Datering med panikstörning

Panik Disorder kan göra datering ännu mer stressande

När du letar efter kärlek kan dating vara en rolig och spännande upplevelse. Å andra sidan kan dating också vara något skrämmande och ångestande. När du till exempel söker en romantisk partner är det inte ovanligt att oroa sig för att få ett bra intryck, ta itu med rädslan för avslag eller till och med känna stress över att behålla intressant samtal. Dating kan vara ännu mer utmanande när du hanterar symtomen på panikstörning.

Hur panikstörning kan påverka dina datingförhållanden

Människor med panikstörningar står inför många utmanande symptom som kan störa datering. Att leva med panikstörning medför ofta hantering av känslor av nervositet, oro och rädsla. Ibland kan det vara svårt att dölja intensiteten hos dessa känslor. När du deltar kan du känna dig generad av sådana känslor och tänka på att ditt datum tar upp din ångest.

Många paniklidare blir också upptagna med att kontrollera sina panikattacker medan de är ute på ett datum. Dessa attacker involverar vanligtvis en kombination av obekväma tankar och fysiska känslor, såsom hjärtklappning, skakningar, andfåddhet och rädsla. Genom att fokusera på att undvika dessa symptom kan en person med panikstörning få det svårt att helt enkelt koppla av och njuta av datumet.

Några paniklidare är så oroliga för att de ska träffas, att de undviker allt tillsammans och förnekar sig glädjen att hitta en romantisk partner.

Även om panik och andra ångestrelaterade symptom kan störa ditt självförtroende, borde det inte hindra dig från att hitta kärlek. Följande tips erbjuder sätt att få förtroende och få förbi dejtingsangst:

Var öppen och ärlig

Det är okej att låta ditt datum veta att du känner dig angelägen om att träffa dem och göra ett bestående intryck.

Att bara vara öppen och ärlig om hur du känner kan faktiskt ta kanten av någon av din ångest. Plus, du kan till och med upptäcka att ditt datum kan relatera och har liknande känslor av nervositet om dating.

Även om det kan vara bäst att komma över som obevakad och autentisk, finns det viss fara i överskridande under de tidiga stadierna av dejting. Du kan enkelt öppna upp till ditt datum om hur du kände dig nervös för att träffa dem, men det är inte nödvändigt att dela om ditt tillstånd. Att berätta för andra om din panikstörning kan vara till nytta ibland, men bör reserveras för dina närmaste relationer.

Tyvärr kan de många missuppfattningarna och myterna om panikstörning skymma en persons åsikter om detta tillstånd. Om ditt datum är avvisande eller avskräckt av din öppenhet, kan du lämna dig att skämmas och bli besviken. Det kommer att ta tid att bygga förtroende med den person du är datering, så ta dig tid att bestämma när det är lämpligt att låta den andra personen veta om din diagnos .

Var redo och avslappnad

Känslor av skam och förlägenhet om dina symtom kan uppleva dina tankar under ditt datum. Detta kan göra det svårt att delta i konversation, lära känna ditt datum och visa din sanna personlighet.

För att hålla sig från att bli distraherad av symptom, planera före hur du ska hantera dem.

Avkopplingsteknik är ett utmärkt sätt att hantera stress och ångest medan du fortfarande är uppmärksam på ditt datum. Du kan göra några subtila avslappningsövningar på ditt datum, till exempel djup andning eller tyst upprepande positiva affirmationer . Mest sannolikt kommer ditt datum att vara helt omedvetet om att du deltar i dessa lilla avslappningsaktiviteter, vilket ger dig det utrymme du behöver för att känna dig lugn, kontroll och avslappnad.

Om du är orolig att dina panikattacker kommer att utlösas under ditt datum, försök att delta så mycket som möjligt i planeringen av datumet.

Om du till exempel ser stor ångest i en bil, föreslår du att du möter ditt datum någonstans så att du kan köra dig själv. Om du befinner dig i ett trångt område provar du din ångest, rekommendera att ha ett tystare datum, till exempel middag på en restaurang med låg vikt eller en picknick och gå i en välkänd park.

Föreställ dig det bästa

Panikare drabbas ofta av felaktigt negativt tänkande, med inriktning på deras oönskade egenskaper och potentiellt värsta scenarier. Till exempel kan du oroa dig för att du kommer att få en fullblåst panikattack vid ett första datum, vilket får ditt datum att tro att du är "galen" eller oönskad. Dessa typer av tankar kan faktiskt öka din ångest medan du är på ett datum.

För att övervinna dina negativa tankar kan det vara till hjälp för att förutse mer positiva omständigheter och resultat. Med hjälp av självhjälpstekniken kallad visualisering kan du lugnt föreställa dig att du är mer avslappnad på ditt datum. I dagarna fram till ditt nästa datum, försök att rensa 5 till 10 minuter varje dag för att jobba med visualisering.

För att träna denna teknik, hitta ett bekvämt och lugnt område där du kan stänga dina ögon och skapa din egen dagdröm. Visualisera dig själv ha ett roligt och avkopplande datum. Föreställ dig att du är mindre spänd och mer engagerad under hela dagen. Ta del av alla dina sinnen, föreställ dig att din kropp känns avslappnad, dina tankar är inriktade på konversationen, och dina ord tydligt uttrycker vem du är.

Dina datum kanske inte går precis som du föreställde dig, men genom visualisering kan du öppna dig själv för att få kontroll över din ångest. Denna teknik förbereder dig att känna dig mer säker i varje fas av ditt nästa datum. Visualisering fokuserar också ditt sinne på mer positiva aspekter av dig själv och dina situationer.

Få hjälp att hantera dina symtom

Om du upptäcker att ingenting du försöker verkar minska din ångest, försök leta efter extra hjälp och support. Genom psykoterapi kan du lära dig vägar att förändra dina negativa tankar och självnedbrytande övertygelser medan du flyttar mot friskare beteenden. En kvalificerad professionell kan hjälpa dig att känna igen vad som bidrar till din ångest och utveckla sätt att övervinna dessa hinder.

Bortsett från individuell behandling kan du också överväga att delta i gruppterapi , supportgrupper eller online supportforum. Genom dessa typer av socialt stöd kan du träffa andra som kan relatera till dina utmaningar att leva med en ångestsyndrom. Gruppsupport erbjuder ett unikt tillfälle att utveckla hanteringstekniker samtidigt som man hanterar känslor av ensamhet och isolering. Att hitta stödjande och förstå människor som hanterar liknande problem kan också hjälpa dig att hantera dating ångest och eventuellt avslag.

Kom tillbaka där ute

Kom ihåg att de flesta människor känner sig lite angelägna om att de ska dateras. Det kan vara särskilt nedslående om du är nekad för framtida datum eller hör inte tillbaka från personen igen. Om du tror att dina panik och ångestsymtom störde ditt datum, försök helt enkelt lära av upplevelsen och påminna dig själv om att det krävs mod att sätta dig själv där ute. Genom fortsatt lärande, erfarenhet och uthållighet kommer dina framtida datum att gå ännu jämnare.