Hantera din PTSD på jobbet

Planera framöver för att klara av stress

Posttraumatisk stressstörning (PTSD) på jobbet kan vara särskilt svår att hantera. Om du har PTSD och ett jobb vet du säkert att PTSD-relaterad stress och symtom kan göra det svårt att få ditt arbete gjort och passa in med dina medarbetare. Att hantera symtom på din PTSD på jobbet kan vara mycket svårt, men det är möjligt med noggrann planering och förberedelse.

PTSD och ditt jobb

PTSD-symtom kan säkert störa ditt liv på jobbet. Låter någon av dessa situationer bekant?

Du kan också möta andra situationer som är svåra att hantera på grund av din PTSD . Till exempel kan du känna dig fast och vakten när du är i ett slutet mötesrum. Eller kanske blir du ofta upprörd av plötsliga höga ljud på din arbetsplats. Dessutom kan några av dina arbetsproblem komma från svårigheter att koncentrera sig eller inte få tillräckligt med sömn.

Lär dig att identifiera dina PTSD-symtom

Det är vettigt att det är svårt att hantera PTSD-symtom om du ibland inte vet vilka du har. Ett bra sätt att komma igång med att lära sig mer är att spendera tid på att läsa om PTSD-symtom. Det är ett gammalt ordstäv men en sann en: Ju mer du vet om ett ämne, desto mer kontroll kan du ha över det.

Några av de vanligaste symptomen på PTSD inkluderar:

Hantera strategier för arbete

Du kan inte avdela PTSD på jobbet, så det är viktigt att vidta åtgärder för att göra din arbetsliv mer bekväm för dig och dina kollegor. Detta är inte bara användbart i sig; Det ger också en stark grund för att hjälpa dig att bygga andra hanteringsförmågor. De hanteringsstrategier och tips som presenteras här kan hjälpa till.

1. Känn dina utlösare

Övervakning av dina känslomässiga svar på situationer kan hjälpa dig att öka medvetenheten om saker som utlöser dina PTSD-symtom . Sätt detta i praktiken på jobbet. Var uppmärksam på specifika aktiviteter, platser eller interaktioner med kollegor som ger upphov till obehagliga minnen eller tankar om en traumatisk händelse.

2. Lista sätt du kommer att klara av utlösare

När du har identifierat några av de PTSD-symtom som du har eller kan ha på jobbet, planera dig framåt. Skriv ner strategier du kan använda för att klara av dessa triggers om de visas och bära listan med dig.

Då, när du känner att en av dina PTSD-triggers snubblar på dig, titta på din hanteringsstrategilista, välj en, använd den och märka hur bra den fungerar.

Arbetet är att det finns ett antal hanteringsförmågor som du kan lägga till i praktiken, var som helst, oavsett om du är i ett möte, på lunch med medarbetare eller på väg till jobbet. Några hanteringsstrategier som fungerar bra och kan användas på plats inkluderar djupa andnings- , mindfulness- och grounding-färdigheter. Tänk på att ju fler strategier du hittar och lägger på din lista, desto bättre förberedd kommer du att vara att hantera din PTSD på jobbet.

När tiden går, bli bekväm med hjälp av dina utlösningskontrollstrategier i olika arbetssituationer.

Notera de som fungerar bäst i specifika arbetsinställningar och möten.

3. Planera hur du klarar av oväntade situationer

Du är noga medveten om att även den bästa planeringen inte alltid kan förbereda dig för de tider då PTSD-symtomen tar dig överraskad. Men du kan utveckla en säkerhetsplan för när de händer. Din plan kan innehålla:

4. Ha en plan för att avsluta riktigt svåra situationer

Även med din noggranna förberedelse för att hantera dina PTSD-triggare kommer det oundvikligen att vara tider på jobbet när dina symtom utlöses och du börjar känna dig utom kontroll. För att vara redo för en sådan situation, planera vad du ska säga om du behöver ursäkta dig från dina medarbetare. Målet är inte att undvika men möjligheten att vara ensam medan du lägger dina strategier för att hantera arbetet.