En översikt över nikotiners ersättningsterapi

Nikotinersättningsterapi (NRT) var den första farmakologiska behandlingen som utvecklades för rökning, som godkändes av Food and Drug Administration (FDA). Nikotintummi kom först 1984, följt av nikotinplåstret i början av 90-talet. Båda blev tillgängliga över disken (OTC) 1996. Samma år introducerades nikotin näsprayen på recept, följt av nikotininhalatorn 1998.

Nikotin-pastiller godkändes för OTC-försäljning direkt under 2002.

De olika formerna och styrkorna för NRT uppfyller många ex-rökares behov, vilket ger en kontrollerad dos terapeutisk nikotin som minskas över tiden tills NRT avbrytas.

Top 3 saker att veta om nikotin ersättningsterapi

1. Användning av nikotin ersätter terapi inte fusk. Nya ex-rökare tycker ibland att det är "fusk" att använda ett sluta hjälpmedel av något slag. Detta gäller särskilt för NRT, eftersom de innehåller nikotin. Medan det ultimata målet är att ta bort all nikotin från din kropp, är det inte nödvändigt att göra det snabbt. Gradvis sänkning av nikotin i blodet tar kanten av nikotinuttaget och gör uppgiften mer hanterbar.

Det finns inget fel med att använda sluta hjälp för att hjälpa dig att sluta röka. Faktum är att du bör titta på dem som värdefulla verktyg till ditt förfogande.

2. Du kan bli beroende av nikotiners ersättningsterapi. Nikotin är beroendeframkallande huruvida det finns tobaksvaror eller NRT, så det är viktigt att använda detta sluthjälp endast enligt anvisningarna.

Behandlingsförloppet har utvecklats noggrant för att gradvis minska beroendet av nikotin under en period av veckor eller månader. Följ tillverkarens rekommendationer, stoppa NRT under den tilldelade tiden. Om du inte tror att du är redo att sluta behandlingen när tiden kommer, kontakta din läkare.

3. NRT är inte magiska. För den delen är det inte ett slutstöd av någon typ som kommer att göra allt arbete för dig. Framgångsrik återhämtning från nikotinberoende är en kombination av fysisk och psykologisk läkning tillsammans med vanlig gammal övning när du lever ditt liv en rökfri dag i taget. Med det sagt, om du har beslutsamhet att göra vad som krävs för att sluta röka, kan sluta hjälpmedel göra uppgiften mycket enklare.

Typer av nikotinutbyteterapi

Det är värt att notera att alla former av nikotinersättningsterapi utom nikotinplåstret används flera gånger per dag. Detta kan vara problematiskt för ex-rökare som kan ha svårt att hålla sig till det rekommenderade antalet bitar av nikotingummi eller nikotin pastiller, till exempel. Plåstret sätts på en gång om dagen och använder ett tidsläppsystem för att administrera den nikotin den innehåller.

Nikotinplåster
Nikotinplåstret ser ut som ett litet torg eller klart bandage. Det har en självhäftande baksida och placeras på överarm eller ben, eller någonstans som är hårlös. Det kommer i tre styrkor och användarna "gå ner" på dosering som rekommenderas, vanligtvis stoppar plåstret helt och hållet mellan sex och 20 veckor. Plåstret är tillgängligt OTC.

Nikotingummi
Nikotingummi kommer i en mängd olika smaker och två styrkor.

Varje bit tuggas tills ex-rökare känner en stickande känsla, och sedan stickas tandköttet mellan kinden och tandköttet tills stickningen stannar. Processen upprepas sedan tills tuggummit används upp, vanligen ca 30 minuter. Nikotintummi är en vanlig missbrukad form av NRT, så var uppmärksam och följ instruktionerna exakt och avvänja sig under den rekommenderade tiden. Nikotintummi kan köpas OTC.

Nikotin Lozenges
Nikotin pastiller kommer i ett piller eller en godisliknande tablett och används flera gånger om dagen för att minska kräven att röka. I likhet med nikotingummi kommer löset i två styrkor och sätts mellan kinden och tandköttet där det långsamt löses upp under en halvtimme eller så.

Nikotinhalsen är sockerfri och kommer i flera smaker. Nikotin pastiller finns tillgängliga OTC.

Nikotininhalator
Nikotininhalatorn är ett cylindriskt rör som innehåller en patron av flytande nikotin. Användare ritar på munstycket för att ta emot "puffar" av ånga som kommer in i lungorna och skicka nikotin in i blodomloppet. Varje patron varar ungefär 20 minuter och administrerar ungefär samma mängd nikotin som det skulle innehålla i en cigarett. Nikotininhalatorn kräver recept.

Nikotin Nasal Spray
Nikotin nässpray kommer i en pumpformad flaska med en nikotinlösning som sprutas in i näsborrarna. Mängden använt nikotin (antal pumpsprayer) är upp till din läkare, som bestämmer dosen och ger receptet för detta läkemedel åt dig.

Vad är skillnaden mellan nikotininhalatorn och elektroniska cigaretter?

Det här är en bra fråga, och det är viktigt att veta varför dessa två liknande produkter inte är utbytbara.

Som nämnts ovan utvecklas alla NRT, inklusive nikotininhalatorn, för att gradvis avvika användare från nikotin. De är alla också federalt reglerade, och det betyder att nikotin i NRT-produkter tillverkas med hjälp av standarder som garanterar konsistens. De använda ingredienserna är kända och övervakade, inklusive den exakta mängden nikotin. Konsumenterna kan lita på att de får vad paketet säger är i produkten.

Detta är inte fallet med elektroniska cigaretter , som historiskt har tillverkats och importerats från andra länder utan någon regleringsstruktur på plats. Mängden nikotin i e-juice-lösningen kan och varierar från vad förpackningen rapporterar.

FDA börjar införa regler för tillverkare av så kallade ENDS (elektroniska nikotinleveranssystem), av vilka e-cigaretter är en del. Så, så småningom kommer konsumenterna att dra nytta av de nya standarderna som införs.

Trots detta har elektroniska cigaretter inte godkänts som ett sluthjälpmedel, vilket innebär att det inte finns någon behandlingstakt för rökning som hör samman med e-cigaretter. Det kan komma i framtiden, men för närvarande är rökare ensamma när man använder e-cigaretter för att sluta röka.

Elektroniska cigaretter anses vara ett rökalternativ snarare än ett slutstöd.

Varför använd Nikotin att sluta använda Nikotin?

Det kan tyckas fel att använda det ämne du är beroende av för återhämtning, men det ger fördelen att du minskar nikotinbehov på ett gradvis sätt, så att din kropp blir van vid mindre och mindre tills nikotin stoppas helt. Samtidigt kan ex-rökare vända mer av sin uppmärksamhet mot den vanliga sidan av rökning , vilket är där majoriteten av rökningstoppet ligger. Och medan de innehåller nikotin innehåller inte NRT de många tusentals andra giftiga kemikalier som finns i cigaretter.

Användning av NRT i kombination med receptbelagda hjälpmedel

Om du upptäcker att NRT inte gör tillräckligt för att hjälpa dig med att sluta röka, tala med din läkare om att du kombinerar NRT du använder med andra NRT eller receptbelagda hjälpmedel som Chantix eller Zyban . Detta kan förbättra dina chanser till framgång, men det ska ske med en doktors övervakning.

Rök inte vid användning av NRT

Nikotin i cigaretter kan ge dig risk för nikotinöverdosering om du röker när du använder NRT. En nikotinöverdos kan få dig att känna dig yr, illamående, förvirrad eller svag. Du kan kräkas, uppleva en kall svett eller har suddig syn, dålig huvudvärk eller till och med hörselproblem. Om något sådant händer med dig när du använder NRT, avbryt NRT och sök omedelbart omedelbart hjälpmedel.

Lägg till lite rådgivning och support till ditt avsluta program

De flesta läkare idag kommer att rekommendera att lägga till någon typ av stöd eller rådgivning för att runda ut ditt avsluta program. Din chans att lyckas går upp om du har hjälp av andra som har kunskap om vad du går igenom. Tala med din läkare om supportgrupper i ditt område, och lägg till lite online support för dygnet runt hjälp.

Är NRTs ett smart slutval?

Ja, använd bara vård så att NRT du använder för att sluta röka blir inte vanabildande. Följ tillverkarens anvisningar noga, tappa ner och stoppa helt och hållet under den rekommenderade tiden.

Nikotinersättningsterapi har hjälpt många tusentals människor att sluta röka framgångsrikt. Men faktum är att allt du använder som ett slut kommer hjälp att fungera om du lägger dig tillbaka i det. NRT kommer inte att bli ett eget problem så länge du använder dem enligt tillverkarens anvisningar.

Ex-rökare Michelle använde nikotinplåstret som ett sluthjälpmedel. Läs hennes perspektiv, särskilt om du är på staketet om NRT.

Ett ord från:

Kom ihåg att sluta hjälpmedel är bara hjälpmedel. Använd dem med det i åtanke och var tålmodig med dig själv. Du bildade inte din vana över natten, och det tar lite tid att läka och hitta ett nytt och hälsosammare sätt att leva på livet som inte innebär att röka (eller begär att röka).

Det är normalt att känna rädsla när du tänker på att sluta , men det är bara för att du är beroende av nikotin. Förge framåt.

Välj ditt sluthjälp, välj ditt datum, börja läsa om vad du kan förvänta dig från rökningstopp och följ sedan igenom när din slutdatum kommer.

källor:

National Cancer Institute. Smokefree.gov. Utforska Sluta Metoder.

National Institute on Drug Abuse. Finns det effektiva behandlingar för tobaksbevis? Uppdaterad juli 2012.

US Food and Drug Administration. Förångare, E-cigaretter och andra elektroniska Nikotinleveranssystem (ENDS). Uppdaterad 30 augusti 2016.