Psykologi Forskning Papper Ämnen: 50+ bra idéer

Letar du efter ett bra ämne för ditt psykologipapper? Ibland verkar det som att komma med en bra idé för att ett papper är mer utmanande än själva undersökningen och skrivandet. Lyckligtvis finns det gott om bra ställen att hitta inspiration och följande lista innehåller bara några idéer för att hjälpa dig att komma igång.

Att hitta ett fast ämne är ett av de viktigaste stegen när du skriver någon typ av papper. Det kan vara särskilt viktigt när du skriver ett psykologiskt forskningspapper eller uppsats. Psykologi är ett så brett ämne, så du vill hitta ett ämne som låter dig täcka ämnet på ett adekvat sätt utan att bli överväldigad med information.

När du börjar söka efter ett ämne för ditt psykologipapper är det först viktigt att överväga de riktlinjer som din instruktör har fastställt. I vissa fall, som i en allmän psykologi klass, kan du ha haft möjlighet att välja något ämne inom psykologiens breda räckvidd. Andra fall, t.ex. i en onormal psykologi , kan kräva att du skriver ditt papper om ett visst ämne, till exempel en psykologisk störning .

Fokusera på ett ämne inom en viss gren av psykologi

PeopleImages.com / Getty Images

Nyckeln till att välja ett bra ämne för ditt psykologipapper är att välja något som är tillräckligt smal för att du verkligen ska fokusera på ämnet, men inte så smal att det är svårt att hitta källor eller information att skriva om.

Ett tillvägagångssätt är att begränsa ditt fokus ner till ett ämne inom en viss gren av psykologi. Till exempel kan du börja med att bestämma att du vill skriva ett papper om något slags ämne för socialpsykologi. Därefter kan du begränsa ditt fokus ner till hur övertalning kan användas för att påverka beteendet.

Andra sociala psykologiproblem som du kan överväga inkluderar:

Skriv om en sjukdom eller typ av terapi

Steve Debenport / Getty Images

Att utforska en psykologisk störning eller en specifik behandlingsmodalitet kan också vara ett bra ämne för ett psykologipapper. Några potentiella onormala psykologiska ämnen innefattar specifika psykiska störningar eller särskilda behandlingsmetoder, inklusive:

Välj ett ämne som är relaterat till mänsklig kognition

vgajic / Getty Images

Några av de möjliga ämnen som du kan utforska på detta område är tänkande, språk, intelligens och beslutsfattande. Andra idéer kan inkludera:

Tänk på ett ämne som är relaterat till mänsklig utveckling

Hero Images / Getty Images

På detta område kan du välja att fokusera på frågor som gäller tidig barndom , som språkutveckling, social inlärning eller barndomsfästning, eller du kan istället välja att koncentrera dig på frågor som påverkar äldre vuxna som demens eller Alzheimers sjukdom.

Några andra ämnen du kan överväga inkluderar:

Kritikera en bok eller akademisk tidskriftartikel

PhotoAlto / Sigrid Olsson / Getty Images

Ett alternativ är att överväga att skriva ett psykologi kritikpapper av en publicerad psykologi bok eller en akademisk tidskriftartikel. Du kan till exempel skriva en kritisk analys av Sigmund Freuds tolkning av drömmar, eller du kan utvärdera en nyare bok som Philip Zimbardos Lucifer Effect: Förstå hur bra människor blir onda .

Professionella och akademiska tidskrifter är också en bra plats att hitta material för ett kritikpapper. Bläddra igenom samlingen på ditt universitetsbibliotek för att hitta titlar som ägnas åt det ämne som du är mest intresserad av och titta sedan på de senaste artiklarna tills du hittar vad som tar upp din uppmärksamhet.

Analysera ett berömd experiment

(C) Isabelle Adam (CC BY-NC-ND 2.0) via Flickr

Det har varit många fascinerande och banbrytande experiment i hela psykologins historia, vilket ger gott om material för studenter som letar efter ett intressant ämne för ämnesunderlag. I ditt papper kan du välja att sammanfatta experimentet, analysera forskningens etik eller utvärdera konsekvenserna av studien. Möjliga experiment som du kan överväga är:

Skriv en papper om en historisk figur

Bild: Hulton Archive / Getty Images

Ett av de enklaste sätten att hitta ett bra ämne är att välja en intressant person i psykologins historia och skriva ett papper om dem. Ditt papper kan fokusera på många olika delar av individens liv, som deras biografi, professionell historia, teorier eller inflytande på psykologi.

Medan den här typen av papper kan vara historisk i naturen är det inte nödvändigt att denna uppgift är torr eller tråkig. Psykologin är full av fascinerande figurer, med fascinerande historier och anekdoter. Tänk på sådana kända personer som Sigmund Freud , BF Skinner , Harry Harlow eller en av de många andra framstående psykologerna .

Skriv om en särskild psykologi karriär

Robert Daly / Getty Images

Ett annat möjligt ämne, beroende på kursen där du är inskriven, är att skriva om specifika karriärvägar inom psykologiområdet . Denna typ av papper är särskilt lämplig om du utforskar olika underämnen eller överväger vilket område som intresserar dig mest. I ditt papper kan du välja att utforska en psykologs typiska uppgifter, hur mycket folk som arbetar inom dessa områden brukar tjäna och olika anställningsalternativ som är tillgängliga.

Skapa en fallstudie av en individ eller grupp av personer

Medkännande ögonstiftelse / Chris Ryan / Getty Images

En potentiellt intressant idé är att skriva en psykologi fallstudie av en viss individ eller grupp av människor. I den här typen av papper ger du en djup analys av ditt ämne, inklusive en grundlig biografi. Generellt kommer du också att bedöma personen, som ofta använder en stor psykologisk teori, såsom Piagts kognitiva utvecklingsstadier eller Eriksons åtta stegs teori om mänsklig utveckling . Det är också viktigt att notera att ditt papper inte nödvändigtvis behöver handla om någon du känner personligen. Faktum är att många professorer uppmuntrar studenter att skriva fallstudier om historiska figurer eller fiktiva tecken från böcker, tv-program eller filmer.

Gör en litteraturöversikt

Rick Gayle / Getty Images

En annan möjlighet som skulle fungera bra för ett antal psykologi kurser är att göra en litteraturöversikt av ett specifikt ämne inom psykologi. En litteraturöversikt innebär att man hittar en mängd källor på ett visst ämne och sammanfattar och rapporterar om vad dessa källor har att säga om ämnet. Litteraturrecensioner finns i allmänhet i introduktionen av tidskriftsartiklar och andra psykologipapper , men denna typ av analys fungerar också bra för en fullskalig psykologidokument.

Utforma en studie eller utföra ett försök

Klaus Vedfelt / Getty Images

Många psykologiska kurser kräver att studenterna utformar en faktisk psykologisk studie eller utför någon typ av experiment . I vissa fall utformar studenterna bara studien och föreställer sig då de möjliga resultaten som kan uppstå. I andra situationer kan du faktiskt få möjlighet att samla in data, analysera dina resultat och skriva upp dina resultat.

Att hitta ett ämne för din studie kan vara svårt, men det finns gott om bra sätt att komma med spännande idéer. Börja med att överväga dina egna intressen såväl som ämnen du har studerat tidigare. Online källor, tidningsartiklar, böcker, tidskriftsartiklar och till och med din egen klassbok är alla bra ställen att börja söka efter ämnen för dina experiment och psykologidokument. Innan du börjar lära dig mer om hur du utför ett psykologiskt experiment .

Ett ord från

Efter att ha tittat på denna korta lista över möjliga ämnen för psykologipapper, är det lätt att se att psykologi är ett mycket brett och varierat ämne. Medan denna sort gör det möjligt att hitta ett ämne som verkligen hämtar ditt intresse, kan det ibland göra det mycket svårt för vissa studenter att välja ett bra ämne.

Om du fortfarande stumpar av ditt uppdrag, fråga din instruktör för förslag och överväga några från listan för inspiration.

> Källor

> Hockenbury, SE & Nolan, SA. Psykologi. New York: Worth Publishers; 2014.

> Santrock, JW. En aktuell strategi för livslång utveckling. New York: McGraw-Hill Education; 2016.