Utveckla en intern kontrollplats

Hur tar man kontroll över ditt liv

Forskning har visat att de med ett internt kontrollområde - det vill säga att de känner att de kontrollerar sitt eget öde snarare än att deras öde i stor utsträckning bestäms av externa krafter - tenderar att vara lyckligare, mindre deprimerade och mindre stressade. Det är sant att många av stressorerna vi möter i livet är i stor utsträckning bortom vår kontroll, men vi kan fortfarande hantera dessa saker genom att justera hur vi tänker på saker, arbetar med vår personliga motståndskraft och fokuserar på de saker vi kan kontrollera.

Andra gånger har vi antingen kontroll över vad vi står inför, eller vi har större kontroll än vi inser. När vi känner igen vad vi kan kontrollera känner vi oss mer empowered, så att vi får en realistisk syn på livet och ett internt kontrollområde kan hjälpa oss att känna oss mindre stressade och mer empowered i många situationer i livet. Lyckligtvis, medan vissa faktorer är infödda, om ditt kontrollområde inte är så "internt" som du vill att det ska vara, det finns saker du kan göra för att ändra ditt kontrollområde och ge dig själv. Här är en process att öva:

Var uppmärksam på att du har ett val.

När du inser att du alltid har val att ändra din situation (även om den här förändringen inte är ditt förstahandsval eller bara är en förändring av hur du tittar på saker), kan det vara befriande och bemyndigande. Det är sant att när du upplever extrem stress eller psykiska problem kan du inte bara välja att få dina utmaningar att förångas, men du kan välja hur du hittar hjälp och du kan välja vad du gör för att klara av .

Även om du inte gillar de val som finns just nu, även om den enda förändringen du kan göra är i din attityd, har du alltid vissa val.

Granska dina alternativ.

När du känner dig instängd, gör en lista över alla möjliga handlingsplaner. Bara brainstorm och skriv ner saker utan att utvärdera dem först, så att du blir mer kapabel att knacka på din kreativitet.

Den här listan kan vara ett växande dokument, inte något som du måste komma på med om några sekunder, men det kan vara till hjälp när du påminner dig om dina val och håller dig från att känna dig instängd. Det kan påminna dig om vad du kan styra, även om det finns många saker som ställs in.

Be om idéer.

Du kanske också vill brainstorma med en vän för att få fler idéer som du kanske inte har tänkt på. Skjut inte ner dessa idéer direkt heller; skriv bara ner dem. Ibland har våra nära och kära bra idéer eller kan vi se alternativ som vi inte kan se när vi kommer från en stressad eller instängd tankegång.

Välj vad som är bäst för dig.

När du har en lista, utvärdera var och en och bestämma bästa handlingsåtgärden för dig och behåll de andra bakom dig som alternativ. Du kanske slutar med samma svar du hade före brainstorming sessionen, men den här övningen kan öppna dina ögon för hur många val du har i en given situation. Att se nya möjligheter blir mer vana.

Kom ihåg dina val.

Upprepa denna övning när du känner dig fast i frustrerande situationer i ditt liv. I mer vardagliga situationer kan du fortfarande expandera ditt sinne till nya möjligheter genom att göra det snabbt och mentalt.

tips:

  1. Observera ditt språk och självtalande. Om du brukar tala i absolutes, sluta. Om din självpresentation är generellt negativ, läs den här artikeln om effekterna av negativ självpratning och hur du gör ditt självpresentation mer positiv .
  2. Fasut fraser som "Jag har inget val" och "Jag kan inte ..." Du kan ersätta dem med, "Jag väljer inte" eller "Jag gillar inte mina val, men jag kommer ..." Förverkliga och erkänna att du alltid har val (även om valen inte är idealiska) kan hjälpa dig att ändra din situation eller acceptera det lättare om det verkligen är det bästa av alla tillgängliga alternativ.
  3. Din attityd påverkar din stressnivå mer än du kanske inser. Denna artikel kan hjälpa dig att lära dig mer om mentala och personlighetsfaktorer som påverkar din stressnivå, så att du kan göra förändringar för att hålla ner stressen.