Vad ska man göra efter en panikattack

Åtgärder till hjälp efter panikattacker

Om du har panikattacker, vet du att de kan vara en skrämmande upplevelse med efterverkningar som kan vara extremt utmanande att hantera. Men genom att följa stegen som anges här kan du kanske hitta lite lättnad och komma tillbaka på spår efter panikfall.

Vilken panikattack är som

Tänk dig att du kör till jobbet när du plötsligt övervinnas med känslor av rädsla och rädsla. Ditt hjärta känns som om det suger ut ur bröstet och orsakar smärta i hela överkroppen och du har svårt att andas. Du blir alltmer rädd när du börjar skaka och svettas. Dina ben och händer känns som att det finns pinnar och nålar i dem och du börjar känna sig illamående komma över dig.

Du tror att detta inte kan hända dig. Du får nästan en känsla av att du tittar på dig själv på avstånd, känner att du slutar koppla ifrån dig själv och din omgivning. Du drar över till sidan av vägen och fruktar att du kommer att förlora kontrollen över din bil eller kanske gå ut bakom ratten.

Precis som dina symtom sätter i märker du att dessa känslor gradvis sänker sig. Men även när du inser att panikanfallet har gått, känner du dig fortfarande orolig och upptagen. Det tar dig ett tag att återfokusera och komma tillbaka på vägen. Resten av din dag är markerad av en känsla av nervositet och illa.

Dessa attacker kan ha en känslomässig, fysisk och kognitiv inverkan som kan påverka dig långt efter attacken har minskat. Efter att ha upplevt panikattack kan du få svårt att dra dig tillbaka ihop.

Här är några sätt att hitta lättnad efter en panikattack .

Stoppa och andas

Under en panikattack kan du uppleva nedsatt andning och bröstsmärta. Denna andfåddhet kan ha orsakat att du känner att du inte får tillräckligt med luft eller att uppleva kvävande eller kvävande känslor. Insträngt andning bidrar ofta till en känsla av bröstsmärta som är vanlig med panikattacker. Bröstsmärta och andningssvårigheter kan vara mycket skrämmande, vilket gör att du känner dig orolig hela resten av din dag.

För att motverka panikinducerad andfåddhet, prova djup andning. När du märker att dina symtom minskar, börjar du andas långsamt och målmedvetet. Ta en djup, jämn och jämn andning genom näsan. När du har tagit in så mycket luft som möjligt kan du hålla andan i ett ögonblick eller två. Sedan andas ut genom din mun tills du känner som om det inte finns någon luft kvar i dina lungor.

Försök att repetera det här mönstret att andas långsamt genom näsan, håll kort andning och andas långsamt ut ur munnen. Genom att öva djupa andningsövningar under hela dagen kan du kanske hantera din ångest oftare, vilket leder till att du känner dig mer lugn.

Använd positiv självtalande

Panikattacker kan få dig att känna dig orolig, nervös och rädd. När attacken uppstår kan du ha rädda tankar om att förlora kontrollen eller till och med dö av attacken. När attacken börjar spridas kan du känna sig generad eller nere om din erfarenhet av panik. Du kan till och med börja stressa om när nästa attack kommer att inträffa.

För att övervinna de negativa tankarna som panikattacker kan ge på, försök använda positiva självtalande och bekräftelser för att förbättra ditt humör och få en känsla av kontroll. När panikattacket slutar, påminna dig om att det kommer att vara över snart och att det inte kan skada dig. Tänk att bemyndiga tankar och bekräftelser, till exempel att upprepa tyst mot dig själv: "Jag har kontroll över min ångest," "Detta kommer att gå," "Jag är en värdig person med många stora egenskaper" eller "Jag är starkare än min panikattacker. "Om tankar om självkänsla uppstår, försök ditt bästa att förlåta dig själv, motverka självkänslan med affirmationer och fortsätta med din dag.

Prata med en älskad

Om det är möjligt kan det vara till hjälp att kontakta en älskad att prata igenom saker. Du behöver inte ens berätta för din vän eller familjemedlem att du bara hade en panikattack. Snarare kan du ringa din älskade upp till bara chitchat. Det kan hända att det bara går att prata med någon du litar på, vilket gör att du mår bättre när dina panikattacker minskar.

Om ingen är tillgänglig eller det är opraktiskt att kontakta någon efter din panikattack, försök att överväga vad en betrodd vän eller familjemedlem skulle säga till dig. Tänk på hur en stödjande vän kan berätta att du kommer att komma igenom din ångest eller att han eller hon är stolt över dig för att hantera din panikattack så bra.

Fokusera på någonting annat

Efter en panikattack kan dina personliga tankar och energi vara alltför fokuserade på din ångest och andra symtom. Istället för att ångra din ångest med mer uppmärksamhet eller oro, försök att koncentrera dig på något som ger dig lite lycka eller känsla av fred. Det kan till exempel vara bra att få medvetenheten om någonting kul du planerar att göra i framtiden eller till glada tider från ditt förflutna. Om möjligt, prova att gå en promenad i frisk luft eller delta i en aktivitet du tycker om att hjälpa till att rensa ditt sinne.