Olika typer av oönskad rådgivning som orsakar stress

Är oönskad rådgivning orsakad av stress?

Stora insikter kan komma från att be om råd från en expert eller bara från en vän som verkar ha ett bra tag på ett visst ämne av intresse. Att ställa en grupp människor, även främlingar, kan ge råd om en mängd olika användbara idéer. Men hur är det när råd ges när du inte frågade efter det? Nya mödrar, högskolestudenter och personer som arbetar med allmänheten kan vara mer benägna att få oönskad rådgivning från vänner, familjer eller främlingar, men de flesta av oss upplever det ibland.

Och det känns inte alltid bra.

Oönskad rådgivning kan skapa stress en del av tiden. Ofta kan det kännas som kritik mer än stöd när någon erbjuder sina tag på vad du kan göra bättre. (Ibland bedömer de inte och det är vår egen defensivitet som gör att rådet känns som kritik, och andra gånger dömmer de oss helt och våra känslor är spot-on.) Stressen kan kompounderas om rådgivaren tar brott om deras råd inte välkomnas och följs. När rådet inte känns rätt för dig kan detta sätta dig i ett svårt läge och skapa frustration och jämn vrede på båda sidor. Människor som erbjuder oönskade råd kan ha rena motiv (men det är inte alltid fallet), men det känns inte alltid bra. Att förstå deras motiv kan dock vara till hjälp.

Människor ger råd av många anledningar, av vilka några är väl avsedda, andra mindre.

Det kan vara förvirrande att veta vad man ska göra med alla typer av oönskade råd som vi stöter på, så det hjälper till att undersöka var orden skulle kunna komma ifrån. Här är några vanliga skäl att människor är tvungna att ge oönskade råd:

Användbara motiv för oönskad rådgivning:

Huruvida rådet passar dina värderingar eller specifika situationer, känner denna typ av råd i allmänhet bra att få.

Mindre användbara motiv för oönskad rådgivning:

Denna typ av råd kan, om än i allmänhet ofarlig, känna sig mindre hjälpsam, och är ibland relevant för din situation, men ofta inte.

Mycket mindre användbara motiv för oönskad rådgivning:

Den här typen av råd har mer att göra med rådgivaren än med dig, och det kan ibland känna sig som en subtil snub eller ett slag i ansiktet och lämna dig med en orolig känsla, även om du inte vet varför.

När du väl har tänkt på var råd kan komma ifrån och undersökt dina egna tankar och känslor för att se om du kanske är överkänslig kan du bättre veta hur du hanterar oönskad rådgivning.