Familjemedlemmarna kan möjliggöra en alkoholhaltig

Spel Alkoholiska Familjer Spela

Som sagt säger du att du inte är orsaken till någon annans drickproblem, du kan inte bota det och du kan inte kontrollera det. Men det finns sätt att du kan bidra till problemet.

Innan du får skulden för alla problem i din familj eller ditt förhållande till hans eller hennes dricks, kan det vara klokt att undersöka hur den andra människans dricka kan ha påverkat dig och hur du har reagerat på det.

T.ex. låter följande uttalande vara bekant?

  • Jag har inget problem med att dricka! Det enda problemet är din attityd. Om du skulle sluta klaga på det, skulle det inte vara ett problem!

Nåväl, uppenbarligen är det inte helt korrekt. När allt kommer ifrågasättas är problemet en av de mer frustrerande aspekterna av alkoholism och missbruk. Å andra sidan kan uttalandet inte vara helt falskt heller. Hur reagerar du på alkoholisten dricker ?

Kan din reaktion vara en del av det övergripande problemet? Har du fallit i "rollspel" i familjen? Finns det något du kan göra för att förbättra situationen? Nedan beskrivs en incident som kan vara ett exempel på alkoholiskt beteende och några exempel på reaktioner på händelsen. Låter någon av dessa bekanta?

  • Alkoholisten kommer hem sent och han är full, för berusad att få nyckeln till dörrlåset. Efter flera fientliga försök bestämmer han att det är en förlorad sak. Eftersom han inte vill att någon i huset ska veta att han är för full för att låsa upp sin egen dörr, gör han ett briljant beslut som löser sitt problem. Han går och lägger sig på gården!

Hur skulle du reagera?

Räddaren

"Räddaren" låter inte händelsen bli ett "problem". Eftersom hon har väntat på honom ändå går hon ut på gården, får alkoholisten, rensar upp honom och lägger honom till sängs. På så sätt ser grannarna aldrig honom gått ut i blomman!

Hon nämner aldrig händelsen för honom eller någon annan.

Om någon annan nämner det, nekar hon att det finns ett problem. Hon ligger för honom, täcker för sina misstag och skyddar honom från världen.

När problemen ökar och hans dricka blir värre tar hon upp ansvar som en gång var hans. Hon får jobba eller jobba extra timmar för att betala räkningarna. Och om han kommer i trubbel med lagen, kommer hon att flytta himmel och jord för att komma upp med hans borgen.

Provoker

"Provoker" reagerar genom att straffa alkoholisten för sina handlingar. Hon väntar antingen på att han vaknar nästa morgon och ger den till honom med båda faten, eller hon går ut och vänder vattnets sprinklers på!

Hon scolds, ridicules och belittles. Hon nags. Hon skriker förolämpar honom tillräckligt högt för att alla ska höra. Hon kommer på telefon och berättar för alla sina vänner att han är en förlorare. Hon är arg och hon ser till att alkoholisten och alla andra vet det. Eller hon ger honom den kalla axeln och talar inte med honom. Hon hotar att lämna.

Hon släpper inte heller. Ilska och ilska fortsätter att bygga, eftersom dessa incidenter blir vanligare. Hon låter honom aldrig glömma sina överträdelser. Hon håller den mot honom och använder den som ett vapen i framtida argument - även månader eller år senare.

Martyren

"Martyren" skäms över alkoholistens beteende och hon låter honom veta det genom sina handlingar eller ord. Hon gråter och berättar för honom: "Du har generat oss igen framför hela grannskapet!"

Hon sulker, pouts och isolater. Hon kommer på telefon med sina vänner och beskriver tårar den elände som han har orsakat henne den här gången! Eller hon skäms så för att hon undviker sina vänner och något omnämnande av händelsen.

Långsamt blir hon mer återtagen och deprimerad. Hon kanske inte säger mycket om det till alkoholisten, men hon låter honom veta med sina handlingar att hon skäms över honom. Tyst försöker hon få honom att känna sig skyldig i sitt beteende.

Enableraren

Ovanstående exempel kan vara något av en överdrift, men då igen kan de vara mycket typiska för vad som händer i ett alkoholhushåll . "Rollen" som icke-alkoholiska make spelar i familjen kanske inte är så väldefinierad, som de beskrivs här. Beroende på omständigheterna kan makan falla i en av dessa roller eller kan växla fram och tillbaka mellan dem alla.

Så vilken av makarna som beskrivs ovan är en enabler? Vilken som faktiskt hjälper alkoholhaltiga framsteg i hans sjukdom? Vilken, även om de försöker göra saker bättre, faktiskt bidrar till problemet? Allihopa.

Ta reda på hur var och en av dessa reaktioner på alkoholproblemet möjliggör och lär dig hur du svarar på det senaste avsnittet utan att bli en del av problemet. Denna frågesport kan hjälpa dig att förstå hur ditt beteende gör det möjligt för en alkoholiserad vän eller familjemedlem.