Färdigheter för social och akademisk framgång (SASS)

Beskrivning av ett skolbaserat program för social ångestsyndrom

Skolan kan vara utmanande för barn och ungdomar som arbetar med social ångestsyndrom (SAD) . Från problem att få vänner att svårt att svara på frågor i klassen är livet i skolan en långvarig social utmaning.

Även barn som är socialt adepta kämpar ibland, men barnet eller tonåringen med SAD kan ha så stora ångestsymtom eller undvikande att skolans närvaro lider eller andra problem utvecklas, såsom depression eller missbruk.

De flesta barn med SAD identifieras inte heller av föräldrar eller lärare eftersom deras symptom är mindre uppenbara än de som utträder i klassen. Samtidigt är vad de upplever ett mycket verkligt problem som behöver bevisbaserad behandling - inte bara hoppas att den kommer att gå iväg eller är en övergångsfas.

Skolan är den perfekta inställningen för att genomföra behandlingsprogram, eftersom det finns gott om möjligheter för barn att öva vad de lär sig - med sina egna kamrater, inte mindre! Lärare kan engagera sig, huvudmän kan engagera sig, även sekreterare och cafeteria personal kan hjälpa till med processen. Ju fler föräldrar och pedagogiska medarbetare är medvetna om SAD och dess behandling, desto bättre blir alternativen för barn med SAD.

Färdigheter för social och akademisk framgång (SASS)

Ett sådant program som är utformat för att hjälpa barn och tonåringar med SAD är programmet Särskilda färdigheter för social och akademisk framgång (SASS) utvecklad av Masia Warner och kollegor.

Denna effekt av detta program har visats för ungdomar jämfört med en väntelista kontrollgrupp och en kontrollgrupp för uppmärksamhet (en grupp som deltog i samma datainsamlingsprocedurer och kontakter som behandlingsgrupp, men utan att få specifik information om hantering av deras tillstånd).

Detta program omfattar fem komponenter som följer kärnkoncepten för kognitiv beteendeterapi (CBT). Många tips för studenter, lärare och föräldrar kan också dras från detta program och har noterats nedan.

Programmets struktur

Sammantaget, om du tar del i SASS-programmet kan du förvänta dig att det tar cirka tre månader.

Som student kommer du att delta i följande:

Som förälder deltar du i följande:

Programmets innehåll

Vad innebär SASS-programmet? Om du har gjort någon läsning eller haft någon erfarenhet av CBT så hör det mesta av det här. Om CBT inte vädjar till dig eller du redan har provat det utan framgång kan du fråga om alternativa program som de som bygger på acceptans och mindfulness-baserade behandlingar.

Sluta. Vänta! Innan du börjar delta i SASS-sessionerna finns det något du bör göra för att förbereda?

Se till att du får tillräckligt med sömn varje natt, äter hälsosam mat, får regelbunden motion, dricker tillräckligt med vatten varje dag och hittar sätt att hantera stress som inte är relaterad till social ångest (som med meditation eller yoga).

Om några av dessa delar av ditt liv orsakar dig svårigheter, jobba du med att korrigera dem själv eller låta programledaren veta att du har dessa extra "problem" som kan göra din ångest värre.

I alla fall här är de fem ämnen som omfattas av SASS:

1. Psychuducation

2. Realistisk tänkande

3. Social kompetensutbildning

4. exponering

5. Återfall förebyggande

Låter bekant?

Om inte, oroa dig inte. Gruppledaren kommer att förklara varje ämne när du går och kommer att röra sig långsamt så att du inte blir överväldigad.

Psycho

Målet med den här delen av programmet är att hjälpa dig att förstå vad du har känt. Vilka slags symtom har orsakat dig problem? Du kanske tänker på saker som:

Vad är det du vill ändra? Vilka situationer får dig att känna dig mest angelägen?

Viktigast, du borde komma ifrån denna del av programmet, känner dig bekväm. Ledaren ska inte sätta dig på plats, eller få dig att känna dig konstig om du har social ångest. I slutet av det här avsnittet bör du vara motiverad och redo att börja göra ändringar!

Realistisk tänkande

En stor del av CBT innebär att förstå förhållandet mellan dina tankar, känslor och beteenden.

Barn och tonåringar med SAD är mer benägna att förvänta sig det värsta att hända - och tro att det är världens ände om det händer.

T.ex. kan en tonåring tro att han kommer att bli avstängd om han frågar en vän att göra något och att avvisningen betyder att det är något fel på honom.

Tankeförsök är användbara sätt att bryta sig undan negativa tänkningsmönster och flytta till mer realistiska sätt att betrakta situationer.

Till exempel kan ett barn eller tonåring läras att ställa en fråga som:

"Hur ofta har detta verkligen hänt i det förflutna?"

Den viktigaste delen av det här avsnittet är att göra snarare än att lyssna. Du bör vara aktivt engagerad i rollspel för att utveckla kompetensen för att öva realistiskt tänkande.

Plus - även om du tycker att programmet är löjligt i början - hävdar din dom. Kanske tycker du att gruppledaren inte får det. Alla hatar mig och ingen kommer någonsin att vara min vän.

Gissa vad? Det är din röst, inte allas röst. Ge det här ett skott och håll ett öppet sinne. Du kan bli förvånad över hur du känner till slutet!

Social kompetensutbildning

Barn och tonåringar med SAD får ofta inte möjlighet att öva sociala färdigheter som vuxna med sjukdomen.

Vissa områden som du kan arbeta med i det här avsnittet inkluderar konversationer (starta dem och behålla dem), bygga vänskap, lyssna / komma ihåg och vara assertiva .

Återigen kommer du troligtvis att delta i rollspel för att lära dig om dessa begrepp.

Till exempel kan du öva:

Under rollspel kan gruppledaren och andra gruppmedlemmar uppmuntra dig att:

Inför frykten

Denna del av programmet innebär att man utövar exponeringar för att gradvis möta dina rädslor. I det utvecklar eleverna en hierarki eller " rädslestad " med 10 ångestväckande situationer från minst till värsta. Dessa kan vara situationer som är rädda eller helt undvikna.

Du kan till exempel välja:

Det stora med att göra det här programmet på en skola är att barn och tonåringar kan träna i verkliga situationer som på cafeterian, i klassen eller på lekplatsen. Ofta kan lärare eller andra yrkesverksamma på skolan anlitas för att hjälpa.

Medan ett barn eller tonåring utsätts för exponering, uppmärksammas betyg och övervakas i hopp om att de minskar minst 50 procent i slutet.

Du kommer också nog att notera vad som gör dessa situationer bättre eller sämre. Är en särskild typ av lärare svårare för dig att närma dig? Kändlighet, ålder och storlek hos publiken är faktorer som kan spela en roll.

Förebyggande av återfall

Hur kan ett barn eller tonåring se till att allt inte är glömt när programmet är över? Lär känna dina varningsskyltar att symptom börjar igen och planera de strategier du ska använda för att bekämpa dem. Inse också att motgångar är normala och förväntas.

Förutom dessa centrala delar av programmet, tar barn och tonåringar också del i:

Föräldrar

Föräldrar är också inblandade. De får lära sig mer om SAD och hur de ska stödja deras barns eller tonåringens kompetensutveckling.

Forskningsbevis för SASS

SASS har visat sig vara effektiv när den levereras av kliniska psykologer. Mer forskning behövs för att försäkra sig om att skolrådgivare effektivt kan administrera programmet.

Om ditt barn eller tonåring visar tecken på social ångest i skolan, som att inte vilja delta eller försöka undvika presentationer eller sociala aspekter av det dagliga livet, är det viktigt att överväga möjligheten att social ångest är ett problem.

En gång identifierad kan SAD behandlas med hjälp av program som SASS i skolor. Fördelarna med att använda skolmiljön är stora, men studenterna behöver identifieras som hjälp först.

Källa:

Ryan JL, Warner CM. Behandla ungdomar med social ångestsyndrom i skolor. Child Adolesc Psychiatr Clin N Am. 2012; 21 (1): 105-ix. doi: 10,1016 / j.chc.2011.08.011.