Är det normalt ångest eller en ångestsyndrom?

Hur kan du berätta skillnaden?

Ångest är en allmän, obehaglig känsla av oro. Du känner dig rastlös och du kan få fysiska reaktioner som huvudvärk, svettning, hjärtklappning, brösttäthet och upprörd mage. När är ångest normal och när är det en ångestsyndrom?

Nästan varje människa kan relatera till dessa symtom eftersom alla har upplevt ångest vid en eller annan gång.

Ångest är en vanlig mänsklig erfarenhet. Faktum är att det anses vara ett fördelaktigt svar i vissa farliga situationer som utlöser den ångestbelastade stress- eller flygspänningsresponsen och de fysiska symptomen kommer från ditt autonoma nervsystemet.

Ångest kan vara normalt och fördelaktigt

Det finns ett oändligt antal mänskliga erfarenheter som orsakar normal ångest. Livet ger oss erfarenheten av många ångestkännande "firsts", som ett första datum, skolans första dag, första gången hemifrån. När vi reser genom livet finns det många viktiga livshändelser, både bra och dåliga , som orsakar varierande mängder ångest. Dessa händelser kan innehålla saker som att ta en skolprov, gifta sig, bli förälder, skicka sig, byta jobb, ta itu med sjukdom och många andra.

Obehagsmangel i alla dessa situationer anses vara normalt och till och med fördelaktigt.

Ångest om ett kommande test kan få dig att arbeta hårdare för att förbereda provet. Den ångest du känner när du går genom en mörk och övergiven parkeringsplats till din bil kommer att göra att du är vaksam och försiktig med din omgivning, eller ännu bättre, få en eskort till ditt fordon.

Ångest kan vara ett problem

Även om det är ganska tydligt att se att ångest är normalt och till och med fördelaktigt, blir det för många människor ett problem.

Huvudskillnaden mellan normal ångest och problem ångest är mellan källan och intensiteten av upplevelsen.

Normal ångest är intermittent och förväntas baserat på vissa händelser eller situationer. Problem ångest, å andra sidan, tenderar att vara kronisk, irrationell och stör många livsfunktioner. Undvikande beteende , oavbruten oro och koncentration och minnesproblem kan alla bero på problemangst. Dessa symtom kan vara så intensiva att de orsakar familje-, arbets- och sociala problem.

Komponenterna i problemangst innefattar de fysiska svaren på ångest (som hjärtklappningar och magbesvär), förvrängda tankar som blir en källa till överdriven oro och beteendeförändringar som påverkar det vanliga sättet att man lever livet och interagerar med andra. Vänster obekant, problem ångest kan leda till en ångestsyndrom .

När ångest utvecklas till att vara en störning är definitionen av generaliserad ångestsyndrom "Förekomsten av överdriven ångest och oroa sig för en rad olika ämnen, händelser eller aktiviteter. Oro uppstår oftare än inte i minst sex månader och är klart överdriven, "enligt" Diagnostisk och Statistisk Manual of Mental Disorders, Femte Upplagan "publicerad av American Psychiatric Association.

Prata med din läkare

Om du tror att din ångest är ett problem är det viktigt att du pratar med din läkare. Överdriven ångest kan orsakas av ett antal medicinska och psykiska tillstånd. Problem ångest har också indikerats i en mängd olika fysiska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, magproblem och smärta. Men den bästa anledningen att prata med din läkare är att ångest är kontrollerbar, och dess komplikationer kan undvikas med behandling .

Källa:

> American Psychiatric Association. "Diagnostisk och statistisk manual för psykiska störningar (femte upplagan)." Washington, DC: American Psychiatric Association; 2013.

> Kaplan MD, Harold I. > och > Sadock MD, Benjamin J. "Synopsis of Psychiatry, Eleventh Edition" 2014 Baltimore: Williams & Wilkins.