Vad är strålkastareffekten?

Inte alla stirrar på dig

Spotlight-effekten är en term som används av sociala psykologer för att hänvisa till tendensen att överskatta hur mycket andra människor märker om oss, såsom vårt utseende, beteende eller sociala faux pas. För de med ångest kan strålkastareffekten överdrivas, negativt påverka din prestanda på jobbet och negativt påverka hur du relaterar till dina nära och kära.

Vad känns strålkastareffekten?

Det är inte ovanligt att du känner dig generad eller dum i vardagen. Oavsett om det vaknar sent och går in i arbete med disheveled hår eller kaffe fläckar på din blus, kan du vara övertygad om att alla märker och gör roligt av dig. Du kan rodna eller försöka gömma sig från dina medarbetare, övertygade om att de är medlidande eller bespottar dig.

Om du har social ångest , är den här känslan där du tror att alla märker dina misslyckanden känd som strålningseffekten. Det antas att strålkastareffekten härrör från en självmedveten medvetenhet och en oförmåga att ta det objektiva perspektivet för andra som inte har tillgång till dina privata tankar.

För dem med SAD är spotlight-effekten särskilt oroande eftersom negativa tankar om sig själv förstoras i sociala situationer.

Hur förvärrar strålkastaren effekten av social ångest?

Alla människor, men särskilt de med social ångest, är mycket fokuserade på sig själva.

Vi är mycket medvetna om oss själva, våra handlingar och vårt utseende och tror att alla andra är lika medvetna. Genom att vara medveten om strålkastareffekten kan många människor minska sin nervositet eller förlägenhet i sociala situationer. Men för dem med social ångest kan det vara mycket svårare att känna igen och övervinna.

Om du har social ångest är det mer än bara nervositet, det är en komplett skillnad i hjärnaktivitet och reaktioner på olika stimuli. Med social ångest kan du veta att dina känslor är irrationella, men du kan inte hjälpa dig att känna dig ängslig ändå.

Hur kan strålkastareffekten behandlas?

Spotlight-effekten kan vara försvagande om du har social ångest, vilket gör varje situation mer rädd och skrämmande. Symtom på social ångest , inklusive strålningseffekten, kan emellertid behandlas med en kombination av terapi och mediciner.

Kognitiv beteendeterapi med en terapeut som specialiserar sig på social ångest kan hjälpa dig att rätta till dina negativa tankemönster. Vissa mediciner, såsom antidepressiva läkemedel, kan ordineras för att hjälpa dig att avvärja känslor av fruktan, hjälplöshet och tvivel. Du kan också öva övningar som lärs i terapi för att hjälpa dig att hantera dina dagliga aktiviteter, vilket ger dig mer självförtroende och mindre känslor av förlägenhet.

Medan social ångest kan göra spotlight-effekten ännu mer överväldigande, är det viktigt att komma ihåg att ingen märker dig så mycket som du tror att de är.

Om du befinner dig som regel med nervositet eller skam, ska du prata med en terapeut eller din läkare för att diskutera potentiella behandlingsalternativ , inklusive talkterapi och medicinering .

Med ingripande från en utbildad professionell kan du vara bemyndigad att hantera social ångest och leda ett rikare liv.

Källa:

Gordon, A. "Har du fallit i våg mot strålkastareffekten?" Psykologi idag , 2013.