Ensamhet och panikstörning

Sätt att hantera dina känslor av isolering och överväldigande ensamhet

Ensamhet kan beskrivas som en känsla av isolering och känslor av tomhet. När du upplever ensamhet kan du känna dig separerad från världen eller tro att andra inte accepterar dig. Samtidigt kan du längta efter att delta mer i livet och njuta av andras företag som stöder och förstår dig.

De flesta människor upplever ensamhet från tid till annan.

Men ensamhetens känslor är mycket typiska för personer som har diagnostiserats med panikstörning och / eller agorafobi . Dessutom är ensamhet också förknippad med depression , en gemensam samverkande psykisk ohälsa.

Ensamhet uppstår ofta med humör och ångest . Många människor med panikstörning sträcker sig själva, och fruktar andra kommer inte att förstå. De kan vara generad av deras panikattacker eller andra ångestsymtom. Det finns också många myter om panikstörning som kan bidra till paniklidarens känslor av skam.

Även om personer med panikstörning, panikattacker och agorafobi är benägna att känna ensamhet, finns det sätt att komma över dessa känslor och bli mer kopplade till andra. Följande är några steg du kan ta:

Ta hand om dig själv

Självvårdsstrategier är aktiviteter som du kan göra för att förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande.

Sjukvårdspraxis kan till exempel förbättra din fysiska, mentala, andliga, relationella och emotionella välbefinnande. Att ta itu med dina självbehov kan vara ett bra sätt att förbättra ditt självförtroende och självförtroende.

Många självhushållsaktiviteter kan hjälpa till att bekämpa känslor av ensamhet och minska symtom i panikstörningar.

Till exempel kan motion för panikstörning bidra till att minska stresshormonerna och minska muskelspänningen. Lyssna på musik du gillar kan förbättra ditt humör och hålla dig från att bo på negativa tänkande mönster . Övning av avslappningstekniker kan hjälpa till att begränsa dina oroliga känslor. Du kan till och med finna det genom att ta hand om dig själv, dina känslor av ensamhet har lyfts.

Var en aktiv deltagare i livet

Ett annat sätt att övervinna dina känslor av isolering är att sätta dig själv ut genom att bli involverad i klasser, grupper, klubbar eller organisationer. Tycker du om några specifika aktiviteter, som vandring, läsning eller fotografering? Det finns sociala evenemang och möten för nästan alla intressen.

För att bli mer involverad, överväga att gå med i en bokklubb på ditt lokala bibliotek, ta en träningsskola på ett gym, gå till en konstklass i en hantverksbutik eller delta i ett religiöst möte. Gruppaktiviteter kan också hittas genom att söka på nätet för specifika intressegrupper, som promenader, stickning eller bergsklättring.

Du kan till och med hitta några intressegrupper som kopplar dig till människor över hela världen genom forum, e-post och chatt. Virtuella grupper är ett bra alternativ om du känner dig blyg om att möta andra eller är isolerade på grund av andra psykiska hälsoförhållanden, såsom agorafobi eller social ångestsyndrom .

Genom att söka och delta i grupper eller klasser arbetar du proaktivt med att komma över dina känslor av ensamhet. En gruppinställning kan hjälpa dig att lära dig en ny färdighet eller dela en passion med andra likasinnade personer. Grupper och klubbar ger en känsla av tillhörighet och samhälle och kan vara ett roligt sätt att hålla sig från att vara så ensam.

Var av tjänst till andra

För att känna mer kopplad till världen runt omkring dig, överväga volontärarbete för en sak. Det kan hända att det finns en mängd lokala möjligheter. De kan innefatta att hjälpa till på en matbank, vård av djur eller hjälp i lokala välgörenhetsinsamlingar.

Genom volontärarbete kan du känna dig distraherad av dina symtom och känslor av ensamhet, medan du ansluter till andra.

Du kan också vara till tjänst för andra genom att lära dem vad du vet. Du kan ha en talang eller färdighet som andra vill lära dig. Oavsett om du är skicklig på målning, trädgårdsarbete eller annan passion, kan det finnas personer som vill lära av dig. Genom att lära andra vad du vet kan du hålla dig isolerad, bygga självkänsla och hjälpa en annan person att lära sig en ny färdighet.

Att hjälpa andra behöver inte involvera att gå långt hemifrån. För personer med frekventa panikattacker eller agorafobi kan tanken att nå ut till andra verka ofördragen, om inte omöjlig. Det finns dock möjligheter att vara i tjänst när du är nära hemmet. Lägg märke till om du har några grannar som kan behöva lite hjälp med gräsklippning eller som bara vill prata. Du kan bli förvånad över att andra personer i ditt grannskap - äldre vuxna, hemma moms eller ensamstående föräldrar - upplever ensamhet.

Dessutom kan ett husdjur vara ett bra sätt för en isolerad person att få en känsla av kamratskap. Överväg att hjälpa till genom att anta en katt eller hund. Ditt husdjur kan ge dig en känsla av kärlek och medkänsla. Plus, att gå en hund kan hjälpa dig att träffa andra i ditt grannskap.

Bygg ett nätverk för panikstörning

Att hitta stödja och förstå människor kan hjälpa till att eliminera ensamhet och hjälpa dig på din väg till återhämtning. Ett supportnätverk kan bestå av proffs, förståelse av kära och andra som relaterar till din erfarenhet av panikstörning. Dina läkare och andra yrkesverksamma som behandlar panikstörningar är redan en del av ditt nätverk, eftersom de hjälper dig med hantering och behandling. Betrodda vänner och familj kan ha en positiv inverkan på din tillväxt.

Det finns också många andra som hanterar samma tillstånd som förstår dina ensamhets känslor, och de kan kanske dela med sig av erfarenheten. Denna typ av stöd kan hittas genom gruppterapi eller till och med praktiskt taget via online supportforum. Det finns andra som förstår och kan vara en del av ditt supportsystem. En diagnos av panikstörning betyder inte att du måste leva med ensamhet och isolering.

källor:

Bourne, EJ "The Anxiety and Phobia Workbook, 5: e upplagan." 2011 Oakland, CA: New Harbinger Publications.

Myers, JE & Sweeney, TJ "Wellnesshjulet" I JE Meyers & TJ Sweeney (red.), Counseling for wellness: Teori, forskning och övning (s. 15-28) 2005 Alexandria, VA: American Counseling Association .

Schiraldi, GR "The Self-Esteem Workbook" 2001 Oakland, Kalifornien: New Harbinger Publications.