Vad du ska göra om du är beroende av nikotingummi

På ytan, tugga ett par bitar nikotingummi varje dag är mycket bättre än att röka. Cigarettrök innehåller över 7.000 kemiska föreningar; Varav 250 är kända för att vara giftiga och uppåt 70 som har identifierats som cancerframkallande.

Vi vet också att inandning av begagnad rök är farlig, och för en rökare är det en dubbel whammy eftersom vi andas in både mainstream och sidestream smoke.

Det sätter oss i riskzonen för hjärtsjukdomar, KOL och cancer för att börja med. Forskning pågår - vi förstår inte helt alla faror som cigarettrök presenterar.

Nikotin kan skada din hälsa

Med detta sagt, medan cigarettrök är värre än nikotin ensam är nikotin inte ett ofarligt läkemedel . Det finns växande oro att långvarig användning av nikotin kan bidra till cancer. Nikotin påverkar också hur våra kroppar fungerar - det sätter stress på hjärtat och ökar blodtrycket.

Nikotin skador på våra artärer, vilket leder till uppbyggnad av plack, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Dessutom undertrycker nikotin insulinutgång som skapar ett hyperglykemiskt tillstånd hos rökare.

Nikotin kan skada din lycka, för

Medan det är sant att mängden nikotin du får dagligen från tandköttet är liten jämfört med rökning, glöm inte att nikotin är beroendeframkallande.

Oavsett hur mycket eller hur lite du använder, lever du fortfarande en aktiv missbruk.

Meddelandet du skickar till dig själv är att du inte kan leva utan nikotin - att du inte är tillräckligt stark för att ge nikotin helt upp.

Återställning tar tid

Återhämtning från denna missbruk innebär att man lär sig hur man hanterar livets upp och ner nikotinfria.

Om du är beroende av nikotin, oavsett vilken form det finns i, löper du en ökad risk för ett återfall av rökning . Dessutom, som det är fallet med vana-bildande droger, kommer din tolerans för nikotin att öka över tiden och det kommer också ditt intag.

När den rätta (eller fel) situationen presenterar sig kan du tycka att det är ett kort hopp att lysa upp när en bit nikotingummi inte är praktisk eller bara gör inte tricket när du tar bort kanten. Stressiga situationer kommer att fortsätta att utlösa uppmaningen till nikotin tills du rensar den ur ditt system och lär dig nya sätt att hantera.

Låt inte junkie-tänkandet som kommer med nikotinuttag övertyga dig om att fortsätta använda. Om du lyckades sluta röka kan du gå ett steg längre och eliminera ditt beroende av terapeutisk nikotin också.

Steg ner och ner av Nikotin helt

Utarbeta en realistisk plan för att skämma bort dig från nikotintummi.

Om du tuggar 2 eller 3 stycken nikotingummi per dag börjar du med att eliminera bara en bit. Om det finns särskilda tider på dagen som du använder tuggummi, t ex första på morgonen, efter måltider, etc, välj den som är lättast att släppa taget. Byt ut ett stycke sockerfritt tuggummi eller ett mellanmål istället och ha en plan för en störande aktivitet om du behöver det.

När du är bekväm med den nya dosen, upprepa processen med den andra biten nikotingummi och sedan den tredje tills du är helt av den.

Det spelar ingen roll hur mycket tid (inom skälet) du tar mellan varje eliminering. Stig ner när du känner dig bekväm, alltid hålla ditt mål i åtanke.

Vi föddes inte med nikotin. Det är möjligt att lämna det bakom för gott och fortsätta med ditt liv, bekvämt beroendeframkallande.

Var inte rädd för att låta folk veta vad som händer med dig

Be om stöd, och den belastning du bär kommer att bli mycket ljusare. Du kommer att bli förvånad över hur förståelse för människor är.

Skäm dig inte. Du är inte den första personen som någonsin har haft detta problem - långt ifrån det.

Du förtjänar ett liv som är fria från nikotinberoende. Tro på dig själv - du är stark nog för att få nikotin ur din kropp och ur ditt liv.

Om NRT kan vara beroendeframkallande, borde jag undvika att använda dem?

Nej, men var försiktig med detta sluthjälpmedel. Alla former av NRT förutom nikotinplåstret är lätta att missbruka eftersom du tar en dos flera gånger om dagen. Plåstret är det enda NRT som appliceras en gång på morgonen och erbjuder tidsläppt nikotin hela dagen. Jag rekommenderar det som min topp NRT plocka av den anledningen.

NRT har hjälpt många tusentals rökare att sluta röka framgångsrikt. Kom bara ihåg att de inte är avsedda för långvarig användning. Följ tillverkarens anvisningar exakt, och avlägsna dig själv av NRT-produkten efter eget val under den angivna tidsperioden.