Borderline Personlighetsstörning i Tonåringar

Läs mer om Borderline Personality Disorder Symptom & Behandling

Borderline personlighet symptom är förvirrande, frustrerande och svårt för sina nära att förstå. Detta är särskilt fallet för föräldrar eller vårdgivare som arbetar med tonåringar som har personlighetsstörning i gränsen (BPD).

Medan vi vet en hel del om hur personlighetssymtom i gränserna ser ut hos vuxna, vet vi mycket mindre om hur sjukdomen presenteras i tonåren.

Faktum är att det fortfarande finns kontroverser om det är lämpligt att diagnostisera tonåren med BPD. Ändå hävdar många experter att tonåringar kan ha BPD, och ungdomars BPD är nu erkänd som en officiell diagnos.

Många föräldrar har frågor om borderline personlighet hos ungdomar. Vissa är oroliga för att deras tonåring uppvisar tecken på borderline personlighetsstörning (BPD) , såsom intensiva och frekventa humörsvängningar , impulsiv beteende , självskada eller svårigheter i relationer. Andra har BPD själva och är oroliga för att deras barn också kommer att ha störningen. Den goda nyheten är att det har förekommit en stor uppsving i forskning om gränsytlighet hos ungdomar och det finns nya upptäckter varje dag som hjälper oss att bättre förstå tonåringar med BPD.

Översikt

Detta är en hett debatterad fråga; många experter har hävdat att gränsen personlighet inte bör diagnostiseras hos någon yngre än 18 sedan tekniskt sett är deras personlighet ännu inte helt bildad.

I den senaste utgåvan av Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5 finns det dock en bestämmelse som möjliggör diagnos av borderline personlighet före 18 års ålder. Tekniskt sett möjliggör denna bestämmelse även diagnosen BPD hos barn under 13 år, men detta är mycket sällsynt.

symtom

Medan symtomen på BPD som anges i de officiella diagnostiska kriterierna för DSM-IV inte skiljer sig åt för tonåringar och vuxna, har vissa experter föreslagit att det finns skillnader i ungdomars BPD-symtom . Symtom, såsom instabilitet i interpersonella relationer, impulsivt beteende, kronisk tomhet och instabil självkänsla, kan se annorlunda ut i tonåren.

Prognos

Vid en tidpunkt betraktades BPD som en livslång sjukdom; Om du hade BPD trodde du att du skulle ha det för hela ditt liv och att behandlingen inte kommer att leda till återhämtning. Forskning har dock visat att dessa experter var långt ifrån varumärket: Vuxna kommer cirka 35% av personer med BPD inte längre att uppfylla kriterierna för störningen om två år. Hos ungdomar är remisserna ännu högre. studier uppskattar att mellan 66 och 85% av ungdomar med BPD inte längre kommer att uppfylla diagnostiska kriterier i två år.

Utbredning

Det finns några bevis som tyder på att det finns högre nivåer av borderline personlighet i tonåringar än hos vuxna. Detta kan vara relaterat till det faktum att vissa tonåringar visar BPD som reaktion på stressiga händelser, men många är mer benägna att återhämta sig.

Till exempel har studier av patienter på psykiatriska sjukhus visat att cirka 20% av de vuxna patienterna uppfyller diagnostiska kriterier för BPD, medan 43 till 53% av tonårspatienterna uppfyller BPD-kriterier . I befolkningen i allmänhet är gränsvärlden hos ungdomar mycket lägre än vad de är i inlagda populationer. Studier har uppskattat allmänna gemenskapspriser för BPD i tonåringar från 3 till 14%. Detta är fortfarande något högre än den beräknade allmänna befolkningsgraden för BPD hos vuxna (uppskattad till cirka 1,4%).

Riskfaktorer

Riskfaktorerna för borderline personlighet hos ungdomar liknar mycket riskfaktorerna hos vuxna.

Faktum är att många av miljöfaktorerna för BPD uppträder under barndomen. Till exempel har barndomsmissbruk och försummelse, liksom förälderseparation eller förlust kopplats till gränsperspektivitet hos vuxna och tonåringar. Forskning har också funnit att unga vars föräldrar har allvarliga psykiska hälsotillstånd (t.ex. depression, missbruk eller antisocial personlighet ) också har större risk för BPD. Dessutom finns det sannolika biologiska riskfaktorer för BPD, såsom en genetisk komponent i sjukdomen som är ärvt.

Förebyggande

Om du är orolig att din tonåring kan vara i riskzonen för att utveckla BPD baserat på antingen miljöfarliga faktorer (t.ex. traumaexponering) eller biologiska riskfaktorer (t.ex. en första graders relation till sjukdomen), kommer du gärna att veta att experter tror att för vissa tonåringar finns det sätt att förebygga sjukdomen.

behandlingar

Tyvärr är det mycket mindre forskning om effektiviteten hos olika behandlingar för ungdomar med BPD. Vi gör nu steg för att förstå hur man effektivt behandlar barn med BPD. Flera typer av psykoterapi, inklusive dialektisk beteendeterapi , kan vara effektiva med tonåringar med borderline-personlighet. Dessutom, medan det inte finns några FDA-godkända läkemedel för BPD, finns det mediciner som har visat sig minska några av symtomen.

Medel

Att hitta bra behandling för en vuxen med BPD är svårt, men med tanke på några av de kontroversiella problemen med att diagnostisera borderline-personlighet hos ungdomar är det ännu hårdare att hitta en terapeut för en tonåring med BPD. Lyckligtvis blir fler och fler terapeuter utbildade för att behandla tonåringar med borderline-personlighet.

källor:

Aguirre BA. Borderline Personlighetsstörning hos ungdomar: En komplett guide till förståelse och coping när din tonåring har BPD . Fair Winds Press; 2007.

American Psychiatric Association. Diagnostisk och statistisk handbok för psykiska störningar DSM-5. 2013 .

Friedel RO. Borderline Personality Disorder Demystified: En viktig guide för förståelse och levande med BPD . Da Capo Press; 2004.

Sharp C, & Romero C. "Borderline Personality Disorder: En jämförelse mellan barn och vuxna." Bulletin of the Menninger Clinic . 71: 85-114, 2007.