Top 10 Självvårdsstrategier för stressreducering

Du kan inte alltid kontrollera de omständigheter som livet kasta dig, men du kan kontrollera hur bra du tar hand om dig själv. Detta är viktigt för att bygga motståndskraft mot de stressfaktorer i livet som du inte kan eliminera av flera skäl. När du är för trött, äter dålig näring eller i allmänhet nedbränning, kommer du sannolikt att vara mer reaktiv mot stressen i ditt liv. Du kan till och med skapa fler problem för dig själv genom att reagera dåligt i stället för att svara från en plats för lugn styrka.

Omvänt när du tar väl hand om din kropp och sinne kan du vara mer motståndskraftig mot vad som än kommer, använda de resurser du har i ditt liv till fullo och bli mindre reaktiva mot stressen du möter. Att ta hand om din kropp, själ och sinne kan hålla dig i optimal form för att hantera stress , vilket ger dig så mycket motståndskraft som möjligt för att hjälpa dig att hantera de okontrollerbara sakerna i livet. Följande är några viktiga grundläggande självomsorgsstrategier som kan hålla dig väl fungerande och redo för livets utmaningar.

1 - Få tillräckligt med sömn

Tetra Images / Brand X Pictures / Getty Images

Sömn är mycket viktig för din känslomässiga och fysiska välbefinnande. Brist på sömn kan påverka din förmåga att hantera stress, vara produktiv och fungera korrekt . Tyvärr kan upptagna scheman och stress göra sömn mer elusiv. Mellan att ha för lite tid att sova, att ha svårt att somna och att få sömn från stress, är det inte alltid lätt att få tillräckligt med ögonblick, men det är viktigt.

Lyckligtvis finns det många saker du kan göra för att stödja dina sömnvanor, från att använda tidshanteringsstrategier för att skaffa mer tid, att hitta avslappningstekniker som hjälper dig att somna och få kvalitet sömn hela natten. Och om du verkligen inte kan få tillräckligt med sömn på natten, underskattar du inte värdet på en maktlucka !

2 - Underhålla rätt näring

Ezra Bailey / Getty Images

Många människor är inte medvetna om i vilken utsträckning detta är sant, men en dålig kost kan faktiskt göra dig mer utsatt för stress . Ironiskt nog kan stress (och de saker i ditt liv som orsakar det) göra det svårare för dig att behålla en hälsosam kost, som kan bidra till mer stress. Om du är för upptagen kan det vara svårare att hitta tid att laga hälsosamma måltider, och du kan vara mer frestad att äta ohälsosam "bekvämlighet" mat, som kan förvärra stress. Att vara upptagen kan också skapa stress, och känslan stressad kan göra att du längtar efter ohälsosam mat, vilket bidrar till en ond cykel. Medan hektiska scheman kan göra det svårare att få ordentlig näring är en dålig kost inte oundviklig. Lär dig hur du bibehåller en hälsosam kost när du stressas . Du kan bli förvånad över hur mycket stress du kan hantera när din kropp är välnärd.

3 - Träna regelbundet

laflor / Getty Images. laflor / Getty Images

Övning kan vara bra för dig fysiskt och mentalt. Det ger en stressavgivning och håller din kropp frisk. Det hjälper också dina kroppsrelaterade endorfiner, vilket ökar dina känslor av övergripande välbefinnande. Lär dig om de positiva effekterna av motion för att lindra stress och hitta resurser för att komma igång med en aktivitet som passar dig. (Tips: Husdjur gör bra träningspartners!)

4 - upprätthålla socialt stöd

Att ha stöd av en bra vän kan hjälpa dig att hantera nästan vad som helst. Bildkälla / Getty Images

Socialt stöd kan hålla dig friskare och lyckligare, vilket skapar en buffert mot stress. Vänner kan hämta dig när du är ledsen, ge insikter när du är förvirrad och hjälper dig att ha roligt när du behöver blåsa av ånga. Lär dig att odla stödjande vänskap och utöka din sociala cirkel så att du får någon att luta sig på när stressas. Glöm inte, det är viktigt att ge ett stödjande öra när dina vänner behöver det också! Utveckla effektiva lyssningsförmåga så att du blir ett bättre stöd till dina vänner och kära.

5 - Hitta hobbies

Gratifikationer: Ritning är en bra hobby som hjälper dig att uttrycka din kreativitet och lindra stress. Hero Images / Getty Images

Att ha lite "nolltid" är viktigt, och hobbies kan ge en fin distraktion från stress och hjälpa dig att stanna "just nu", vilket också är ett bra sätt att lindra spänningar. Ritning och trädgårdsarbete är bra stressavlastare, men bara om allt du gillar kan fungera. Det finns många okonventionella stressavlastare som kan ge lite roligt och distraherande stress .

6 - Skäm bort dig själv

PeopleImages.com / Getty Images

Att ta hand om din kropp på utsidan - med en spa-behandling kan till exempel arbeta underverk för din inre tillstånd. Utse inte betydelsen av att skämma bort dig själv med jämna mellanrum. Det kan hjälpa dig att må bra om dig själv och känna dig redo att ta världen.

7 - Håll ditt sinne skarp

Steve Debenport / Getty Images

Om du behåller den attityden att stress är en utmaning, snarare än ett hot, kan du bättre hantera det. Genom att hålla ditt sinne skarp, är du mer rustad att lösa problemen och ta på sig de "utmaningar" som livet presenterar. Du kanske vill dyka in för att lära dig mer om ett ämne som fascinerar dig. Skolan kan ha varit stressande, när du inte behöver oroa sig för betyg, lär sig ett sätt att fokusera och skärpa ditt sinne. Spel som korsord, sudoku och trivia utmaningar kan vara roliga att spela och ett sätt att slappna av när du känner stress.

8 - Ha rätt inställning

urbancow / Getty Images

Mycket av det du upplever i livet kan känna dig mer stressande eller mindre beroende på din synvinkel. Titta på saker från en optimistisk sinnesstämning kan inte bara minska din stressnivå men ge dig mer framgång i livet och mer. Du kan även ändra inskränkta negativa tankemönster till mer positiva genom att använda positiva affirmationer . Är du en optimist? Om du inte är säker kan du berätta för den här quizen om optimism och stressreducering.

9 - Process dina känslor

Anna Gorin / Getty Images

Att hålla dina känslor uppflammade kan leda till en känslomässig explosion senare. Det är i allmänhet hälsosammare att lyssna på dina känslor, bearbeta dem och försöka förstå dem. Tänk på dem "budbärare" som berättar när något inte är rätt med din värld. Ett bra sätt att bearbeta känslor är en journalhandling. När du skriver om dina känslor och potentiella lösningar på dina problem kan du minska stressen i ditt liv och till och med se några hälsofördelar.

10 - Underhålla en andlig praxis

Paper Boat Creative / Getty Images

Forskning visar att en livsstil, inklusive religion eller andlighet, i allmänhet är en hälsosammare livsstil. Många människor, särskilt seniorer, använder bön som en viktig stressavlastare och strategi för känslomässig hälsa. Du kan använda bön för att förbättra din andliga sida, eller använd meditation om att du inte känner dig bekväm med bön. Andlig övning är djupt personlig och oavsett din övning, det bör vårda din själ.

> Källor:

> Peres MFP, Kamei HH, Tobo PR, Lucchetti G. Mekanismer bakom religiositet och andlighetens inverkan på mental hälsa, livskvalitet och välbefinnande. Journal of Religion and Health . 2017. doi: 10.1007 / s10943-017-0400-6.

> Tips för att hantera ångest och stress. Angst och Depression Association of America. https://www.adaa.org/tips-manage-anxiety-and-stress.