i andra världskriget av soldater på båda sidor, som var försedda med drogen av sina regeringar som ett hjälpmedel för alertness. Detta ledde till den första vågen av meth användning när allmänheten fick tillgång till denna regering utfärdade drog.

Metamfetamin och amfetamin ordinerades vanligen under 1950- och 1960-talet för en rad medicinska tillstånd, inklusive narkolepsi, depression och fetma. Människor började använda metamfetamin och amfetamin rekreationellt på 1960-talet, tillsammans med många andra droger, även om methen avtog i popularitet fram till 1980-talet. Det har nyligen blivit populärt efter syntesen av en rökbar form av kristalliserad metamfetamin (d-metamfetaminhydroklorid) eller kristallmet.

Topp 5 saker att veta om Crystal Meth

  1. Crystal meth går av många olika namn och visas i olika former. Du kanske höra det kallas is, kristall, tina, hastighet (traditionellt namn för amfetamin), vev, spärr, shards eller gak. Det kan se ut som något genomskinliga kristaller; bruna granuler; rosa, beige eller vitt pulver; eller pressas till tabletter eller kapslar.
  2. Meth kan tas på många olika sätt. Det vanligaste är att det är snortat , rökt i ett rör eller injicerat, men det kan tas oralt, som ett piller eller en kapsel eller blandas i en drink.
  3. Meth har använts som ett parti n-spel eller PnP- läkemedel, särskilt bland en undergrupp av homosexuella män som ibland använder drogen rektalt, vilket ibland kallas "booty bumping".
  1. Människor tar meth av många olika skäl. Förutom rave eller party-anslutningen använder människor meth som stimulans för att hålla sig vaken eller gå ner i vikt. Street Youth Report rapporterar meth för att klara av livet på gatorna och vara vaksam, alla kan betrakta det ett mer positivt val än heroin eller spricka.
  2. Meth har allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser, speciellt om det tas under längre perioder. Trots myter i media kan behandling för metanvändning vara effektiv.

Om du har använt met: hälsorisker och saker att tänka på

Liksom andra beroendeframkallande ämnen och beteenden kan meth användas rekreationsmässigt av vissa människor som inte blir beroende. De komplexa effekter som meth höga har på människors mentala tillstånd och beteende betyder emellertid att användning av meth alltid bär en risk. Ju längre du använder meth, desto sämre är det sannolikt att påverka dig, och desto svårare är det att sluta och få full återhämtning.

Om du har använt meth för att gå ner i vikt, är det värt att notera att långvarig meth-användning tenderar att ta sin vägtull på användarnas utseende, ofta åldras människor i förtid och leder till oåterkalleliga tandproblem, ibland kallad "meth mun". Tala med din läkare om säkrare sätt att gå ner i vikt som gör att du ser bättre ut, inte sämre, och viktigast av allt - riskerar inte din hälsa.

Dessutom är met inte ett effektivt sätt att studera. Även om vissa elever kan använda meth för att stanna upp för sen studie, kan det orsaka långsiktiga psykiska problem - ett hot, viktigast av allt, till kognitiv hälsa, men också till en önskan att få bättre betyg. Hjärnskanningar har bekräftat den långsiktiga skadan som gjorts av meth. Om du tror att du har problem med problem och meth hjälper dig att fokusera, kan din läkare ordinera säkrare och effektivare mediciner för att hjälpa till med detta eller hjälpa dig att identifiera andra strategier som inte kan användas för läkemedel.

Vissa människor tycker att meth förbättrar sitt humör, men det här är en tillfällig effekt. När du kommer ner, kommer du troligen att känna dig värre än någonsin. Din läkare kan ge dig mycket säkrare, effektivare mediciner för depression och andra psykiska problem. Du kan också upptäcka att de psykologiska behandlingarna för metaväxling är lika användbara för problem med depression och ångest.

Slutligen, om du har använt meth som en del av en social scen - om det är en klubb, "party play" eller en annan social grupp, tänk om du föredrar att spendera din tid på andra aktiviteter eller med andra människor .

Vissa människor använder droger länge, helt enkelt för att de runt dem gör det, men det finns alltid alternativ.

Meth kan tyckas spännande först. Men eftersom spänningen slits av, liksom andra missbruk kan metanvändning vara svårt att sluta och ge hälsorisker som är för allvarliga för att ignorera.

Nästa steg

Meth är ett farligt läkemedel att ta. Så medan du slutar rekommenderas kan det åtföljas av en rad fysiska och psykiatriska symtom. Om det är möjligt är det bäst att komma ifrån läkemedlet med medicinsk övervakning.

När du är genom meth-uttag kan behandlingar som kognitiv beteendeterapi vara till hjälp för att övervinna metoberoende. Om du har andra psykiska problem som depression, ångest eller psykos, som alla kan vara substansinducerad, är det viktigt att du också får behandling för dessa tillstånd. Och om du har sociala svårigheter, som problem att hitta och hålla anständigt boende, finns det program som är utformade speciellt för att hjälpa till med sådana problem för dem som är i återhämtning från narkotikaproblem.

Om du inte har kontakt med sociala tjänster, försök ringa din lokala krislinje för hjälp med att komma åt dessa tjänster.

Ett ord från

Livet på crystal meth är full av upp och ner. En del av återhämtningen blir lite balanserad i ditt liv, vilket i början kan tyckas tråkigt, men kan öppna en helt ny värld av möjligheter för dig.

källor:

Ayres. T., & Jewkes, Y. The haunting spectacle of crystal meth: En medie skapad mytologi? Crime Media Culture, 8 (3) 315-332. 2012.

Fast, D., Kerr, T., Wood, E., Small, W. De flera sanningarna kring kristallmet bland ungdomar som förankras i en urban drogplats: En longitudinell etnografisk undersökning. Socialvetenskap och medicin, 110: 41-48. 2014. doi: 10.1016 / j.socscimed.2014.03.029

Varaktig, O. & Charles, G. Crystal Meth. Relational Child & Youth Care Practice, 21 (2), 10-19. 2008.

Möbius, Cornelia MD; Kustermann, Andreas MD; Struffert, Tobias MD; Kornhuber, Johannes MD; Müller, Helge H. MD. c-MR-fynd efter kristallmet missbruk. 8 (5): 384-385. 2014.

Rommel, N., Rohleder, N., Wagenpfeil, S., Härtel-Petri, R., Jacob, F., Wolff, K., Kesting, M. Effekten av det nya scenläkemedlet "crystal meth" på oral hälsa : en fallkontrollstudie. Kliniska orala undersökningar, 20 (3): 469-475. 2016. doi: 10.1007 / s00784-015-1527-z