Säg nej till folk som ställer krav på din tid

Är du överplanerad och överbelastad? Med dagens upptagna scheman är du inte ensam. Ett viktigt sätt att para ner ditt schema är att bli bra på att säga nej till nya åtaganden. Så varför kan den enkla handlingen att inte ta på sig mer än du kan hantera vara så svårt?

Kanske har du haft människor ont med dig när du har sagt nej. Kanske känner du sig skyldig eftersom du verkligen vill hjälpa andra.

Kanske känner du dig skyldig för att du verkligen vill hjälpa andra, men du säger ja så mycket för dem att du är på gränsen till utbrändhet - och det kommer att göra dig mindre hälsosam och mindre hjälpsam.

Oavsett om du säger "ja" istället för utan skuld, inre konflikt eller en missvisad uppfattning att du kan "göra allt", kan du lära sig att säga nej till fler förfrågningar kunna vara en av de största fördelar du kan göra själv och de du kärlek. Det är absolut inget fel att säga nej när du behöver (och helt enkelt inte har energi att göra allt du är ombedd, eller vill prioritera självomsorgstalet som en förekomst när du behöver säga nej), det hjälper till att minska stressnivåerna och ger dig tid för vad som är väldigt viktigt. Så här säger du nej med mindre stress och skuld - det kan verkligen vara så enkelt.

Säg bara, "Jag är ledsen. Jag kan inte göra det just nu. "

Det stämmer, ibland hjälper det att stallas tills du har en chans att fullt ut titta på hur man säger "ja" till det nya engagemanget kan påverka ditt liv och livet för dem som redan är beroende av dig.

Använd en sympatisk, men fast ton. Om du trycker på varför, svara att den inte passar in i ditt schema och ändra ämnet. De flesta rimliga människor kommer att acceptera detta som ett svar, så om någon håller på att pressa dig, är de oförskämda, och det är OK att bara upprepa, "Jag är ledsen, men det passar bara inte med mitt schema" och ändras ämnet, eller ens gå bort om du måste.

Ge dig själv tid.

Om du är obekväm att vara så fast eller har att göra med påträngande människor, är det bra att säga, "Låt mig tänka på det och komma tillbaka till dig." Detta ger dig chansen att granska ditt schema, liksom dina känslor om att säga "ja" till ett annat engagemang, gör en kostnads-nyttoanalys, och kom tillbaka till dem med ja eller nej. Viktigast, den här taktiken hjälper dig att undvika att du blir pressad till att överskrida ditt liv och ta på dig för mycket stress .

Säg ja till något annat.

Om du verkligen vill göra vad de begär, men inte har tid (eller har problem med att acceptera att du inte gör det), är det bra att säga, "Jag kan inte göra det, men jag kan ... "Och nämna ett mindre engagemang som du kan göra. På det här sättet är du fortfarande delaktigt, men det kommer att vara på dina egna villkor.

tips:

  1. Var fast - inte defensiv eller alltför ursäktande - och artig. Detta ger signalen att du är sympatisk, men kommer inte lätt att ändra dig om du trycker på det.
  2. Var tydlig. Om du bestämmer dig för att berätta för personen kommer du tillbaka till dem, vara materiella och inte alltför lovande. Om du får folk att tro att du sannolikt säger "ja" senare, blir de mer besvikna över ett senare "nej".
  3. Inga ursäkter är nödvändiga. Om du ber om en förklaring, kom ihåg att du verkligen inte är skyldig någon. "Det passar inte med mitt schema," är helt acceptabelt.
  1. Prioritera. Kom ihåg att det bara finns så många timmar på dagen. Det betyder att allt du väljer att ta på begränsar din förmåga att göra andra saker. Så även om du på något sätt kan passa ett nytt engagemang i ditt schema, om det inte är viktigare än vad du måste ge upp till det (inklusive tid för avkoppling och självvård ), har du verkligen inte tid i ditt schema.
  2. Läs mer. Upptäck och undersök strategier för att hitta tid om du är för upptagen . Det är också viktigt att lära sig att sätta gränser i allmänhet.