Sätt att hantera kvälls ångest

Låt gå av panik och sova lugnt

Ångest är känslan av oro, oro och oro att de flesta människor är vana vid att uppleva så ofta. För personer med ångestsyndrom har dessa blivit ett sätt att leva som måste hanteras noggrant för att kunna fungera och leva ett uppfyllande liv.

Oavsett om du har diagnostiserats med en ångestsyndrom, till exempel panikstörning , kan du få svårt att kontrollera din ångest eller nervositet.

Många människor upplever morgon ångest, känner sig oförskämd om dagen framåt. Andra kämpar med ångest under hela dagen, känner sig störd för det mesta av dagen. Medan många människor kommer att upptäcka att deras kvällar är fyllda med ångestrelaterad oro och spänning.

Ångest som slår på kvällen kan vara oerhört irriterande eftersom det kan ta bort från fritiden, zapera din energi och till och med bidra till sömnproblem . För paniklidare kan ökad ångest resultera i panikattacker . Lyckligtvis finns det steg du kan vidta för att minska din kvällsangst, vilket gör att du får en rolig och avkopplande kväll till en vilsam natt. Läs vidare för 6 tips till det som kan hjälpa dig att övervinna kvällsangst.

Ställ in en början tidigt

Många av oss går från en aktivitet till nästa hela vår dag utan att verkligen överväga hur vi känner, än mindre hur vi skulle vilja känna. Till exempel kommer du någonsin hem efter en lång arbetsdag och tänker på dig själv, "Jag vill verkligen koppla av och njuta av kvällen?"

Troligtvis är du alldeles för upptagen eller upptagen med att sluta och fundera över hur du vill att din kväll ska vara. Men genom att anta en avsikt tidigt, är du mer sannolikt att få de resultat du vill ha. Så, till exempel, om du påminner dig själv varje dag om att du är fast besluten att ha en lugn kväll, är det troligare att du faktiskt upplever det på så sätt.

Att komma ihåg att göra en avsikt är lättare när du markerar en viss punkt i din dag för det. Till exempel, när du kör hem från jobbet, kanske du går över i ditt sinne all den stress som du gick igenom den dagen. Vid en viss punkt under din körning hemma, till exempel när du kör över en bro eller passera ett visst landmärke, kan du ange avsikten att släppa arbetsspänningen från den tiden framåt och njuta av resten av kvällen.

Ett annat alternativ kan vara att ställa in ett larm som påminner dig om att du planerar en trevlig kväll. Oavsett vilken tid som snabbt fungerar för dig, blir vana att ställa ditt personas mål om hur du vill känna dig varje kväll.

Lär dig att vara närvarande

På samma sätt som vi inte har kontakt med hur vi vill känna, spenderar många av oss mycket av vår tid helt omedvetna eller fristående från nuvarande ögonblick. Genom att göra ett försök att vara mer uppmärksam, kan du kanske bättre njuta av din kväll. Mindfulness kan hindra dig från att gå över varje oro i huvudet och låta dig känna igen att du inte behöver reagera på varje tanke som dyker upp i ditt sinne.

Mindfulness är en färdighet som kan läras genom aktiviteter som mindfulness meditation. Men om det verkar udda eller för tidskrävande för ditt liv, kan du alltid helt enkelt göra en insats för att vara mer medveten om livet som det är istället för att söka i ditt sinne för nervositet och rädsla.

Försök att lyssna noga på dina nära och kära, njuta av maten du äter, märka jordens skönhet - det här är alla enkla sätt att driva ångest åt sidan och bli mer uppmärksam.

Lämna lite extra övergångstid

Övergångstid är den tid som behövs mellan uppgifterna. Många av oss underskattar hur mycket övergångstid som behövs. Till exempel kan din kväll bestå av många olika uppgifter som du behöver innan du går och lägger dig.

Oavsett vilken tid du har tilldelat för varje uppgift, lägg lite mer tid som en buffert om en uppgift tar längre tid än du tror. På det sättet kommer du att undvika att känna sig överväldigad, och försöker packa för mycket innan sänggåendet.

Förbered dig på nästa dag

Många tycker att det är oroväckande att tänka på allt som de behöver för att göra nätdagen. En av de bästa sakerna att göra för att undvika denna typ av ångest är att förberedas. Få så mycket redo som du kan, som att ha dina kläder valt ut, luncher och påsar packade och din väckarklocka inställd. Att lägga en liten ansträngning i förberedelser kan hjälpa till att hålla kvällsangst under kontroll.

Skapa lite utrymme för att koppla av

När allt är klart för natten och redo för nästa dag, behöver du lite tid att slappna av och återanvända. Ställ tid åt sidan varje kväll för att helt enkelt slappna av och släppa. Du kan tycka att det är trevligt att träna en avslappningsteknik, till exempel djup andning , journaling eller yoga . Kanske tycker du att det är tröst att läsa en bok. Kanske kan du varva ner bäst med ett varmt bad eller te.

Oavsett vad som ger dig lugn, spendera minst 10 minuter för lite nedgång varje kväll. Om du gör det kan du känna dig lugnare under hela kvällen och kan till och med vara början på att få en god natts sömn .

Upprätta en bedtime rutin

Etablering av en sömnrutin gör att du kan fokusera på att ta proaktiva steg för dig själv istället för att rota i din ångest. Din sängtid rutin kan innehålla aktiviteter som att ta en dusch, borsta tänderna, byta in pyjamas, läsa från en inspirerande bok, bön eller lyssna på musik.

Din sovtid rutin bör upprättas för att hjälpa dig att uppnå bättre vila. Ta inte med några aktiviteter som kan vara för stimulerande, till exempel läsa igenom sociala medier eller titta på tv. Istället tillåter din rutin att vara tyst, vilket leder till att du somnar. Detta kommer att signalera till din hjärna att det är dags att vila och låter dig gå och sova utan ett upprörd och oroligt sinne.